DÜNYAManşet

Dünyada korona (2 Temmuz 2020)

Koronavirüs’de aşı çalışmaları, Brezilya, Meksika, Hindistan ve ABD’de rekor vaka artışları, gazetecilik virüsün en çok vurduğu mesleklerden, kapitalistlerin derdi arz-talep dengesi

Dünya basını; koronavirüsü ile ilgili yükselen vaka sayıları, her gün bir yenisi bulunan virüsler, aşı çalışmalarında yine belirsiz açıklamalar ile dolu. Aydınlatmayı değil adeta bulanık hava yaratmayı sürdürüren açıklamaların ardı arkası kesilmiyor. Kapitalistlerin asli derdini ise dünyanın en zengin adamlarından Bill Gates özetledi. “Arz talep dengesinin düzelmesi“

Bill Gates’in derdi arz talep dengesi

İnsanlık virüsle boğuşurken, dünyanın en zengin insanlarından biri olan Bill Gates’ten açıklamalar geldi. “ABD’den beklenen liderliği bu konuda ortaya koyamadığını ve yeterli koordinasyon kuramadığını“ söyleyen Gates’den incilerde, koronavirüsle ilgili söylenen yeni bir şey yok aslında. “Virüs nedeniyle en fazla ölüm gelişmiş ülkelerde yaşanacak. Zengin ülkelerdeki toplumsal mesafe uygulamaları bu ülkelerde işe yaramayabilir, bu ülkeler büyük ekonomik sıkıntılarla boğuşacaklar” gibi sıradan sözlerden sonra asıl derdini açık etti. Gates’in sözleri dünya kapitalistlerinin de meramını anlatır nitelikte

İnsanların dışarı çıkıp bir şeyler yapmaya ilişkin isteklerinin değiştiğine vurgu yapan Gates, arz talep dengesinin eski haline dönmesinin uzun bir zaman alacağını söyledi.

Salgının vurduğu mesleklerden birisi de gazetecilik.

Mart ayından bu yana 35 ülkede en az 186 gazeteci virüs nedeniyle hayatını kaybetti: Listenin başında Peru, Brezilya, Meksika, ABD ve Ekvador var. İsviçre’nin Cenevre kenti merkezli sivil toplum kuruluşu Press Emblem Campaign, Mart başından bu yana 35 ülkede en az 186 gazetecinin yeni tip koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, bunların üçte ikisinin görevi başında hastalığa yakalandığı ifade edildi.

Kovid-19 nedeniyle ölen gazetecilerin sayısının çok daha yüksek olabileceği vurgulanan açıklamada, buna gerekçe olarak da test yaptırmayan ve ölüm nedenleri açıklanmayan gazeteciler gösterildi. En fazla can kaybı Latin Amerika ülkelerinde olduğu söylenen açıklamada, gazetecilere yönelik istatistiklerin ülkelerdeki gazeteci meslek kuruluşları, yerel medya ve  PEC’in bağlantılarından toplandığı kaydedildi.

Brezilya, Hindistan, ABD’de sayılar yükselmeyi sürdürüyor

Salgın nedeniyle son 24 saatte Brezilya’da 1038, Meksika’da 741 ve Hindistan’da 434 kişi hayatını kaybetti.

Brezilya
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, bin 38 kişinin yaşamını yitirmesiyle ülkedeki kovid-19 salgını kaynaklı ölü sayısı 60 bin 632’ye, vaka sayısı da 46 bin 712 artarak 1 milyon 448 bin 753’e yükseldi.

Yaklaşık 46 milyon nüfuslu, ülkenin ticaret merkezi Sao Paulo eyaleti, 289 bin 935 vaka ve 15 bin 30 ölümle ülkenin salgından en çok etkilenen bölgesi olarak öne çıkıyor. Sao Paulo’nun ardından salgından en çok etkilenen Rio de Janeiro eyaletinde ise 10 bin 198 kişinin ölümüne neden olan virüs, 115 bin 278 kişide görüldü.

Nüfusu 211 milyonu aşan Brezilya, Latin Amerika’da “salgının merkez üssü” olarak nitelendiriliyor.

