Yasanacakdunya.org, yasanacak. dünya , isci sinifi, alinteri ,
X

Avrupa Kadın Dayanışması, “25 Kasım’da kadın cinayetlerine, savaşa ve ırkçılığa karşı sokaklardayız!”

Kadın Gözüyle’nin de bileşeni olduğu AKD, “25 Kasım’da kadın cinayetlerine, savaşa ve ırkçılığa karşı sokaklardayız!” başlıklı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, “Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü 25 Kasım’da kadınları baskılara, adaletsizliğe, ötekileştirilmeye ve şiddete karşı sesimizi yükseltmek için alanlara çağırıyoruz. Sokaklar bizimdir.” diye belirtildi.

25 Kasım’da kadın cinayetlerine, savaşa ve ırkçılığa karşı sokaklardayız!

2023 yılında, Avrupa’da kadına yönelik şiddet biçimleri, tecavüz, kadın cinayetleri, savaş ve ırkçılık politikaları alabildiğince arttı. Savaş ve kadın başlığında patriarkal Avrupa emperyalist devletleri savaş suçu işliyorlar. On binlerce kadın ve çocuğun savaşlarda katledilmesine, soykırımdan geçirilmesine neden oluyorlar. Savaş bölgelerine tank, silah, bomba yollayarak, sözlü açıklamalar yaparak faşist, sömürgeci, Siyonist bölge devletlerini destekliyorlar. Uluslararası sözleşmelere göre insani ihtiyaçların karşılandığı hastane, elektrik, su ve gıda merkezlerinin bombalanmasına, yok edilmesine göz yumarak savaş suçu işliyorlar.  Avrupa hükümetleri, İsrail Siyonizm’inin Filistin’e, faşist Türk devletinin Rojava Kürdistan’ına dönük işgaline onay veriyorlar.

Avrupa Kadın Dayanışması, AKD olarak on binlerce kadın, çocuk ve halkların bombardımanlar ve kimyasallar altında katledilmesine, işgalci savaşlara hayır demek için 25 Kasım’da kadınları sokaklara savaşları durdurmaya çağırıyoruz.

Sömürü, yoksulluk, işsizlik ve savaşlar nedeniyle dünyanın başkaca kıtalarından Avrupa’ya akan göçmen kadınlar var. Bu göçmen kadınların birçoğu denizlerde, ormanlarda, yollarda şiddete, tacize, tecavüze maruz kalarak geliyorlar.  Avrupa ülkelerine geldiklerinde ise şiddet, ırkçılık ve ayrımcılıkla yüz yüze kalıyorlar. Türkiyeli, Kürdistanlı göçmen kadınlar olarak bu 25 Kasım’da işçi, emekçi kadınları ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele etmeye 25 Kasım mitinglerine daha güçlü katılmaya çağırıyoruz.

Kadın cinayetleri, tecavüz ve kadına yönelik şiddet rakamları kapitalist, emperyalist, ataerkil Avrupa ülke iktidarlarının gerçek yüzünü daha net ortaya koymaya yetiyor. Fransa’da 129 kadın 2022 yılında katledildi. Katledilen kadınlar öncesinden polise birçok kez şikayette bulunmalarına rağmen erkek-devletin bilinçli ihmalkarlığından dolayı yaşamlarından oldular. Yine Fransa’da 2021-2022 yılında kadınların yüzbinlerce şikayetinin sadece 0,6’sı mahkemelere taşındı. Bir günde 250 kadına tecavüz saldırısına uğradı. 2021 yılında ise 31 bin 50 kadının tecavüze uğraması, tecavüzün korkunç boyutlarını gösteriyor.

Almanya’da 152 kadın 2022 yılında katledildi. Aynı yıl, günde bir kadın öldürülmekten son anda kurtulabildi. 240 bin 547 kadın ise aile içi şiddete maruz kaldı. Resmi açıklamalara göre aile içi kadına şiddet uygulayan erkeklerin yüzde 31,1 göçmen,  geriye kalan  yüzde 69’u ise Alman erkeklerden oluşuyor.  Belçika’da25 kadın 2022 yılında, İsviçre’de 24 kadın 2021 yılında iki haftada bir öldürüldü. İsviçre’de erkeğin cinayet teşebbüsünden ise 30 kadın kurtulabildi. Hollanda’da 48 kadın 2022 yılında katledildi. Avrupa’da görüldüğü gibi kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddetin resmi verileri korkunç boyutlardadır. Resmiyete yansımayan rakamlarla bu sayı tam bir savaş boyutundadır.

Kadın cinayetleri politiktir!

Yaşananlar erkek cinsinin ve erkek-devletin kadın cinsine dönük bir kırımıdır. Kadın cinayetleri derhal önlensin! Defalarca kez şikayette bulunan, ölüm tehdidi alan kadınlar riskli görülsün, korumaya alınsın, ölüm tehdidi yapan erkekler tutuklansın, ağır cezalar verilsin! Avrupa’da tecavüz tanımı yasalarda olumlu değişiklere uğrasa da yılda on binlerce kadının tecavüze uğraması, yine kadına dönük savaş görüntüsüdür. Tecavüzcü erkeklerin serbest bırakılmasına son verilsin! Avrupa’da 1 Ekim’de yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi uygulansın! Kadınların, LGBTI+’ların beyanları esas alınsın! Şiddet uygulayan erkeğe yüksek, caydırıcı cezalar verilsin! Kadınların özsavunma hakkı meşrudur! Avrupa Kadın Dayanışması olarak kadına yönelik şiddete karşı kadınları Özsavunmaya çağırıyoruz. Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü 25 Kasım’da kadınları baskılara, adaletsizliğe, ötekileştirilmeye ve şiddete karşı sesimizi yükseltmek için alanlara çağırıyoruz. Sokaklar bizimdir.

Avrupa Kadın Dayanışması (AKD)

(Kadın Gözüyle, Yeni Kadın, Sosyalist Kadınlar Birliği SKB, Xeta Sor, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi ADKH, Kürt Kadın Hareketi KKH)

Yasanacak Dünya:
Related Post