DÜNYAManşet

Floyd eylemleri, sonuçlarıyla birlikte sürüyor..

George Floyd’un katledilmesiyle yükselen protesto dalgası, burjuva devletlerin kirli tarihini hatırlattığı kadar tarihsel yalanları da açığa çıkarıyor

Floyd eylemlerinin yankılarının sürdüğü ABD’de ‘iç kapışma’

Trump, rakibi Biden’in kendisinin seçim sonuçlarını kabul etmeyeceği konusundaki iddialarına yanıt verirken, kaybederse “görevi bırakıp başka işler yapacağını” söyledi. Trump Biden’in akli dengesiyle alay etti.

Siyahilerin beyaz kadına tecavüz ettiği” tarihsel yalanı tescillendi

Minnesota eyaletinde yüz yıl önce “bir beyaz kadına tecavüz“ ettiği iddiasıyla mahkum edilen Max Mason adındaki Afro-Amerikalının masum olduğunu ortaya koyan bir özür kararı açıklandı.

Linç edilenler için anma

1920 yılında 18 yaşındaki İrene Tusken, sirkte çalışan üç siyahinin tecavüzüne uğradığını iddia etmiş, bunun üzerine suçlanan üç kişi linç edilmişti. Max Mason ise, kadında herhangi bir tecavüz bulgusu olmamasına trağmen 30 yıla mahkum edilmişti. 2003 yılında ise haksız yere katledilenler için Duluth kentinde bir anıt dikilmişti. Floy gösterileri sırasında anıt önünde protestocuların yaptığı anmayla olay tekrar gündeme gelmişti.

Protesto dagasının basıncıyla polise getirilen sınırlamalar

New York, Floyd’un katledilmesiyle başlayan ırkçılık karşıtı eylemlerin ardından, güvenlik güçleriyle ilgili sınırlamalar getiren ilk eyaletlerden biri oldu. Eyalet, polisin “boyun kiti“ uygulamasını yasakladı ve polis memurlarının disiplin kayıtlarının artık gizli tutulmamasına karar verildi. Polisin 6 milyar dolarlık bütçesinden 1 milyar dolar kesintiye gidilmesine karar veren eyalet yönetimine karşı demokrat partili belediye başkanı Blasio, kesintinin fazla olduğu gerekçesiyle bu kararı kabul etmedi.

Trump’a ‘işgal’ tepkisi

ABD’nin kuzeybatısındaki Washington eyaleti yetkilileri, Trump’ın Seattle’deki “otonom bölge” ilan edilen mahallelerinde “gelişmelere müdahale” açıklamasına tepki göstererek, Trump’ın müdahalesinin “işgal“ anlamına geldigini ve yasadışı olacağını kaydetti.

Starbucks’tan geri adım

Amerikan menşeli Starbucks kahve zinciri, “Siyah Hayatlar Önemlidir” hareketini destekleyen obje veya kıyafet taşınmasını çalışma saatlerinde çalışanlarına yasaklamıştı. Kamuoyundan gelen tepkiler ve boykot çağrıları üzerine Starbucks yazılı açıklama yaparak, aldıkları karardan vazgeçtiklerini ve çalışanlarına “Siyah Hayatlar Önemlidir“ baskılı tişört sipariş ettiklerini, isteyen çalışanların bu tşörtleri kullanabileceğini ve başka objeleri de kullanarak görüşlerini ifade edebileceğini beyan etti.

Katil polise 1 milyon dolarlık emekli ikramiyesi

George Floyd’u katleden polis 1 milyon dolarlık emekli ikramiyesini alabilecek. Irkçılığa karşı sokaklara dökülen on binlerce kişinin eylemlerinden sonra tutuklanan katil polis Derek Chauvin’in, suçlu bulunsa bile emeklilik yasasından yararlanarak 1 milyon dolardan fazla emekli ikramiyesi ve yıllık en az 50 bin dolar emekli maaşı alacabileceği açıklandı. Minnesota Halk Çalışanları Emeklilik Birliği sözcüsü, “Ne yönetimimizin ne de çalışanlarımızın emeklilik haklarını azaltma, reddetme veya iptal etme yetkimiz var.” açıklaması yaptı.

Paris’te polisten gövde gösterisi

Fransa’nın şiddet olaylarıyla mimli polisleri başta başkent Paris olmak üzere ülkenin farklı şehirlerinde eş zamanlı eylem yaptı.

Fransa İçişleri bakanı Christophe Castaner’in, polislerin gözaltına alırken uyguladıkları “boğma tekniğinin“ kullanılmayacağını açıklamasının ardından polis sendikaları protesto dųzenledi. Polis araçları ve bayraklarla ünlü Şanzelize caddesini trafiğe kapatan polisler, aslında kendilerinin can güvenliğinin olmadığını iddia etti. Özellikle de yoksul banliyölerde estirdikleri polis terörüyle ünlü polis teşkilatının sicili epey kabarık olmasına rağmen ciddi bir yaptırım uygulaması bulunmuyor.

Katliamcı Hamilton’ın heykeli kaldırıldı

Yeni Zelanda, Hamilton şehrine adını veren İngiliz donanma subayı kaptan John Hamilton’ın heykelini, yerli halka yönelik katliamları nedeniyle kaldırdı. Maori yerlilerin talebi üzerine, kent meclisinin bahçesinde bulunan heykelin kaldırıldığı açıklandı.

Kaldırılan sömürgeci heykeller müzelerde sergilenecek!

Belçika’da sömürgeci II. Leopold’un heykelleri ırkçılık karşıtı gösterilerde yakılınca, Belçikalı yöneticiler çareyi heykelleri kaldırarak restore etmekte ve daha sonrasında müzelerde sergilenmesinde buldu.

İnternet üzerinde, Kongo’nun bağımsızlık günü olarak adlandırılan 30 Haziran’a kadar sürecek olan imza kampanyası başlatılmış, binlerce kişi kampanyaya kısa sürede destek vermişti.

İngiltere’de eylemler devam ediyor

İngiltere’de Floyd katliamı protestoları devam ediyor. Hyde Park’ta biraraya gelen göstericiler, önce ABD Büyükelçiliği’ne, ardından Trafalgar Meydanı’na yürüdüler. Göstericiler yanlarında getirdikleri gıda yardım paketlerini eylem esnasında, sokakta yaşayanlara dağıttı.

Başta Churchill olmak üzere sömürgeciliğin ve ırkçılığın mimarları olanların heykelleri ya tahrip edilmiş ya da gösteriler sırasında yıkılmıştı. Sömürgecilikte dünyanın bir numarası olan “Güneşin batmadığı krallık“ diye adlandırılan ülkenin başbakanı Johnson, kirli tarihlerine sahip çıkarak, “Geçmişimiz üzerinde düzeltme veya sansür yapamayız.” dedi; İngiltere’de de başlayan protestoların “maksadı şiddet olan aşırı gruplar tarafından ele geçirildiğini, meşru öfke duygularını anlayabildiğini, ancak tek sorumlu davranışın bu protestolardan uzak durmak olduğunu” belirtti. Churchill’in 2. Dünya Savaşı döneminde İngiltere’yi “faşist ve ırkçı tiranlıktan“ koruyan bir kahraman olduğunu iddia etti.

Londra’da bugün aşırı sağcılarla ırkçılık karşıtı göstericiler eş zamanlı eylemler yapacak. Polis göstericilerin “karşılıklı çatışmasının önüne geçmek için” bariyerler kurarken her iki gruptan saat 17’de eylemlerini sonlandırmalarını istiyor. Öte yandan, Londra’da da heykellerin korumaya alındığı bildirildi.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close