Yasanacakdunya.org, yasanacak. dünya , isci sinifi, alinteri ,
X

ABD Yüksek Mahkemesi, kürtaj hakkını koruyan yasayı feshetmeye hazırlanıyor

ABD Yüksek Mahkemesinin, kürtaj hakkını koruyan yasayı feshetmeye hazırlandığı belirtildi, konuyla ilgili bir belge sızdırıldı.

Politico haber sitesi tarafından ortaya çıkarılan belgede, ABD Yüksek Mahkemesi’nin çoğunluk görüşü olarak, kürtaj hakkını garanti altına alan “Roe v. Wade” kararının “açık şekilde yanlış olduğu” savunuluyor. Söz konusu 1973 tarihli karar, kürtajın anayasal bir hak olmasının temel dayanağını oluşturuyor.

Yargıç Samuel Alito tarafından kaleme alındığı ileri sürülen belge doğrulanırsa, mahkemenin tarihinde bir ilk yaşanmış olacak. Mahkemenin Temmuz ayı başında davayla ilgili hükmünü açıklaması bekleniyor. Yayımlanan belgeyle ilgili Yüksek Mahkeme ya da Beyaz Saray’dan henüz bir yorum gelmedi ancak Temsilciler Meclisi Başkanı ve Demokratlar olası karara sert tepki gösterdi.

Görüş metninde kürtaj hakkının zararlı sonuçları olduğu savunuluyor

Sızdırılan Yüksek Mahkeme görüşünde “Roe v. Wade kararının baştan beri yanlış olduğu” söylenerek, kararın gerekçesinin “son derece zayıf olduğu”, “zararlı sonuçları olduğu” ifade ediliyor. Taslak karar metninde, “Kaçınılmaz sonuç, kürtaj hakkının ülke tarihinde ve geleneklerinde köklü bir yerinin olmadığıdır” ifadeleri yer alıyor. Belgeyi “Birinci taslak” olarak niteleyen Politiko, taslak karar metninin şubat ayında hazırlandığını belirtti.

Kürtaj yasaklama girişimine partilerden tepkiler

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Demokratların Senato’daki lideri Chuck Schumer, ortak bir açıklama yaparak sızıntıya tepki gösterdi. Açıklamada, “Eğer haberler doğruysa, Yüksek Mahkeme son 50 yılın en büyük hak kısıtlamasına hazırlanıyor. Cumhuriyetçilerin atadığı yargıçlar yakın tarihteki en kötü ve zararlı kararlarla hatırlanacak” denildi.

Yasanacak Dünya:
Related Post