Şili Anayasa Mahkemesi’nin kürtajın belirli durumlarda anayasal olduğuna dair karar verdi. Bu mücadelenin ilk kazanımı oldu
HABER MERKEZİ– Kürtajın yasak olduğu ülkelerden biri olan Şili’de kürtaj yasağı 1973-1990 yılları arasında Augusto Pinochet’in döneminin yürürlüğe girmişti. Ardından koalisyon başkanı Bachelet, 2014 yılında yasağı gevşetmek için yasa tasarısı önerisi, muhalefetin karşı çıkmasından dolayı yasalaşma süreci gecikmişti.
Yasa iptal oldu, Anayasa Mahkemesi’ne taşındı
Yasanın ağustos ayı başında yürürlük aşamasına gelmesinin ardından muhafazakar siyasetçiler tasarının iptalini istemiş, tasarı Şili Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. Şili Anayasa Mahkemesi, birkaç gün boyunca konuya ilişkin 130 kurumu dinledikten sonra, tasarının iptaline ilişkin başvuruyu reddetti, tasarıyı yasalaştırdı. Şili Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile Güney Amerikalı kadınlar, hayati tehlikenin mevcut olması, fetüsün yaşamasının olanaksız olması ve gebeliğin tecavüz suçu sonucu gerçekleşmesi halinde kürtaj olabilecek.
Tasarı yasalaştı
Kararın açıklanması ile kadın hakları grupları ve “sol” partiler Santiago’da sokaklarda kararı kutladılar. Uluslararası Af Örgütü Şili direktörü Ana Piquer, “Karar ile Şili, kürtajı istisnasız bir şekilde suç olarak düzenleyen utanç verici ülkeler listesinden çıktı.” dedi.
Kaynak:Reuters, Euro News