KADINManşet

Köln’de dinamik 25 Kasım eylemi

HABER MERKEZİ- Bu gün Köln’de  25 Kasım kadına karşı şiddeti protesto eylemi yapıldı

Bu gün Köln merkezi tren garında 25 Kasım kadına karşı şiddeti protesto günü nedeniyle her kesimden kadın örgütlenmesinin olduğu dinamik ve renkli bir eylem düzenlendi.

İçinde Yaşanacak Dünya’nın da bulunduğu, devrimci örgütler, Kürt kadın örgütlenmesi ve Marksist Leninist Almanya Partisi’nin (MLPD) olduğu “Mücadeleci Kadın Platformu” bu yıl aynı alanda toplanarak toplu olarak çok sayıda kadın örgütlenmesinin bir arada olduğu Lila Köln’ün yürüyüşüne katılma kararı almıştı. Yakın bir yerde bir araya gelen Mücadeleci Kadın Platformu bileşenleri ortak pankartın arkasında kendi sembolleri ile sloganlarla Lila gurubunun olduğu alana doğru yürüdü.

Garın kapısında başlayan eylem, Arjantin’den Avrupa’nın bütün ülkelerine kadar tüm dünyada şu anda sokaklarda olan kadınların selamlanması ve kadın bando gurubunun gösterisi ile başladı. Yapılan konuşmalarda kadınların çalışma yaşamı, göçmen kampları, sokaklar ve ev olmak üzere ırkçı faşist cinsiyetçi saldırılara maruz kaldıkları vurgusu öne çıktı.

Avrupa’da da durumun değişik olmadığı, şiddetin sadece fiziki şiddet değil, işyerlerinde cinsiyetçi yaklaşımlar, ekonomik olarak erkeklerden daha az ücret alma gibi bir çok çeşidinin olduğu vurgulandı.

Ardından yürüyüşe geçildi. Yağan yağmura rağmen sayı azalmak bir yana yeni katılımlarla güçlendi. “Mücadeleci Kadın Paltformu” attığı Kürtçe, Türkçe, Almanca sloganlarla, dinamik duruşuyla dikkat çekiciydi. Okuduğu ortak açıklamada “Kadınların faşizme ve emperyalist kapitalist kadın düşmanı politikalara karşı mücadele kararlılığının ABD’de içinde olmak üzere bir çok ülkede ayakta olduğu” vurgusu ilgiyle karşılandı.

Taşınan pankart ve dövizlerde kadının şiddete karşı özsavunma hakkı işlenmişti. Eylemde doğal olarak her ulustan kadın katılımı ağırlıkta iken, ikinci ağırlığı duruşlarıyla adeta “Kadınlarla kavgada her zaman omuz omuzayız” diyen genç erkekler oluşturdu. Şehrin en kalabalık caddelerinden geçen ve bir ara mitingde yapılan eyleme dışardan görenlerin ve basının ilgisi yoğundu.

Daha fazlası

İlgili

Ayrıca bak..

Close
Close