DÜNYAManşet

Fas’ta protestolar: Esnaf kepenk kapattı

Jerada kentinde, tutuklanan aktivistlerin serbest bırakılması için greve gidildi

HABER MERKEZİ– Fas’ın Jerada kentinde aylardır süren protesto gösterileriyle dayanışma içinde, tutulanan aktivistlerin serbest bırakılması için esnaflar kepenk kapattı.

Yerel kaynakların sosyal medyada yaptığı paylaşımlara göre, aylar önce, kaçak madenlerde yaşanan işçi ölümleriyle başlayan protestoların devamı olarak yapılan eylem çağrılarına esnaflar yanıt verdi, greve gitti.

“Madenci kenti” olarak bilinen Jerada’da 22 Aralık 2017’de kaçak bir kömür ocağında çalışan iki kardeşin göçük altında kalarak hayatını kaybetmesinin ardından gösteriler başlamıştı.

„Bölgesel kalkınma“nın talep edildiği gösteriler aralıklarla sürerken 1 Şubat’ta bir gencin daha kömür madeninde ölmesinin ardından protestoların dozu yeniden artmıştı.

Fas yönetimi gerginliğin yükselmesi üzerine gösterileri yasaklamıştı. Buna rağmen 14 Mart’ta düzenlenen gösterilere polis saldırmış, bir çok kişi yaralnmışi onlarcası gözaltına alınmıştı.

Kazablanka İstinaf Mahkemesinde Temmuz başında görülen davanın duruşmasında, “gösterileri organize etmek” suçlamasıyla yargılanan Rif Hareketi yöneticilerinden Nasr Zefzafi ve beraberindeki 3 kişi, yirmişer yıl hapse, gözaltına alınan 50’ye yakın kişi de 2 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum edilmişti. Bu nedenle bir çok kentte protesto eylemleri yapılmıştı.

‘Maden kenti’nde halkın ‘iş ve özgürlük’ talebi

Madencilik dışındaki iş kollarının gelişmediği Jerada’da halk „iş ve özgürlük“ talebiyle aylardır aralıklarla sokaklara çıkıyor.

İlkel şartlarda yürütülen maden çıkarma faaliyetlerinin daha sağlıklı koşullarda yapılabilmesi için şirketlere yönelik yeni düzenlemeler talep eden halk, düşük ücetlerle güvenliksiz ortamlarda işçi çalıştıran maden işletmelerinin kapatılmasını istiyor.

Fas yönetimi, 1998 yılında Jerada’da bazı kömür ocaklarını kapatmıştı. Kentte kaçak bir kömür ocağında çalışan iki kardeşin göçük altında kalarak yaşamını yitirdiği 22 Aralık 2017’den bu yana “Bölgenin kalkındırılması” talebiyle gösteriler düzenleniyordu. Gösteriler, 1 Şubat’ta bir gencin daha kömür madeninde hayatını kaybetmesine kadar kısa süreliğine duraklamıştı.

Jerada şehri, 1920’lerden itibaren gelişen madencilik faaliyetlerinin sonucunda büyümüş bir kent.

Çoğu terk edilmiş ocaklarda “yasadışı” madencilik faaliyetleri sürüyor ve Medisa24.com haber sitesinini aktardığına göre buralarda 3 bin kadar işçi çalıştırılıyor.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Ayrıca bak..

Close
Close