Meksika’da cam kaybı 28 bin 510’a yükseldi
Meksika Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkede son 24 saatte salgın kaynaklı can kaybı 741 artarak 28 bin 510’a ulaştı. Meksika’da, kovid-19 vaka sayısı da 5 bin 681 artışla 231 bin 770’e çıktı.
Ülkede, bugüne kadar kovid-19 tespit edilen 138 bin 319 kişi iyileşti. Meksika’da kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin günlük sayısı ilk kez 27 Mayıs’ta 500’ü aşmıştı.

Hindistan’da 19 bin 148 yeni vaka tespit edildi
HindistanSağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede 434 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle kovid-19’dan ölenlerin sayısı 17 bin 834’e yükseldi. Hindistan’da son 24 saatte 19 bin 148 yeni kovid-19 vakası tespit edildi, toplam vaka sayısı 604 bin 641’e çıktı. Ülkede, şimdiye kadar virüse rastlanan 359 bin 860 kişi iyileşti.

Kovid-19 verilerinin derlendiği “Worldometer” internet sitesine göre, Hindistan, dünyada en fazla vaka görülen 4’üncü ülke konumunda bulunuyor.

ABD merkez üs olmayı sürdürüyor

Koronavirüs salgınının merkez üssü olan ABD’de son 24 saatte 52.898 yeni vaka tespit edildi. Kapitalist sistemin dibe vuruşunda da merkez üs olan ABD’de başkan Başkanı Trump konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Süreci iyi yönetiyoruz” deme aymazlığını sürdürebiliyor. Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre ABD’de 24 saatte 52 bin 898 yeni koronavirüs vakası tespit edildi.

Alaska, Arizona, Kaliforniya, Georgia, Idaho, Oklahoma, Güney Carolina, Teksas eyaletlerinde rekor vaka sayılarına ulaşıldığı, ABD’nin farklı eyaletlerinde de durumun ciddileştiği belirtildi.

 

Biri bitmeden bir diğeri açıklanıyor
Dünyada koronavirüs salgını bitmeden, Çin’den yeni bir virüs haberi geldi. Söz konusu habere göre G4 EA H1N1 adlı verilen yeni virüsün, 2009’da Meksika’da ortaya çıkan ve dünya çapında yaklaşık 800 bin kişiye bulaşan domuz gribine yol açan H1N1 virüsüyle benzer yapıda olduğunu saptandığı iddia edildi.

Yeni olması nedeniyle insanların bağışıklığının bulunmadığı patojenin mutasyon geçirme ve hızla yayılma riskine vurgu yapan araştırmacılar, domuz çiftliklerinde çalışanların kanında yüksek oranda virüse rastladklarını açıkladı.

Söz konusu çalışma, virüsün kendini insan hücrelerine bağlayabildiğini de gösterdiği, üstelik bu hücreler trakea diye bilinen nefes borusunda bulunduğu, trakeayı oluşturan hücrelere bağlanabilen bir vürüsün daha sonra ciğerlere inebileceği söyleniyor.

Çalışmayı yürüten bilim insanları, insan bronşlarını ve alveolleri kaplayan hücreleri, laboratuvar ortamında virüsle bir araya getirdi. Bunun sonucunda virüsün hücreleri enfekte edebildiği ortaya çıktı.Virüsün hücreyi enfekte etmesi, o hücrenin tüm mekanizmalarını ele geçirebildiği ve kendini kopyalamak için kullanabildiği anlamına geliyor. Çalışmanın son kısmında araştırmacılar, 2016 ve 2018 yılları arasında 15 farklı domuz çiftliğinde çalışan işçilerden örnekler topladı.

DSÖ “sağlıksız” açıklamalarına devam ediyor

DSÖ Direktörü Ghebreyesus “Salgından kurtulmak için kapsamlı yaklaşım” gibi aslında bir şey demeyen açıklamalarını sürdürdü. Ghebreyesus, ülkelere, “Sadece test, sadece fiziksel mesafe, sadece temas takibi yapmayın. Bunların hepsini birlikte yapın” tavsiyesinde bulundu.

DSÖ Direktörü Ghebreyesus, bazı ülkelerin salgına karşı mücadelede ellerindeki tüm imkanları ve araçları kullanmamasından endişe duyduklarını belirterek, “Ancak salgının derslerinden biri de bir ülke hangi durumda olursa olsun, durumu tersine çevrilebilir olmasıdır. Asla geç değil” dedi.

Daha fazlası

İlgili

Close