DÜNYA
Filminizi Kudüs Festivali'nden çekin!
İsrail’in desteğiyle düzenlenen Kudüs Film Festivali’ne Kars Öyküleri filmiyle katılan Gezici Film Festivali yetkililerine İsrail’e Karşı Boykot Girişimi’nden ‘filminizi çekin’ çağrısı
Sayın Gezici Festival Yetkilileri,
Yapımını üstlendiğiniz “Kars Öyküleri” adlı filmin, bu hafta düzenlenen ve İsrail devletinin parasal desteğiyle gerçekleşen Kudüs Film Festivali’ne katıldığını öğrenmiş bulunuyoruz.
Filistinli sivil toplum örgütlerinin ortak girişimi olan İsrail’e Akademik ve Kültürel Boykot İçin Filistin Kampanyası, herkesi İsrail devleti tarafından finanse edilen her tür kültürel ve akademik etkinliği boykot etmeye çağırıyor. Sizi, Filistinlilerin John Berger, Arundhati Roy, Naomi Klein, Eduardo Galeano gibi ünlü yazarların da aralarında olduğu yüzlerce aydın ve örgüt tarafından destek bulan bu çağrısına kulak vermeye ve boykota katılmaya çağırıyoruz.
Kudüs Film Festivali Meg Ryan ve Dustin Hoffman gibi Hollywood yıldızları tarafından bile boykot edilmiş, sözkonusu sanatçılar son gelişmelerden sonra İsrail’e ziyaretlerini iptal etmiştir. Ondan önce de Elvis Costello’dan The Pixies’e, Brian Eno’ya kadar pek çok müzisyen boykota katılarak İsrail’deki konserlerini iptal etmiş, Ken Loach ve yapımcıları başta olmak üzere pek çok sinemacı İsrail’den destek alan festivallerden filmini çekmiş ve/veya bu desteğin iadesini talep etmiştir.
Hepimizin hafızasında taptaze duruyor, ama yine de anımsatalım: Bilindiği gibi, İsrail geçen sene başında tüm dünyanın gözü önünde Gazze Şeridi’ne ağır silahlarla saldırmış, 431’i çocuk olmak üzere 1440 Filistinli’yi öldürmüş, 5380 kişiyi yaralamıştır. Gazze’de yaşayan 1.5 milyon Filistinli halen en temel ihtiyaçlarından yoksun bir şekilde İsrail ablukası altında yaşamaktadır. İsrail Ordusu’nun, Gazze’ye yardım malzemesi götüren Gazze’ye Özgürlük Filosu’na uluslararası sularda düzenlediği ve 9 kişiyi öldürdüğü saldırının üzerinden 40 gün bile geçmedi.
Tüm dünyayı ayağa kaldıran bu saldırı sonrasında İsrail’in apartheid rejimine karşı boykot çağrılarının arttığı ve İsraile Karşı Akademik ve Kültürel Boykota desteğin dünyada giderek genişlediği bir zamanda, Türkiye’deki sinemacıların ve kültür insanlarının da aynı duyarlılığı göstermesini bekliyoruz.
Sizi, Filistin halkına uygulanan hak ihlallerinin suç ortağı olmamaya ve filminizi bir an önce Kudüs Film Festivali’nden çekmeye davet ediyoruz.
Bu açık çağrımızı, aralarında John Berger, Arundhati Roy, Brian Eno’nun da yer aldığı 100 aydının, 2008’de ortaklaşa yayınladığı boykota çağrı metninden bir bölümle noktalıyoruz:
Boykot, birçok başka protesto biçimine rağmen, altmış yılı aşkın bir süredir, neredeyse üç kuşaktır süregiden iki dışlama tarzına karşı aktif bir protesto niteliği taşıyor. Bu dönemde İsrail devleti kendisini, BM kararlarının veya bütün uluslararası mahkemelerin hükümlerinin yerine getirilmesi yönündeki yükümlülükten sürekli muaf tuttu. Bugüne dek 246 BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal etti!
Bunun doğrudan sonucu mahiyetinde yedi milyon Filistinli, uluslararası olarak kendilerine ait kabul edilen topraklar üzerinde istedikleri gibi yaşama hakkından mahrum bırakıldı; ve şimdi, geçen her günle beraber, ulus sıfatıyla bir gelecek kurma hakkından da tümüyle mahrum bırakılıyorlar.
Nelson Mandela’nm da işaret ettiği gibi, boykot bir prensip değil, koşullara bağlı bir taktik. Çoğu zaman seçildikten sonra sözlerini tutmayan hükümetlerden farklı düşünen insanlara, iktidarı adaletsiz veya gayrı ahlaki bir tarzda kullananlar üzerinde belli bir baskı uygulama imkanı veren bir taktiktir bu.
Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi