DÜNYA
1 Haziran: Havaalanlarında Etkinlik Günü
Dün Almanya’nın Frankfurt, Düsseldorf, Berlin, Hamburg, Hannover ve diğer havaalanlarında ortak pankart açıldı. Bütün havaalanlarında “Havayolları rekor düzeyde karlar elde ediyor, çalışanlar baskı altında” pankartı açıldı. Yolculara bildiriler dağıtıldı.
Yapılan eylemleri zamana yayan ve sonuç alıcı tavırlar koymayan sendikanın bu etkinliği kendi pasif tavrından bağımsız olarak dünya havayolları çalışanlarının kaynaşmasını sağladı. Havayolları şirketleri bu yıl 36 milyar dolar net kar bekliyor. Karlar hızla yükselirken, yer hizmetlerinde çalışma koşulları da aynı hızla kötüleşiyor. Buna dur demek için, IATA’ya (Uluslararası Havayolları İşveren Örgütü) karşı dünya çapında tüm havaalanlarında etkinlik çağrısı yapılmıştı.
Çağrıyı Almanya’da Alman hizmet sendikası Verdi yapmıştı. Buna göre her emekçi, havaalanının her hangi bir bölümünde çalışan bir başka emekçiyle, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için birlikte mücadele üzerine konuştu ve birlikte fotograf çekip ortak sendikanın sitesine attı.
Havaalanı İş Koşulları Anketi
Verdi, 2000 emeçiyle anket de yaptı. Tüm çalışanların yüzde 11′ine denk düşen ve Frankfurt, Münih, Hamburg, Hannover, Berlin-Tegel, Berlin-Schönefeld, Düsseldorf, Köln-Bonn, stuttgart ve Saaarland’da yapılan anket, tam ve yarı zamanlı çalışanlar, sözleşmeli ve kadrolu işçiler, kiralık işçiler ve firmaya bağlı işçileri kapsıyor.
Zamana karşı yarış, kuralsız çalışma, sağlık ve eğitim konularını kapsayan 10 soru soruldu. İşçilerin %66’si zaman basıncından şikayet ederken, %71′i kiralık işçilerin sayısının sürekli arttığını belirtti. Sırt ağrılarından şikayet edenlerin oranı %69′u bulurken, %83′u hastayken ise geldiklerini ve gelecek planı yapamadıklarını dile getirdiler. Emeklilik ipini goğüsleyebilecegini düşünenlerin oranı %7′de kaldı.
Ailesine zaman ayirabilenlerin oranı %39′u geçmedi. Güvenlik ve kaliteyi sorunlu bulanlar %72 gibi yüksek bir orandaydı. Yeni işçilerin yeterince eğitilmemesi yine %83′luk bir kaygı yarattı.
Toplu İş Sözleşmesi Kampanyası
Yine sendika çatısı altında, Frankfurt’ta 11 Mayıs’ta “Uçuş güvenli kalabilsin” kampanyası başlatıldı. Ulusal ve uluslararası havacılık şirketleri, fiyatları acımasızca aşağı çekerken, gönüllüler ve sendika temsilcilerinden oluşan 150 kişi buna karşı bir araya geldi. Bileşim, Almanya ve ABD’den, ITF’nin (Uluslararası Taşımacılık İşçileri Sendikası) İngiltere, Hollanda, Avustralya ve ABD temsilcilerinden oluştu.
Amaç, sektörde toplu iş sözleşmesi yapabilmek. Ana sorunlar, çalışanların yan firmalara aktarılması, ücretlerin düşürülmesi, kalite standartlarından ödün verilmesi, kiralık ve geçici işçiliğin yayılması, işçi sayısının sürekli azaltılması buna karşılık temponun yükseltilmesi.
Havalanı çalışanı bir Alınteri okuru