DÜNYAİŞÇİ SINIFI
Brezilya’da aktif grev
Bugün Brezilya’da sokaklar, sendikaların çağrısıyla tarihi bir genel greve tanıklık etti.
HABER MERKEZİ– Ekonomik krizle işsizlik rakamının 13 milyonu geçmesi, işçi haklarının kısıtlanması ve emeklilik sistemindeki radikal değişiklikler sonucu işçi ve emekçilerin ekonomik-sosyal haklarının budanmasına karşı bugün Brezilya’da genel grev örgütlendi.
Aktif grev
Grevciler sadece bazı alanlarda üretimi ve hizmetleri durdurmakla yetinmeyip ana artellerde sokaklara çıktılar.
Rio de Janeiro’da sabah saatlerinde Novo Rio Otobüs Terminali önünde toplanan göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı. Çevik kuvvet ekiplerinin azgınca saldırdığı göstericiler, polisle çatıştı, polis arabalarını tahrip etti. Grevin başladığı erken saatlerde özellikle havaalanları ve terminallere giden yollarda lastik yakarak blokaj uygulandı. Askeri polislerin saldırısıyla yollar ancak trafiğe açılabildi.
Taşımacılık, eğitim, bankacılık hizmetleri durduruldu
Ülkedeki bir çok eyalette toplu taşıma seferleri yapılamazken, devlet okullarında eğitime ara verildi. Banka çalışanları sendikaları da çok sayıda banka şubesinde hizmet verilmediğini duyurdu.
Grev, Brezilya’nın son 20 yılındaki ilk genel grevi olma özelliği taşıyor.
Öğretmenler, toplu taşıma işçileri ve postane memurları sendikaları ile örgütlerinin çağrısıyla organize edilen grev, ülkenin büyük şehirlerinde hayatı adeta durma noktasına getirdi. Akşam saatlerinde başlayan mitingler, hükümetin gerçekleştirmek istediği reformları protesto eden Brezilyalı işçi ve emekçileri bir araya getirirken, gecenin ilerleyen saatlerinde eylemciler yer yer polisle çatıştı.
Sao Paulo ve Rio de Janeiro kentlerindeki ana yolları trafiğe kapatan protestoculara, polisler göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları ile saldırdı.
Hükümet saldırı reformlarını savunmakta ısrar ediyor
Geçen yıl eski Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in yolsuzluk gerekçesiyle Senato tarafından görevinden alınmasının ardından başkanlık görevini devralan Michel Temer, ülkeyi içinde bulunduğu „ekonomik krizden kurtarmak“ için işçi hakları ve emeklilik sisteminde bir dizi reforma gitmişti. Öyle ki, memurların maaşları 3 aya varan gecikmelerle ödenmeye başlanmıştı.
Devlet Başkanı Michel Temer ise hükümetinin kongreden geçirmek istediği reformları savundu. Hükümet ayrıca, greve beklenenden daha az katılım olduğunu söyleyerek genel grevi olduğundan önemsiz gösterme çabasına girişti.
Pazartesi günkü 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesi çıkılan genel grevin yeni protestolarla devam etmesi bekleniyor.