DÜNYAManşet

Dünyada korona (18 Mayıs 2020)

Trump’a tepkilerin arttığı ABD’de ekonomide keskin küçülme beklentisi; Almanya’da ‘aşırı sağ’ın kriz koşullarında güç toplama çabaları

ABD: FED, ülke ekonomisinin yüzde 30’a kadar küçülebileceğini açıkladı

ABD Merkez Bankası (FED) ülke ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 30’a kadar küçülebileceği tahmininde bulundu.

FED başkanı Jerome Powell, salgın nedeniyle gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 20 ila 30 arasında düşmesinin mümkün olduğunu dile getirdi. İşsizlik oranınında yüzde 20 ila 25 artmasının beklendiğini açıkladı.

1929 Buhranı’na nazaran ABD ekonomisinin ve bankaların daha güçlü olduğunu, senenin üçüncü çeyreğinde ekonominin yeniden iyiye gideceğine inandığını belirten Powell, bunun için belirleyi faktörün salgının yayılma hızının yavaşlaması ve aşının bulunması olduğunu belirtti. Bununla krizden tamamen kurtulunacağı vurgusu yaptı.

“Trump’ın kriz yönetiminden memnun değiliz”

Washington sokaklarında binlerce evsiz gönüllülerin ve kiliselerin dağıttığı yemeklerle yaşamaya çalışıyor. 2019’da Pazar günleri 100 bin kişiye kahvaltı sağlayan yardım kuruluşları, salgınla birlikte daha fazlasını topladıkları yardımlarla temin etmeye çalışıyor.

Büyük çoğunlukla siyahilerin evsiz olduğunu söyleyen Farley adlı gönüllü, evsiz olmayan ama yiyecek alacak parası olmayan binlerce insanın Washington’un yoksul bölgelerinde yardım beklediğini sözlerine ekliyor.

Foundry adlı Kiliseye bağlı yardım kurumu sözcüsü Gaines-Cirelli, “Hükümet şehirde en çok nerelerde ve kimlerin yardıma ihtiyacı olduğunu biliyor.Trump’ın ülke çapındaki kriz yönetiminden memnun değiliz. Beyaz Saraydan gelen mesajlar çelişkili ve aldıkları kararlarla daha fazla acıya yol açıyorlar. Hükümet sahip olduğumuz parlak bilim adamlarımızın önerilerini dinlemiyor” dedi.

Almanya: İlk vakalardaki enfeksiyon zinciri analizi rapor olarak yayınlandı

Webasto adlı otomotiv yedek parça fabrikasında Çinli bir işadamının ziyareti sonrası Almanya’da ilk covid vakaları ortaya çıkmış, aynı fabrikadan 16 kişi pozitif çıkmıştı.

Berlin Üniversitesi, RKI ve Bavyera Sağlık Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü ilk vakalardaki enfeksiyon zinciri analizi rapor olarak yayınlandı. Semptom göstermeden ya da semptomlar görülür görünmez bulaşabilen virüsün önlem almayı zorlaştırdığı belirtiliyor.

Köln Üniversitesi’yse araştırma sonucunu destekleyerek, geleneksel temas takibinin yeterli olmadığını, salgını etkin bir şekilde kontrol etmek için yeni teknolojilerin acilen uygulanması gerektiği belirttiler.

Güney Kore, Tayvan, Hong Kong, Singapur gibi ülkelerin başarısında teknolojik temas takibinin etkili olduğu, hükümetlerin ödenek ayırarak teknolojik takibe acil geçiş yapmaları gerektiğini açıkladılar.

Aşırı sağcılar bu krizi de güç toplamak için kullanıyor

Almanya’nın birçok kentinde gerçekleştirilen kısıtlama karşıtı gösterilerde fiziksel mesafeye uyulmadığı gerekçesiyle yüzlerce kişiye ceza kesildi. Sadece Stuttgart’ta maske takmayanlara 18 bin euro ceza yazıldı. Kısıtlamaların esnetilmesiyle birlikte polisin kontrolleri sıkılaştı ve kurallara uymayanlara ceza yağdı.

İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang aşırı sağcıların protesto gösterilerinin kullanabileceği uyarısında bulundu. “İnternette propaganda, komplo teorileri ve yanlış haberlerle başlayanlar, şimdi gerçek dünyaya taşınıyor” diye açıkladı. Aşırı sağcıların tıpkı mülteci krizinde olduğu gibi bu krizi de güç toplamak için kullanmalarından kaygı duyuluyor .

Alman Tur Operatörü TUI, salgın nedeniyle dünya genelinde 8 bin çalışanının işine son vereceğini duyurdu. TUI dünya genelinde 70 bin istihdam sağlıyor. Almanya’dan 1,8 milyar euroluk yardım alan TUI bunun yeterli olmadığını beyan etti.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close