DÜNYAManşet

G7 Zirvesi Japonya’nın Hiroşima kentinde başladı

G7 Zirvesi Japonya’nın Hiroşima kentinde başladı. Zirvede emperyalist rekabette çalımlar damgasını vuracak.

Zirvenin yapıldığı kent, ABD’nin 6 Ağustos 1945’te atom bombasıyla vurarak büyük katliam yaptığı Japonya’nın Hiroşima şehri olması ile manidar.

Dünyanın en büyük 7 emperyalist ülkesini (ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya) bir kez daha masaya toplaştırdı G7 liderler zirvesi. Diğerlerinde olduğu gibi doğrudan ya da vekalet savaşlarında, emperyalist çelişkilerin doruğunda diplomasi boyutuyla birbirlerini çevreleme faaileyetlerinden öte bir anlamı olmayacak.

Bu, daha zirve öncesinde başladı. Emperyalist ülke liderleri işin şov kısmına dahi tahammül edemediler, direkt emperyalist hegemonya mücadelesinin masa boyutunu örecek gündemlere kenetlendiklerini son derece açık dillendirdiler.

Bazı Japon politikacılar, ABD’nin 2. Dünya Savaşı’nın sonlarına yaklaşılırken Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine atom bombası atmasından dolayı özür dilemesi çağrısında bulunmuş, 2016’da anıt alanını ziyaret eden dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın bu ziyaretinde nükleer silah kullanımı için özür dilemesinin resmileşmesini istemişti.

ABD Başkanı Joe Biden ise ülkesinin geçmişte nükleer silah kullanımından ötürü özür dilemeyeceğini bildirdi.

Emperyalistlerin gerçek gündemi

Zirvede gündem; Rusya-Ukrayna savaşı ve Moskova’ya yönelik yaptırımlar ile enerji fiyatları ve güvenliği, Çin ve yüksek enflasyon olacak. Toplantı 21 Mayıs’ta sona erecek.

15. ayına giren Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi adı altında Rusya ve müttefiki diğer emperyalist ülke Çin ile başa çıkılmasına yönelik politikaları kapsayan iki ana gündemle toplanıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin ise G7 ülkelerinin yayınladığı bildiriyi kast ederek „ “kibirli ve önyargılı” diyerek protesto ettiklerini açıkladı. “Çin’i karalamak” ve “iç işlerine karışmak” ile suçlayan sözcü Vang, “Bildiri, grubun kibrini, önyargısını ve Çin’i çevreleme ve engellemeye yönelik bilinçli arzusunu yansıtıyor. Bu tutumu kınıyor ve reddediyor, ev sahibi Japonya’yı protesto ediyoruz.” dedi.

Japonya Başbakanı Kişida, Rusya-Ukrayna savaşının yeniden gündeme getirdiği nükleer silah kullanımı tehdidine karşı barış mesajı vermeyi hedefliyor. Zirveyi, atom bombası atılan Hiroşima’da düzenleme ısrarının “Bir G7 zirvesinin ötesinde bir anlamı var” şeklinde nitelendiren Kişida, “Nükleersiz bir dünya vizyonu” imzalamayı amaçlıyor.

Rusya Ukrayna savaşında nükleer silah kullanımını “Olası” diye nitelendiren Kişida, Ortadoğu’nun bir çok ülkesinde ve diğer savaş bölgelerinde yıllardır yoğun olarak kullanılan nükleer silahlardan söz etmedi bile.

Japonya asıl olarak; yapay zeka teknolojilerine yönelik küresel kuralların geliştirilmesine öncelik vermeyi, yeni “Hiroshima AI” vizyonuyla kabine düzeyli diyalog platformu oluşturmaya çabalayacak.

Zirveye; ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Kanada Başbakanı Justin Trudeau katılacak. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de G7 zirvesine video konferans aracılığıyla katılıyor.

Tedarik zincirlerinde Çin’e bağımlılığın düşürülmesini gündemleştirecek G7 liderleri, stratejik malzemelerin stoklanması ve katılan ülkelerinin ekonomik direncinin artırılmasına yönelik karar verebilir.

Diğer bir ciddi gündem ise; “Küresel Güney” ile daha yakın bağlar kurmayı hedefleyen Japonya’nın, zirveye davet ettiği Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Vietnam gibi ülkelerle “Çin’siz, Rusya’sız mini G-20” oluşturmayı istemesi, böyle bir emperyalist kapitalist blok oluşturma çabası.

Daha fazlası

İlgili

Close