DÜNYAGENÇLİK

İtalya: 200 bin öğrenci sokağa çıktı

Öğrenciler parasız-kaliteli eğitim ve iş güvencesi talebiyle 70 kentte protesto gösterisi düzenledi

HABER MERKEZİ- İtalya’da öğrenciler kalitesiz ve paralı eğitim sistemini, staj (“iş tecrübesi”) adı altında gerçekleştirilen emek sömürüsünü ülke çapında protesto ettiler.

Geçtiğimiz cuma günü ülkenin 70 kentinde “grev” diyen öğrenciler sokaklara çıktı. Eylemleri sosyal medya üzerinden örgütleyen öğrenci örgütler ağı “biz öğrenciyiz, şirketlerin kölesi değil!” diyerek emek sömürüsünü protesto ettiklerini bildirdi.

“Parasız ve kaliteli eğitim”in yanısıra iş garantisi talebiyle yapılan gösterilere 200 bin öğrencinin katıldı.

Ülkede okulların yüzde 95’inde yaklaşık 900.000 gencin “iş tecrübesi programlarına katıldığı söyleniyor.

İtalya, yüzde 11,2 lik oranla AB’nin en yüksek işsizlik oranlarına sahip ülkelerin başında geliyor. Ve hükümetin özelleştirme gibi neoliberal politikalarının kolaylaştırıcılığında özel şirketler bu durumu fırsata çeviriyor. Özel üniversitelere ve liselere gidemeyen emekçi çocukları, devlet okullarının desteklenmediği koşullarda kıt kanaat okuma olanağı bulsalar bile bu sefer işsizlikle karşı karşıya kalıyorlar. Bu nedenle, ileride iş sahbi olma umuduyla “iş tecrübesi programları”na katılmak zorunda kalıyorlar.

Milano’daki gösterilerde öğrenciler, kapitalist sömürünün sembolleri olarak gördükleri binaları hedeflediler. Ticaret binasının ve Zara mağazasının camlarına boya püskürttüler. McDonald’s restoranına yumurta ve domates attılar.

Gençler aynı zamanda merkez sol Demokrat Parti (PD) ‘nın Milano ofisinin penceresini aşağıya indirip içeriye boya ve duman bombaları attılar.

Öğrenciler “staj” yaptıkları işyerlerindeki çalışma koşullarının düzeltilmesi, insanca muamele ve emeklerinin karşılığına denk bir ücret, patronlarla öğrenci işçiler arasında “çalışma etiğine uygun” bir tüzüğün hazırlanıp yürürlüğe konulmasını istiyorlar.

McDonald’s ve Zara gibi bazı “küresel işyerleri”nde öğrenciler için staj uygulaması PD hükümeti tarafından Temmuz 2015’te başlatılmıştı.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close