DÜNYA
DJU: Kardeş Gazeteci Kampanyası
Ver.di‘ye bağlı DJU Stuttgart şubesi (Alman Basın Sendikası) başkanı Siegfried Heim ile Türkiye‘deki durum üzerine bir görüşme yapıldı. Görüşmeyi yapan Alınteri ve Özgür Politika muhabirleri, Türkiye’deki gazetecilerle dayanışma için daha kapsamlı bir kampanya talebinde bulundular. Sendikaya önerilen kampanyanın iki boyutu vardı. Birincisi, Alman gazetecilerin Türkiye’de cezaevindeki gazetecilerle dayanışmasının ifadesi olarak, Kardeş Gazeteci kampanyası başlatılması ve ikinci olarak, 2017’nin ilk aylarında Türkiye’ye bir heyet gönderilmesi.
DJU Stuttgart şubesi, 20 Aralık’ta, Alman Gazeteciler Birliği (DJV), VS (Alman Yazarlar Birliği), Alman Sendikalar Birliği (DGB), Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve Yeni Özgür Politika’nın desteğiyle, Stuttgart-Wilhelmsplatz’da Türkiye’de başına ve gazetecilere yönelik saldırılara karşı miting düzenlemişti. Yine 7 Aralık’ta bir bilgilendirme toplantısı yapılmış ve DJU Stuttgart Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Eğilmez Ağustos-Eylül (2016) ayında Istanbul’da katıldığı yurttaş haberciliği seminerleri ve gazetecilerin çalışma koşulları üzerine bilgi vermişti.
Kardeş Gazeteci Kampanyası ve Türkiye’ye Heyet
Yaklaşık bir saat süren görüşmeden çıkan sonuçlar özetle şöyle:
- Kardeş gazeteci kampanyası. Verdi üst yönetime götürülüp, merkezi bir kampanyaya dönüştürülmeye çalışılacak. Her bir Alman gazetecinin, Türkiye’de cezaevinde bulunan meslektaşlarından birinin sorumluluğunu üstlenip, onunla düzenli yazışması, dahası onların cezaevinden yazacakları mektup ve makalelerin çevrilip Alman basınında yer alması için girişimlerde bulunma çerçevesinde bir kampanya düşünülüyor. Berlin’deki Verdi-DJU yönetimine iletilecek.
- Heyet: 2017’nin ilk aylarında, Almanya ya da Avrupa’nin basın örgütlerinden bir heyet oluşturup, Türkiye’de cezaevinde bulunan gazetecilerin ziyaret edilmesi. Sadece Istanbul, Ankara degil, Diyarbakir vd. kentlere de gidilmesi. Ziyaret engellenirse, cezaevi önünde basın açıklamaları, yine yurttaş haberciliği yapan haber ajanslarının, İMÇ Tv, Cumhuriyet vb. yayın kuruluşlarına ziyaret ve LGBTI ve kadın kurumlarıyla görüşülmesi. Bu öneri, EFJ’ye (Avrupa Gazeteciler Federasyonu) götürülecek.
Can Dündar’la Etkinlik
Ver.di-DJU Stuttgart şubesinin programında, Ocak ya da Şubat 2017’de Can Dündar’la bir etkinlik var. Yine, Eylül 2017’de, her yıl olduğu gibi, Dünya Gazeteciler Günü için tam günlük bir etkinlik (Journalistentag) düşünülüyor. Bu etkinlikte, Polonya’dan Türkiye’ye Avrupa’da basın özgürlüğü konusu işlenecek.
Ver.di üyesi AKP’liler kazan kaldırdı
Heim’in verdiği bilgiye göre, Ver.di’ye bağlı toplu taşımacılık sektöründe çalışan üyeler, son dönemde sendikaya gerici tepkilerini yansıttılar. Türkiyeli göçmenlerin yoğun olduğu SSB’de (Stuttgart Tramvay İşletmesi), sendika’nin Türkiye’deki özgürlük ve demokrasi güçlerine sahip çıkmasından rahatsız olan gerici üyeler, “Ver.di’nin neden Türkiye’yi bu kadar eleştirdiğini ve teröre destek olduğunu” sordular ve sendikadan çıkmakla tehdit ettiler. “Sizin AKP’ye oy vermenize sendika olarak karışmıyoruz, görüyorsunuz ki. İnsan haklarına sahip çıkılması, Ver.di’nin tüzüğünde var” yanıtını aldılar. Üyesi oldukları sendikanın tüzüğünden haberleri olmayan üyeler, bu konuda bilgilenmiş oldular!
Kopukluğun giderilmesi
Yine 20 Aralık’da basın örgütleri tarafından yapılan mitinge ilişkin yapılan değerlendirmede, mitingin Alman medyasında geniş yer bulmasına rağmen, mitingin bilesenlerinden olan özgür Politika’nin isminin geçmemesi eleştirildi. Bunun nedenlerinden biri olarak, Alman medyasında çalışan Türkiyeli göçmen sayısının çok az olmasına dikkat çekildi. Mitingin, katılım az olsa da, bir ilk adım olarak anlamlı olduğu, hafta içi yapılmasının da katılımı etkilediği değerlendirmesi yapıldı. Yine, Almanya’daki Türkçe yayınlardan ne sendikanın ne de Alman medyasının dil sorunu yüzünden haberdar olmadığı olgusunun altı çizildi. Son söz olarak, bu kopukluğun, bu tur girişimlerle giderilebileceğinin yanı sıra, Köln’de başlatılan imza kampanyasını Stuttgart’a taşımak için bir stand açılabileceği eklendi.