Kanada’da yapılan, emperyalist ülkelerin çelişkilerinin en çıplak şekilde yansıdığı G7 zirvesi sona erdi. Zirveye emperyalistlerin süreçleri kontrolde ve yönetmede krizleri damgasını vurdu.
Zirvede emperyalist ülkeler çelişisinin derinliğinin bahanesi bazan bir el sıkışma oldu, bazan bir fotograf karesi, çoğu zamanda birbirlerine hakaretler. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in zirve sonrası Instagram hesabından paylaştığı fotoğraf bütün dünyaya “Zirvenin atmosferini özetler nitelikteydi“ dedirtti. Fransa cumhurbaşkanı Macron’un “Gerekirse G6 olarak yola devam ederiz” diyerek ABD’ye çıkışması, Kanada’ya hareket etmeden önce, “Rusya da orada olmalıydı” sözleriyle gündem yaratan ABD Başkanı Donald Trump,Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun zirvenin kapanışında “ABD’nin çelik ve alüminyuma getirdiği ek vergilerle ilgili eleştirilerini gerekçe göstererek sonuç bildirgesine imza atmayacağını” söylemesi ve Trump’ın, Trudeau için ‘ikiyüzlü ve zayıf’demesi filler tepişmesinin dışa vuran görüntüleri oldu.
Özetle yaşananlar; emperyalizmin Ortadoğu hegemonya krizi, neoliberal birikim modelinin iflasının krizi, emperyalizmin artık süreci yönetme ve kontrol etmede yaşadığı sıkışmanın krizi altında bir zirve ancak bu kadar olurdu dedirtti.
Kanada’nın ev sahipliğinde yapılan ve ABD ile diğer üyeler arasındaki derin görüş ayrılıklarının gölgesinde dün sona eren G7 zirvesinde “ABD Başkanı Donald Trump ve müttefikleri arasındaki anlaşmazlıklara rağmen ticaret konusunda ortak bir bildiri konusunda anlaşıldığı” duyuruldu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmnauel Macron, “Bu aşama önemliydi ancak her şeyi çözmüyor. Bu nedenle önümüzdeki günlerde konuyu görüşmeye devam etmeyi planlıyoruz” dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel “ABD ve diğer ülkeler arasındaki önemli görüş ayrılıklarının sürdüğüne” dikkat çekti. Diğer yandan “G7 liderlerinin zirvede ticaret konusunda önemli sorunlar hakkında fikir birliği sağlayabildiğini” belirtti. Merkel, “Kurallara bağlı bir ticaretin önemli olduğu” vurgusu yaptı.
G7 (ABD, Almanya, Fransa, Britanya, İtalya, Kanada, Japonya) zirvesine katılan, liderler toplantısı öncesinde konuşan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, ABD’nin kurallara dayalı uluslararası düzene meydan okunmasından kaygı duyduğunu söyledi. “Trump ile G7 grubunun geriye kalanının ticaret, iklim değişimi ve İran nükleer anlaşması konularında anlaşamadıkları ortada” ifadesini kullandı.
Tusk, “Bu meydan okuma şaşırtıcı bir şekilde olağan şüpheliler tarafından değil, ana mimarı ve kefili ABD tarafından yapılıyor” diye konuştu. Ancak, “Tüm farklılıklara rağmen, bizi birleştiren konular ayıranlardan daha fazla” diye de ekledi.
AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ise AB ve ABD arasında çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergileri konusunda yaşanan anlaşmazlıkla ilgili “Tehdit altında müzakere etmek istemiyoruz. Vergilerden daimi muafiyet talep ettik ama Trump farklı karar verdi” dedi.ABD’nin ithal çelik ve alüminyum ürünlerine ek gümrük vergisi uygulaması kararı, Paris İklim Anlaşması ve İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesi, Kudüs’ü İsrail başkenti olarak tanıdığını açıklaması, NATO’ya eleştirileri Washington ile diğer üyeler arasında görüş ayrılığı yaratan konuların başında geliyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ikili görüşme sırasında el sıkışmasının ardından Macron’un başparmağının elinde izi kalması objektiflere yansıdı. Trump’ın gerek uzun gerek karşısındakini sarstığı gerekse elinin havada kaldığı el sıkışmaları sık sık gündeme gelmişti. Geçen yaz Bastille Günü için gittiği Fransa’dan ayrılmadan önce vedalaşmak için tokalaştığı Macron’un elini yaklaşık 30 saniye boyunca bırakmaması gündeme yansımıştı. Macron’un, geçen perşembe günü yaptığı açıklamada, “Avrupa, ABD’nin çıkışlarına mahkûm olmamalıdır. Belki ABD Başkanı bugün uluslararası toplumda yalnız kalmayı dert etmiyordur. Ancak biz de gerekiyorsa sadece 6’lı olarak devam etmeyi dert etmiyoruz” sözleri dikkat çekmişti.
Kaynak: Dünya Ajansları