DÜNYAİŞÇİ SINIFIManşet

Almanya: Makinistlerden 6 günlük grev

Makinistlerin, demiryolları tarihinin en uzun grevi, ülke genelinde demiryolu ulaşımını felç ediyor

Alman Makinistler Sendikası (GDL), Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ülke genelinde 3 ay içinde dördüncü kez greve gitti.

Alman Demiryolları’nın yük trenlerindeki makinistlerin iş bırakma eylemi 23 Ocak’ta yerel saatle 18.00’de, yolcu trenlerinde ise bugün 02.00’de başladı. Makinistlerin 6 günlük şimdiye kadarki en uzun iş bırakma eylemi, ülke genelinde demiryolu ulaşımında büyük aksaklıklara neden olurken, yüz binlerce kişi tren seferleri iptalleriyle karşı karşıya kaldı.

Makinistlerin 3 aydan kısa süre içindeki 4. grevinin 29 Ocak saat 18.00’de sona ermesi beklenirken, Alman Demiryolları, şehir içi, şehirler arası ve uzun mesafeli yük ve yolcu treni seferlerini etkileyeceğinden dolayı yolcuları sefer iptalleri ve gecikmelere hazırlıklı olmaları konusunda uyardı.

Grev, Alman Demiryolları ile GDL arasındaki ücret anlaşmazlığına yönelik son 3 ay içindeki dördüncü ve bugüne kadarki en uzun grev oldu.

Sendika, başta makinistler olmak üzere demiryolları şirketlerinde çalışanların maaşlarına aylık ortalama 550 euro zam ve “enflasyonla mücadele için” bir defaya mahsus 3 bin euroya kadar ödeme talep ediyor. GDL, aynı zamanda ücretlerde herhangi bir kesinti olmaksızın vardiyalı çalışanların çalışma saatlerinin haftada 38 saatten 35’e düşürülmesini istiyor. Alman Demiryolları ise makinistlerin maaşlarına ağustostan itibaren ortalama yüzde 4,8 ve Nisan 2025’ten itibaren yüzde 5’lik artış önerdi. GDL, bu teklifi kabul etmedi. Aynı zamanda, Alman Demiryolları çalışma saatleri konusunda esneklik teklif ederek, “iş gücü sıkıntısı nedeniyle” sendikanın çalışma saatlerinin düşürülmesi talebini red ediyor.

Alman Demiryolları, geçen yıl da makinistler dışında yaklaşık 180 bin demir yolu personelini temsil eden Demiryolu Çalışanları Sendikası (EVG) ile ücret konusunda devam eden anlaşmazlık nedeniyle sorunlar yaşamış, Ağustos 2023’te anlaşmaya varmıştı.

“Daha uzun ve güçlü grev..”

Makinistler, iki hafta önce de üç gün boyunca grev yapmış, bu iş bırakma eyleminde GDL ve Deutsche Bahn arasındaki müzakerelerin sürmesi talep edilmişti. Basına açıklamalarda bulunan bir DB sözcüsü de “Masaya gelmeniz gerektiğine, uzlaşma (noktaları) bulmanız gerektiğine inanıyoruz” demiş, demiryollarındaki ‘devasa kısıtlamalara’ işaretle grevin ‘ekonomi üzerinde devasa bir etkisi olacağını’ savunmuştu.

Almanya Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing de grevin planlandığı şekilde pazartesi gününe kadar sürmesi halinde bunun ülkeye maliyetinin 500 milyon euro’nun üzerinde olacağını söylemişti. GDL Başkanı Claus Weselsky ise, “Daha uzun ve daha güçlü şekilde grev yapmalıyız çünkü demiryolları yönetimi tavsiyeye karşı dirençli” demişti.

Burjuva siyasetçilerden “uzun süreli grevleri yasaklama” çağrısı

Alman Ekonomi Enstitüsü (IWKöln) ise demir yolu grevinin ekonomik üretimde günde yaklaşık 100 milyon avroluk kayba yol açacağını duyurdu. IWKöln uzmanlarından Michael Groemling, “Kızıldeniz’deki durum nedeniyle diğer ulaşım yollarının da kesintiye uğradığı göz önüne alındığında, son grevin kısa sürede 1 milyar avroluk zarara yol açabileceği” uyarısını yaptı. Groemling, Alman ekonomisinin zaten durgunluk içinde olduğunu belirterek, “Bir şeyler mayalanıyor. Bu durum (ekonomideki durgunluk) şimdi daha da kötüleşmekle tehdit ediyor.” ifadesini kullandı. Ülkede bazı siyasetçilerin gelecekte uzun süreli grevlerin önlenmesi için yasaların değiştirilmesi çağrısında bulunduğu basına yansımıştı.

 

Daha fazlası

İlgili

Close