DÜNYA
ANF 'ye neden saldırı oldu?
14 Şubat 2011 İki günden bu yana ANF yoğun sanal saldırıların hedefi olarak erişilmez hale geldi. Bu saldırıların özellikle 15 Şubat öncesi gerçekleşmesi dikkat çekti.
ANF kurulduğu 2005 yılından bu yana Türk devletinin sansürüyle karşılaşırken, sık sık belli merkezlerin sanal saldırısına da maruz kalıyor. Bugün Kü…rtçe, Türkçe ve İngilizce olmak üzere üç dilde yayın yapan ANF, hem Kürt medyasında hem de alternatif dünya medyası arasında tartışmasız bir yeri var.
SINIRLI İMKANLARLA GENİŞ ETKİNLİK ALANI
İktidar-medya ilişkisinin en çıplak bir şekilde yaşandığı dünya koşullarında alternatif oluşturmak ve insanlara doğru bir haber kanalı açmak sanıldığından çok daha zor ancak özgür basın çalışanlarının doğru haber kanalları oluşturmamaları için bu bir “özür” değil.
ANF de iktidarların kamuoyuna yönelik yoğun manipülasyonlarına karşı kirletilmiş değerler ve anlamlarından boşaltılmış kavramlar arasında, sınırlı imkanlar ve zor çalışma koşullarına rağmen geniş bir etkinlik alanına ulaşmanın mümkün olduğunu kanıtladı.
Beş yılda geniş bir haber yelpazesine kavuşan Fırat Haber Ajansı, sadece baskı ortamında gerçekleri yazmakla sınırlı kalmadı, aynı zamanda iktidar-basın ilişkisinin alabildiğine nüfuz ettiği ve manipülasyonların toplumu kapitalizmin çıkarları doğrultusunda yönlendirdiği koşullarda “öteki doğruları” yazmaktan vazgeçmeyerek alternatif medyayı iktidarların ve medya holdinglerinin karşısında rakip olarak çıkardı.
BİLGİ İKTİDARLARIN ELİNDEN ALINDI
Bugün internetin yeni dünya düzeninin şekillenmesindeki rolü artık yadsınamaz bir düzeye ulaştı. ABD gizli diplomatik belgelerini yayınlayan Wikileaks, Batılı iktidarların kirli işleri ve ilişkilerini ortaya döken alternatif internet siteleri, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar, bilgiyi iktidarların elinden alarak gerçek sahiplerine vermede önemli rol oynuyorlar.
Muhalefetin yok denilecek noktada olduğu Tunus’ta 17 Aralık’ta bir üniversite gencinin kötü yaşam koşullarına karşı bedenini ateşe verdiği görüntüler internet üzerinden yayıldı. Ulusal medya ise iktidarın denetimindeydi. Bu görüntüler gençleri sokaklara döken isyanın fitilini ateşlemiş ve dört hafta içinde 23 yıllık iktidarı düşürmüştü. Mısır’da gençler internet üzerinden örgütlenerek ilk eylemlerini gerçekleştirdi ve 18 günde 30 yıllık bir iktidarın devrilmesine yol açan halk ayaklanmalarına öncülük etti.
Sosyal ağların örgütlenmede oynadığı rol kadar, bu toplumsal hareketleri sansür, tehdit ve tutuklamalara rağmen yansıtacak medyaya ihtiyaç var. Zira sosyal bir hareketin devam etmesinde, manipülasyonlara ve baskılara karşı halkın doğru haber alma hakkından vazgeçmeyen medyanın rolü tartışılmazdır.
İNTERNET EYLEM YAPMAK İÇİN LEVYE HALİNE GELDİ
Birlemiş Milletlere göre bugün 2 milyarı aşkın kişi internet kullanıyor. İnternetin özellikle gençler üzerinde büyük bir etkisi var. Etkilemek zaman içinde anlamı ve önemi değişen karmaşık bir kavram olarak görülebilir. Bugüne kadar hep bir devletin, bir yöneticinin, bir kültür, bir aydın ya da bir fikrin etkisinden bahsedildi. Uzun zaman boyunca az sayıda insan toplumun üzerinde bu kadar büyük bir etkide bulunabildi. Artık “gerçekliğin sadık bir aynası” olmanın da ötesinde internet, eylem yapmak için bir levye haline geldi. Öyle ki son Tunus ve Mısır ayaklanmaları için “siber-devrim” tanımı kullanıldı.
İsyanlarda önemli rol oynayan internet kuşkusuz devletlerin baskıları ve ağır sansürü ile karşı karşıya ancak, bu araç sansürü de anlamsız kılan yöntemleri içerisinde barındırıyor.
NEDEN ANF’YE SALDIRI OLDU
ANF Türkiye’de defalarca sansüre uğradı. Ajansın “.com”, “.eu”, “.org” ve “.nu” uzantılı web adresleri mahkeme kararları ile yasaklandı. Ancak bu engeller ANF yayınını durdurmaya yetmedi. Buna karşın bir çok kez düzenlenen sanal saldırılardan dolayı ANF çeşitli kereler yayınlarına kısa süreli ara vermek zorunda kaldı. 12 Şubat günü yaşanan saldırılardan dolayın ANF’nin yayını ilk kez bu kadar uzun süreli olarak durdu. Bu saldırıların özellikle Kürtlerin hafızalarında kara bir gün olarak kalan 15 Şubat öncesi yapılması tesadüf görünmüyor. Zira bugün tartışmasız bir şekilde Kürt kamuoyu üzerinde en büyük etkiye sahip olan medyanın ANF olduğu söylenebilir. Halkın tepkilerinin ANF tarafından yansıtılması bazı çevreleri rahatsız etmiş gibi görünüyor. Toplumsal tepkilerin eyleme dönüşmesinde oynadığı rolden dolayı baskıcı iktidarlar internetten, her zamankinden daha fazla korkuyorlar. Bu nedenle ilk hedefleri arasında internet, dolayısıyla ANF de yer alıyor.
ANF NEWS AGENCY