DÜNYAManşet

Berlin: Yükselen kiralara karşı 12 bin insan yürüdü

150‘den fazla inisiyatifin içinde yer aldığı kiracılar birliğinin (Bündnis gegen Verdrängung und Mietenwahnsinn) çağrısıyla Potsdamerplatz’da başlayan yürüyüşe 12 bin kişi katıldı.

Bir çok siyasi örgüt, parti ve sendika da yürüyüşü destekledi. Kiracı inisiyatiflerinin mücadeleri hakkında yapılan konuşmalar ve müzik sunumlarından sonra yürüyüş harekete geçti. Yürüyüş boyunca da dört-beş ayrı cihazlı araçtan konuşmalar yapıldı ve müzk çalındı. Platz der Luftbrücke’de sona eren yürüyüş hükümet partisi Sosyal Demokrat Parti’nin merkezinden de geçti.

Konut sorunu onyıllardır giderek büyüyen bir sorun olmaya devam ediyor. Yapılan son araştırmalara göre Berlin’deki kiracıların üçte biri kirasını kendi gücüyle ödeyememekte. Yani gelirin ortalama %45’i kiraya yetmiyor. CDU ve SPD’den ibaret Federal Alman Hükümeti yılda 400 bin konut yapacağı sözünü vermişti, ama yarısını bile yerine getirememekte. Bu konutların 100 bini sosyal konut olacaktı, ama 2023 yılında devtlet teşviki ile ancak 49.430 sosyal konut yapılmış. Gerçekte ise Almanya’da sosyal konutların sayısı giderek düşmekte: 1980’lerin sonunda yaklaşık 4 Milyon iken 2010’da 1,66 Milyona düştü. 2023 sonunda 1,072 Milyon olan sosyal konut sayısı bir önceki sene göre 15.300 azalmış.

Kiracılar derneği ve Verdi sendikasının yürüyüş öncesi yapılan bir basın toplantısında verdiği verilere göre son oniki ayda imzalanan yeni kira kontratlarındaki kira miktarı, ortalama %15’lik bir artışla metrekaresi 14,93 Euro’ya yükselmiş.

Bu durumdan mağdur olan yüzbinlerin sesine ses olmaya çalışan yürüyüşün çağrısında özellikle şu talepler öne çıkıyor: ‘kiralara üst sınır (Mietendeckel) getirilsin’, ‘büyük konut şirketleri kamulaştırılsın’ ve ‘zorunlu tahliyeler durdurulsun’.

Bu ve buna benzer taleplerin yerine getirilmesi için her konuşmada örgütlenme ve dayanışmaya vurgu yapıldı. Berlin’deki kiracılar mücadelesinin önemli ayaklarından biri de büyük konut şirketlerinin kamulaştırılması için sürdürülen kampanya oldu. 2021’de yapılan bir refarandumda %60’lık bir oyla kamulaştırılma kabul edildiği halde Berlin senatosu yıllarca kararın uygulamasını oyalayıp durdu. Ara seçimler sonrasında Berlin Senatosunu oluşturan CDU (Hristiyan Demokrat Partisi) ve SPD’den (Alman Sosyaldemokrat Partisi) ise refarandum kararını tamen rafa kaldırdı. Bu da kulaklara Almanya demokrasisinin küpesi olsun.

Duvaryazisi.org

Daha fazlası

İlgili

Ayrıca bak..

Close
Close