KADINManşet

Amini, baskı altındaki halk için kıvılcım oldu

Bu katliamı kınamak için sokaklardayız. İran İslami Cumhuriyeti halka zulüm, işkence yapıp idam ediyor. Kadınlar evde otursun ve çocuk yapsınlar istiyorlar. Kız çocukları 9 yaşında evlendiriliyor. Kadınların hakkı ve hukuku yok, gelecekleri yok!

Mahsa Amini’nin rejimin polisi tarafından katledilmesinden sonra İran sokakları müthiş bir direnişe tanıklık ediyor. Halk şeriat yönetimine karşı dolmuş, bu yüzden de bütün sokaklar savaş alanına dönmüş durumda. Amini’nin katledilmesi biriken bu tepkinin tepkinin patlamasıyla sokakları yangın yerine çevirdi. Avrupa’da yapılan dayanışma eylemleri ise devam ediyor. Bu konuyla ilgili Rojhelat Kürtlerinden Jamile Karami ile yaptığımız röportajı sizlerle paylaşıyoruz:

Alınteri: Mahsa Amini’nin katledilmesinin ardından İran’da bu kadar kitlesel ve yaygın sokak eylemlerinin patlak vermesini neye bağlıyorsunuz, bunun arkasında yatan dinamikler nelerdir?

Jamile: Biz bu katliamı kınamak için sokaklardayız. İran İslami Cumhuriyeti halka zulüm, işkence yapıp idam ediyor. Topluma hiçbir şey vermiyor, tersine bütün toplumu eziyor. Özellikle Kürtlere yönelik baskılar daha fazla. Kürtler İran’da sürekli bir direniş ve mücadele içindeler.

Şeriatla yönetilen bir işleyiş var bu da kadınlara dönük hiçbir hak vermiyor. Aksine sürekli bir baskı durumu var. Kadınlar evde otursun ve çocuk yapsınlar istiyorlar. Kız çocukları 9 yaşında evlendiriliyor. Kadınların hakkı ve hukuku yok, gelecekleri yok!

Memleketi mahvetmişler çevreyi tahrip etmişler. İşsizlik çok fazla. İşçiler hakkını aradıkları zaman idam ediliyorlar. İran halkı çok doludur, çok tepki biriktirdi. Mücadelenin böyle yeniden patlamasının arkasında bunlar var, özellikle kadınlar açısından..

İran İslam Cumhuriyeti tarihi boyunca bütün toplumu baskı altında tuttu, ezdi. İran genelinde olsun, Doğu Kürdistan özelinde olsun halk ayaklanmış durumda. Tepkiler durmuyor, mücadele ileriye taşınıyor. Çok sayıda öldürülen oldu, yaralananlar, tutuklananlar oldu. Artık yeter diyor halk. Şimdi omuz omuza yürüyor.

Alınteri: İslami gerici rejim karşısında bu mücadelenin başarıya ulaştırılması umudu var mı?

Jamile: Şimdi bir mücadele var. Halkın bu mücadelesine devlet azgınca saldırıyor. Rejim halkın isteklerini kabul etmiyor. Ama halk karar verdi, ölüm pahasına durmuyor, mücadeleye devam ediyor. Ülke genelinde eylemlilikler var. Ölen ve yaralananların sayısı çok fazla. Bunlar tam olarak yansıtılmıyor.

Alınteri: Gene de sormak isterim; ülkenin şu bölgelerindeki direniş daha örgütlü ya da daha kararlı diyebileceğimiz bir durum var mı? Kürt şehirlerindeki direnişin daha örgütlü bir görünümü varmış gibi görünüyor. Diğer bölgelerde sokak eylemlerine öncülük edebilen ya da edebilecek politik devrimci özneler var mı ya da buna aday olanlar?

Jamile: İlk eylemler Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat Kürdistan) şehirlerinde başladı, halk gece gündüz sokakta. Şino şehri şu anda halkın elindedir. Devletin kolluk güçleri geri çekilmiştir, şehrin kontrolü halktadır. Ülke genelinde yaygınlaşan sokak hareketine öncülük eden bir özne yok henüz; halk kendisi kalkmıştır sokağa çıkmıştır. PJAK gibi politik yapılar öncülük etmeye halkı örgütlemeye çalışıyor ama halk zaten halihazır da ayaktadır.

Daha fazlası

İlgili

Close