KADINManşet

İran’da kadınlar en önde

Kadınların burjuva anlamda dahi özgürlüklerinin olmadığı İran sık sık kadınların eylemleri ile sarsıldı ve sarsılmaya da devam ediyor.

İran gerici rejimine karşı başlatılan protesto eylemlerine binlerce kadın destek veriyor. 1979’da Humeyni’nin getirdiği ve 8 Mart 1979’da yüz bin kadının sokaklara dökülmesine neden olan başörtüsü takma ve dini kurallara göre giyinme zorunluluğu, yasaklara karşı protestolarda sembol haline geldi. Eylemlerin sürdüğü kentlerden birinde başındaki beyaz örtüyü çıkaran kadın da eylemlerin sembolü oldu. Eylemlerin sürdüğü birçok kentte de kadınlar en önde İran gerici rejim güçlerine karşı direniyor. 
 
İran ve Rojhilat (Doğu Kürdistan)  kentlerinde artan yoksulluk, işsizlik ve İran rejiminin despotik uygulamalarını protesto eden yüzbinlerce kişi sokaklara çıkarken, kadınlar eylemlerin en önünde yer almayı sürdürüyor. Perşembe günü ekonomik taleplerle başlayan ve hükümet karşıtı protestolara dönüşen eylemler ikinci gününde ülke geneline yayıldı. İran rejim güçleri eylemlere yönelik saldırılarda onlarca kişiyi gözaltına alırken, meydanlardan “Yoksulluğa hayır“, “Yolsuzluğa ölüm“, “Suriye’yi bırak, yoksulluğa bak“, “Hayat pahalılığına hayır” ve “Halk açlıktan ölüyor, mollalar tanrıcılık oynuyor” gibi sloganlar atılırken; “Kahrolsun Ruhani“, “Kahrolsun Laricani“, ” “Diktatörlüğe ölüm”, “İslam Cumhuriyeti yıkılsın”, “Siyasi tutsaklar serbest bırakılsın“, “Hizbullah’a ölüm” sloganları yükseliyor. 

Eylem çağrıları
 
Bugün de halk Tahran, Heştgird, Amol, Şiraz, Kerec, Tebriz, Kirman, Weramîn, Meşhed, Simnan, Ebher, Rafsancan, Perend, Vidar, Reşt, Kaşan, Necefabad, Gulpayegan, Kum, Bêhşahr, Kaşmer, Erdebîl, Desful, Sawe, Yasûc, Qaimşehr ve İsfahan’ın da aralarında bulunduğu birçok kentte eylem çağrısı yaptı. Rojhilat’ta da Hemedan vilayeti ile ona bağlı Melayer kenti, Kirmanşan merkez ile Kengawer kenti, Birûcerd, Loristan’a bağlı Xurmawa, Urmiye’ye bağlı Nexede kenti ile Sinê merkez için eylem çağrıları yapıldı.

 
İran’da 1979 yılındaki devrimden bu yana uygulanan ve oldukça tepki çeken kadınlara yönelik kıyafet zorunluluğunda rejim manevra yapmak zorunda kaldı. Ülkede yayın yapan ve reformculara yakınlığıyla bilinen Sharq gazetesinin haberine göre, Tahran Polis Şefi Hüseyin Rahimi, kıyafet kurallarına uymayan kadınların artık polis merkezlerine götürülmeyeceğini ve haklarında soruşturma başlatılmayacağını söyledi. İkiyüzlü manevraya göre: yasağı ihlal eden kadınlar hakkında ihlal tekrarı yapmaları halinde hukuki işlem yapılabileceği belirtiliyor.
 
Eonomik, siyasal ve sosyal sorunların cenderesini parçalamaya çalışan İran’da kadınların en önde olduğu sokakları ısıtan eylemler, somut kazanımlar elde ettikçe kendine güvenli bir biçimde ilerlemeye devam edecek gibi görünüyor.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close