DÜNYA

Köln ve Dortmund’da 1 Mayıs!

1mayis2010_koln_4Köln’deki 1 Mayıs kutlamalarına Türkiyeli örgütler katılırken Dortmund’da da İhtilalci Gençlik vardı

Köln’de 1 Mayıs!

Köln’de 1 Mayıs kutlaması her yıl olduğu gibi bu yıl da DGB sendika binasının önünde saat 12.00’da başladı. Bu yıl 1 Mayıs bir önceki yıllara oranla daha kitlesel geçti. NRW meclis seçimlerinin yaklaşması nedeniyle partilerin kortejleri bu yıl daha kalabalıktı. Alanda, kriz ile birlikte işçi ve emekçilere yönelik saldırıların artması, yoksulaşma ve işsizliğin arması, sosyal yıkım ve asgari ücrete ilişkin konuşmalar yapıldı.

Yürüyüşe Alman partilerin ve sendikaların yanı sıra göçmen örgütleri de katıldı. Türkiyeli göçmen örgütlerinden TİKB, İhtilalci Gençlik, Yaşamevi, MLKP, TKP/ML, Atik, MKP, Anadolu Federasyonu ve TKİP pankart ve bayrakları ile katıldı. Genel olarak Türkiyeli yapıların korteji daha canlı idi.

TİKB “Bütün dünyanın işçileri birleşin’’, Yaşamevi “Yaşasın proletarya enternasyonalizmi’’, İhtilalci Gençlik ise “Yaşasın 1 Mayıs’’ pankartları ile katıldılar. TİKB bayrağı ve ustaların resimleri ile donatılan kortej arabası epey bir dikkat çekti. TİKB korteji daha canlı ve daha coşkulu olmasıyla birlikte devrim marşlarının okunması farklı ulustan insanların ilgisini çekti.

Yürüyüş boyunca sık sık ”Yaşasın proletarya enternasyonalizmi”, “Yaşasın uluslararası dayanışma” sloganları atıldı. Yaşamevi pankartının arkasında Holweide Hastanesi‘nde çalışan işçiler de yer aldılar. TİKB imzalı Türkçe Almanca bildiriler dağıtıldı. Aynı zamanda Alınteri Gazetesi satışları da yapıldı.

Dortmund’a 1 Mayıs!

Dortmund’a yaklaşık 1800 kişinin katıldığı eylem saat 11.00′de Alten Synagog Platz’da başladı. Westfalenpark’ta bitti. 1 Mayıs’a sendikaların dışında bu yıl ilk kez İhtilalci Gençlik de katıldı. İhtilalci Gençlik İngilizce ”Kapitalizmi Tarihin Çöplüğüne Gömelim” pankartını taşıdı. 25 kişi ile katılan İhtilalci Gençlerin aileleri de kortejin arkasında yürüdüler. Yürüyüşte geçen yıl 1 Mayıs’ta devrimcilerin kortejine saldıran Naziler kınandı.

Yürüyüşte, Hartz IV yasalarının insanları gittikçe yoksullaştırdığına, krizin faturasının işçi ve emekçilere yüklenilmeye çalışıldığına ve ırkçılığın artmasına değinildi. İhtilalci Gençlik kortejinde sıkça, ”Kapitalizmi tarihin çöplüğüne gömeceğiz”, “Faşizmin arkasında sermaye var”, “Orak Çekiç Silah Yıldız Bayrağımız” sloganları atıldı.

Daha fazlası

İlgili

Close