Yasanacakdunya.org, yasanacak. dünya , isci sinifi, alinteri ,
X

Dünyada korona (22 Haziran 2020)

DSÖ, vakalarda en yüksek seviyeye dün ulaşıldı; Hollanda’da “virüs çılgınlığı protestosu”; Almanya’da karantina uygulmasına direniş

Hollanda: “Virüs çılgınlığı protestosu”

Hollanda’nın Lahey kentinde koronavirüs yasaklarını protesto etmek için gerçekleştirilen izinsiz gösteride olaylar çıktı. Polis yaklaşık 400 kişiyi gözaltına aldı.

“Virüs çılgınlığı protestosu” adı verilen gösteride 10 binden fazla kişinin katılacağının bildirilmesi üzerine Lahey belediyesi gösteriye yasak koydu, ancak mesafe kurallarına uyulması ve fazla katılım olmaması koşuluyla kısa bir gösteriye izin verileceği duyuruldu.

Protestocular belediyenin koyduğu yasaklamalara karşı geldi, futbol taraftarlarının da bulunduğu farklı gruplar ve polis arasında çatışmalar yaşandı. Yaklaşık 2 bin kişilik bir grup ise fiziksel mesafe kurallarına uymayarak oturma eylemi yaptı. Fiziksel mesafe kurallarına uymayan grupları dağıtan polisle şehrin merkezinde sokaklara dağılan göstericiler arasında çatışmalar yaşandı ve 400 gösterici gözaltına alındı.

Almanya: Vakalarda artış, karantinaya karşı direniş

Robert Koch Enstitüsü, Almanya’da dört günlük virüs bulaştırma katsayısı “RO değeri” ortalamasının 2,88’e yükseldiğini açıkladı.

Açıklamada, R değerindeki bu artışın büyük oranda Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde görülen vaka artışlarından kaynaklandığını belirtildi. Eyalette bir mezbahada çalışan bin 300 işçide koronavirüs tespit edilmiş ve 7 binden fazla kişi de karantinaya alınmıştı. RKE, salgın başlangıcından beri, bulaştırma katsayısı anlamına gelen RO değerinin 1’in altında tutulmasının önemine vurgu yapıyordu.

Tönnies adlı et firmasının sadece virüse karşı değil normal hijyen koşullarına da tamamen uymadığının ortaya çıkmasıyla, Sağlık Bakanlığı gerekli cezaların ilgili firmalara verileceği ama uzun vadede sektörde yeni yasalarla ilgili çalışma başlatıldığını duyurdu. Çoğunluğu Rumen, Bulgar ve Polen göçmenlerin şirkete ait ev ve barınaklarda sağlıksız koşullarda yaşaması ve firmanın sorumluluğu üstlendiğine dair açıklamalarına gelen tepkiler sosyal medyada “Boykot” çağrılarını da beraberinde getirdi. Yetkililer yaklaşık 7 bin kişinin karantinaya alındığını ve göçmen işçilerin bir kısmının yurtlarına dönme taleplerini haklı bulduklarını, ancak işçilerin tamamen ücretsiz yararlanacakları tedavilerinin bitiminden sonra buna izin verebileceklerini açıkladılar.

Göttingen kentinde çoğunluğu göçmen ailelerin oturduğu yüksek binada 100’den fazla bina sakininde koronavirüs bulunmasının ardından, binanın etrafında bariyerler kurulup polis eşliğinde 700 kişi karantinaya alınmıştı. Yaklaşık 200 kişilik bina sakini, karantinayı protesto etmek amaçlı topluca binadan çıkmak isteyince polisle aralarında arbede yaşandı. Havai fişek, demir sopalar ve taşlarla polisin ablukasını kırmaya çalışan protestocularla anlaşmaya varıldı. Bina sakinleri belli kurallar çerçevesinde dışarı çıkabilecekler.

DSÖ: Vakalarda en yüksek seviye

DSÖ, 21 Haziran günü dünya genelinde günlük koronavirüs vakalarında en yüksek seviyeye çıkıldığını açıkladı. Dün dünya genelinde 183 bin 20 yeni vaka tespit edildi.

Resmi verilere göre bu artıştaki en büyük paya sahip olan ülkeler 50 binden fazla vakanın tespit edildiği Brezilya, ABD ve Hindistan.

Brezilya: Vaka sayılarında hızlı artış

ABD’den sonra koronavirüs salgınında ikinci sıcak nokta olan Güney Amerika ülkesi Brezilya’da koronavirüs kaynaklı ölü sayısı 50 bini aştı. Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun önlem almayı reddettiği ülkede, vaka sayısı da 1 milyonu geçti. Brezilya’da son bir günde ölü sayısı 50 bin 617’ye, vaka sayısı ise 1 milyon 85 bin 38’e çıktı.

Yaşanacak Dünya:
Related Post