Manşet

Yeni kabine bundan sonrasının tasviri gibi

İçerde de dışarıda da saldırgan politikaların kaldığı yerden devam edeceğinin ilanı niteliğinde…

Burjuva devlet aygıtının yasama-yargı-yürütme güçlerinin neredeyse tüm yetkilerini partili cumhurbaşkanının denetiminde toplayan Başkanlık sistemi-rejimi (namı diğer führerci faşizm) bugün Bakanlar Kurulu’nu da açıklayarak resmen işbaşı yapmaya hazır hale geldi.

Açıklanan 17 kişilik kabine ardı ardına çıkarılan KHK’larla yasal çatısı da çatılan devlet-rejim biçiminin mantığına uygun bir nitelik taşıyor. Kabine aynı zamanda krizlerin yönetilmesi için böylesi bir rejimi adeta zorunlu kılan tarihsel koşulların da mantığına uygun bir seçimi ifade ediyor: Hem rast gele seçilmiş bir kabine bu; çünkü yetki zaten bir çekirdekte. Hem de kritik noktalarda ciddi mesajlar içerecek bir özenle belirlenmiş; çünkü o kritik noktalar içerisi ve dışarıya verilmek istenen mesajların ifadesi durumunda.

Hem akraba-eş dost hem tüccar-burjuva hem de kontracı-militarist bir kabine bu. İçerde de dışarıda da saldırgan politikaların gerek siyaseten gerekse ekonomik olarak kaldığı yerden devam edeceğinin ilanı niteliğinde…

Erdoğan rejiminin ilk kabinesi, onun devletin bir şirket mantığıyla yönetilmesi yaklaşımının somut bir izdüşümü oldu. Seçimlerden önce katıldığı canlı yayında “Benim lafım vardır ‘ülkeyi bir anonim şirket gibi yönetmek’, burası önemli. Aksi takdirde bürokratın, teknokratın eline, avucuna düşersen ülkeyi de doğru yönetemezsin” sözleriyle bu yaklaşımın altını bir kez daha çizen Erdoğan’ın açıkladığı kabine listesinde yer alan iş adamları, ‘şirket gibi yönetimin’ ilk adımı oldu.

Kabinede ETS Turizm’in sahibi Murat Ersoy Turzim Bakanı, Medipol Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Koca Sağlık Bakanı, Maya Okulları’nın sahibi Ziya Selçuk ise Milli Eğitim Bakanı oldu. Turizm-eğitim-sağlık bu alanlarda işletmecilik yapan şahıslara zimmetlenerek piyasalaşmada freni patlamış bir kamyon gibi yol alınacağı ilan edildi.

Yine Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar Milli Savunma Bakanlığı’na getirilerek bölgede izlenen militarist-yayılmacı ve bir o kadar da kirli politikaların kaldığı yerden devam edeceğinin altı çizildi.

Günlerdir Kürt halkına-siyasetçilerine ve CHP’ye tehditler yağdıran Süleyman Soylu gibi kontra sembolü yerinde tutularak içerde nasıl bir saldırganlıkla hareket edileceği ilan edilmiş oldu.

Ekonominin dümenine damat Berat Albayrak getirilerek nasıl bir keyfiyetin, eş dost kapitalizminin ve saldırganlığın izleneceği önden haber verildi.

Erdoğan’ın açıkladığı 17 kişilik kabinenin kısa özeti ekonomik-siyasi-bölgesel-uluslararası siyasette bu geminin aynı rotada hareket ederek burnunun üstüne çökeceğinin olduğu kadar; işçi ve emekçilere, Kürt halkına, tüm ezilenlere karşı daha fazla saldırı, daha fazla ekonomik-sosyal yıkım anlamına geliyor.

Başkanlık rejiminin-devlet biçiminin ilk kabinesi şöyle:

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da Milli Savunma Bakanı oldu.

Eski bakanlardan Abdulhamit Gül Adalet Bakanı,

Süleyman Soylu İçişleri Bakanı,

Mevlüt Çavuşoğlu Dışişleri Bakanı

Berat Albayrak da Hazine ve Maliye Bakanı olarak görevlendirildi.

Kabinede kamuoyunun adını pek duymadığı sürpriz isimler de yer aldı.

Medipol Üniversitesi’nin mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Koca Sağlık Bakanı oldu.

Kültür ve Turizm Bakanı ise ETS Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoyoldu.

Milli Eğitim Bakanı koltuğuna da Talim ve Terbiye Kurulu’ndan Ziya Selçuk oturdu.

Eski Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turan da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı,

Eski TOKİ Başkanı Murat Kurum Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu.

Gazete Alınteri 1 org

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close