DÜNYAKAPİTALİZM ELEŞTİRİSİMAKALELERManşet

3.4 milyar insan günde 5 dolardan azına talim ederken..

Dünyanın en zengin 26 kişisinin serveti, en fakir 3.7 milyar insanın servetine eşitlendi

ALINTERİ– Rakamsal veriler, kapitalizmin asalak-çürümüş karakterinin işçi ve emekçiler açısından sıradanlaşan sonuçlarını daha görünür bir özet olarak çıkarabiliyor. Sömürünün her geçen gün daha da dizginsizleşmesi, çalışırken ölmenin sıradanlaşması, yokluk ve yoksulluğun geometrik oranlarda katlanması…

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın Davos Zirvesi’ne sunacağı rapor, gelir dağılımındaki uçurumu bir kez daha ortaya koyuyor. Buna göre geçen yıl sayıları ikiye katlanan 2 bin 208 milyarderin serveti günde 2.5 milyar dolar artarken, 3.4 milyar insan ise günde 5.5 dolardan daha az parayla yaşamak zorunda kaldı.

Dün Davos’ta başlayan Dünya Ekonomik Forumu Zirvesi’ne sunulan raporun, emperyalist kapitalist sömürü canavarının siyasi temsilcilerince ciddi bir irdeleme konusu olacağı muhakkak. Toplumsal üretimin ortaya çıkardığı toplumsal zenginliğin paylaşılması noktasında giderek büyüyen uçurumun saltanatları açısından nasıl bir tehlike oluşturduğunu ele alacaklar. Bu tehlikenin ötelenmesi daha doğrusu bu uçurumun oluşmasına sessizlikleriyle rıza gösteren işçi ve emekçilerin bu rızasının sürdürülebilmesi için neler yapmaları gerektiğini tartışacaklar.

Keza raporun şu tespitleri bu rıza zincirinin bir yerinden kırılması halinde onları nasıl bir kabusun beklediğini gösteriyor:

Rapora göre, 2018 yılında dünyadaki 3.8 milyar insanın serveti yüzde 11 oranında azaldı. Bugün dünya nüfusunun yaklaşık yarısı yani 3.4 milyar insan günde 5.5 dolardan daha az parayla yaşamak zorunda kalıyor.

“Sayıları ikiye katlanan milyarderler ise her gün servetlerine servet katıyor. Geçen yıl dünyadaki milyarder sayısı ikiye katlanarak 2.208’e ulaştı. 2008 yılındaki finansal krizde bu sayı 1.125’ti. Bu kişilerin servetlerindeki artış bir günde 2.5 milyar doları buluyor.

Dünyanın en zengin 26 kişisinin serveti, en fakir 3.7 milyar insanın servetine eşitlendi. 2017 yılında bu sayı 42 kişiydi. Yani geçen yıl en zenginler servetlerini daha da artırmayı başardı. Ancak buna rağmen fakirlerin geliri yüzde 11 oranında geriledi.”

“Çözüm” önerisi bile bu uçurumun dramatik bir ifadesi

Rapora göre, eğer zenginlerden ödedikleri verginin yüzde 0.5’i kadar daha fazlasını ödemeleri istense, dünyadaki 262 milyon çocuk daha okuyabilir ve sağlanacak sağlık hizmetleriyle 3.3 milyon insanın hayatı kurtulabilir.

Geçen yıl serveti 140 milyar dolara yükselerek “dünyanın en zengin insanı” unvanını Bill Gates’ten alan Jeff Bezos’un servetinin sadece yüzde 1’i Etiyopya’da yaşayan 105 milyon insanın sağlık bütçesini karşılayacak düzeyde. Raporda, zengin ve fakirler arasında giderek açılan uçurumun yoksullukla mücadeleye ve ekonomilere zarar verdiği vurgulandı.

Korkuyorlar

Oxfam İcra Direktörü Winnie Byanyima “Dünyadaki yoksul insanların öfkesi giderek artıyor” dedi. Byanyima, sağlık ve eğitim gibi kamu hizmetlerindeki eşitsizliği giderek artıran ve zenginlerden az vergi alan hükümetleri uyardı.

Eğitim ve sağlık tehlikede

“Süper zenginler ve şirketler on yıl öncesine göre daha az vergi ödüyorlar” denilen raporda, öğretmensiz çocukların ve ilaçsız hastanelerin giderek arttığı kaydedildi. Bölük pörçük özel sağlık hizmetleriyle yoksul insanları cezalandırırken zenginlere ayrıcalık tanıdığı vurgulanan raporda, “Dünyada her gün 10 bin kişi sağlık hizmetlerine ulaşamadığı için hayatını kaybediyor” denildi.

 

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close