DÜNYAİŞÇİ SINIFIManşet
Arjantin’de Milei ve iktidarının saldırısına karşı genel grev

Milei, iktidarı devraldıktan sonra 366 maddelik bir kararname ile işçi ve emekçilere saldırıya yönelmişti, aldığı yanıt genel grev oldu
Arjantin’in en büyük işçi sendikası Genel Emek Konfederasyonu (CGT) bugün (24 Ocak Çarşamba) Buenos Aires’te büyük bir yürüyüş eşliğinde 12 saatlik bir genel grev başlattı.
Grev, Devlet Başkanı Javier Milei’nin ekonomik “kemer sıkma” önlemlerine karşı gündeme geldi. Geçtiğimiz ay göreve gelen Milei, yüzde 200’lere varan enflasyon ve dağ gibi yığılmış borçlar ortamında faturayı işçi ve emekçilere kesmek için “harcamaların azaltılmasını ve bazı sektörlerin özelleştirilmesini” savunuyor.
Yerel saatle öğle saatlerinde başlayan grev, ulaşım, bankacılık ve sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde kesintiye neden oldu. Grevin yerel havayolları üzerindeki etkisi nedeniyle çok sayıda uçuş iptal edildi. CGT’nin eylemleri, Milei’nin yasama çabalarına, özellikle de şu anda Kongre’de bulunan “torba yasa” tasarısına ve “ekonomiyi serbestleştirme”yi amaçlayan bir “mega kararnameye” karşı işçilerde artan öfkenin sonucu.
Arjantinli emekçiler, İşçilerin ve Solun Cephesi-Birlik (FIT-U) ve mücadeleci sendikal akımların çağrısıyla Milei’yi protesto etmek için devir teslim töreni esnasında Kongre binasının önünü işgal edip Milei’yi protesto etmişlerdi. Bütün polis baskılarına rağmen kararlı kitleler protestolarını gerçekleştirdi. O esnada Milei kemer sıkma kararnamesinin bir kısmını açıklamaktaydı. Bunun üzerine FIT-U ve bazı mücadeleci sendikalar kitleleri genel grev çağrısıyla seferber etmeye yöneldi. CGT’nin genel grev kararı bunun ardından geldi.
Bilindiği üzere Milei, görevi devraldığı 10 Aralık tarihinden sonra 366 maddelik bir kararname yayımladı. Kararnamenin içeriği ülke genelinde işçilerin bugüne kadar kazanmış oldukları hakları adeta kökünden kazımayı hedefleyen ve ülkenin kaynaklarını uluslararası sermayeye akıtacak maddelerden oluşuyor. Bunlara ek olarak ülkenin para birimi pesoyu dolara göre yüzde 50 devalüe etti. Yani işçi sınıfı için alım gücü bir anda ciddi şekilde azaldı.
Kararname özet olarak esnek çalışma durumlarında patronların alacağı cezaları azaltacak, iş saati esnasında sendikal çalışmayı engelleyecek, bazı temel sektörlerde grev yapmayı zorlaştıracak, patronlara grev veya işyeri işgali yapan işçileri işten çıkarma hakkı verecek, sendikaların grev fonlarını kısıtlayacak, kira artış kısıtlaması yasasını iptal edecek ve kamu işletmelerinin özelleştirilmesinin önünü açacak düzenlemelerden oluşuyor.