DÜNYAİŞÇİ SINIFIManşet

Almanya: IG Metall anlaştı

Metal ve elektronik sektöründe sendika ‘esnek çalışma’nın önünü açacak şekilde anlaşmaya vardı

HABER MERKEZİ– Almanya’da yaklaşık 4 milyon metal ve elektronik işçisini kapsayan TİS görüşmesinde anlaşma sağlandı.

Pilot bölge olarak seçilen Baden-Württember eyaletinde IG Metall sendikasıyla patronlar örgütü Gesamtmetall arasında yapılan görüşmelerde varılan anlaşmaya göre ücretlere Nisan 2018’den itibaren yüzde 4.3 oranında zam yapılacak.

Beş tur boyunca tartışma konusu olan “haftalık çalışma sürelerinin esnek şekilde 28 saate düşürülmesi” talebini kabul eden patronlar “ihtiyaca göre” haftalık çalışma süresini (şu anki uygulamada azami süre olan) 40 saatin de üzerine çıkarma olanağını elde etti.

27 ay boyunca geçerli olacak anlaşma, bu hafta içinde bölge toplu sözleşme komisyonlarında ele alınacak. Anlaşmadan gayet memnun olan IG Metall genel merkezi komisyonlara anlaşmayı olduğu gibi kabul etme çağrısında bulundu.

Gerileme ve tehlikeyi içinde barındıran “kazanım”

Sendika, bireysel işçinin isteğine göre haftalık çalışmanın -2 yıla kadar- 28 saate düşürülmesi talebinin patronlar tarafından kabul edilmesini “önemli bir kazanım” olarak yutturmaya çalışıyor.

IG Metall Başkanı Jörg Hofmann yaptığı açıklamada sonuçtan memnun olduğunu ifade ederek, “Modern ve çalışanların kendilerinin karar vereceği bir çalışma yaşamı için önemli adım atıldı. Bugüne kadar çalışma süreleri çoğunlukla işverenlerin lehine esnekleştirildi, bu anlaşmayla esnekleştirmenin aynı zamanda çalışanların yararına da düzenlenebildiği görüldü” şeklinde konuştu.

Oysa çalışma haftasının 28 saate düşürülmesi aynı zamanda ücretlerin de düşürülmesi anlamına geliyor. Üstelik bu talep kolektif bir hak olarak değil işçinin bireysel isteğine göre biçimlendiriliyor.

Çalışma saatlerinin, ücretlerin düzeyi aynı kalmak koşuluyla ve sınıfın kolektif bir hakkı olarak düşürülmesi söz konusu olsaydı bu gerçekten de önemli bir kazanım olurdu. Durum bu değildir. Burada “ben şu kadar süre 28 saat çalışmak istiyorum” diyen işçiye dayatılan şey “ücretlerden feragat etmesi”dir!

Dolayısıyla “esnekleşme” tam da patronların kendi lehlerine kullanabileceği şekilde gündeme getiriliyor. “Gerektiğinde” çalışma haftasının 40 saatin de üzerine çıkarılmasının kabul edilmiş olması ise esnekleşmenin diğer ayağını oluşturuyor.

Nitekim, Gesamtmetall Başkanı Rainer Dulger yaptığı açıklamada sonuçtan memnun olduğunu belirterek “Bugün 21. yüzyılın esnek çalışma sistemi için temel attık” deyiverdi!

Diğer taraftan, daha önce ücretlere yüzde 2-3 aralığında zam dayatması yapan patronların yüzde 4.3’lük artışı kabul etmesi beklenen bir durumdu.

Uyarı grevlerine 1 milyonun üzerinde işçi katıldı

TİS sürecindeki tıkanmalar nedeniyle 2 Ocak’ta başlayan uyarı grevlerinin ardından 2 Şubat’ta 24 saatlik grevler yapıldı. Grevlere Almanya genelinde 1 milyondan fazla işçi katıldıı. Böylece Almanya’da metal işçileri ilk kez 24 saatlik greve çıktılar.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close