KADIN

Şiddet gören kadını arkadaşları yalnız bırakmadı

timthumbGeçtiğimiz Çarşamba günü Stuttgart’ta, şiddete uğrayan Türkiyeli bir kadın arkadaşa yönelik mahkemede, kadın dayanışması gösterildi.

İzleyicilere ve başına kapalı yapılan duruşmada, yaklaşık 20 kadın kapı önünde bekleyerek arkadaşlarını yalnız bırakmadılar. Duruşmanın sonuna kadar bekleyen kadınlar, daha sonra (Amtsgericht) mahkeme önünde “Kadına Şiddete Karşı Direniş” pankartı açtılar. “Kadına Şiddete Hayır” önlükleri de giyen kadınlar, şiddet uygulayan erkeklere, kadınların savunmasız olmadığı mesajını verdiler. Alman haber sitesi Beobachternews muhabiri de, haber yapmak için oradaydı.

Eyleme, Demokratik Toplum Merkezi, Alınteri, Partizan çevresinden kadınlar ile şiddet mağduru kadınlar da destek verdi.

Güvenlik nedeniyle ismini veremediğimiz şiddet mağduru kadının avukatı Ursula Röder, sol çevrelerde de kadına yönelik şiddetin yaygın olduğuna vurgu yaparak, “Bunlarla mücadele edilmesi gerekiyor. Önce kapı önünden işe başlamak gerekiyor” dedi.

25 Kasım’ı daha yeni geride bırakmışken, sokak eylemlerinin yani sıra bu tür dayanışma örnekleri, geleceğe dönük toplumsal bir bilinç ve duyarlılık yaratma anlamında değerli. Günümüz koşullarında, kadınların öğrenilmiş çaresizlik duygusunu yenme ve kendilerini savunabilme yeteneği kazanmaları açısından, hem yeni dayanışma örneklerine hem de açıkça konuşmaya ihtiyacı var.

Suskunluk kırıldıkça, saklanıp sineye çekilen ya da bastırılan şiddet olaylarının da tıpkı zincirleme tepkime gibi açığa çıkma olasılığı yükseliyor. Ve tabii ki, açıkça konuşulan sorunların kördüğüm olmadan çözüme kavuşturulması ve bu konuda hem erkeklerin hem de kadınların adım atması için yeni olanaklar doğuyor.

Daha fazlası

İlgili

Ayrıca bak..

Close
Close