İŞÇİ SINIFIManşet
Ford işçileri uyarı grevindeydi
Köln-Niehl’deki Ford üretim tesislerinde çalışan işçiler bugün saat 10:00’da uyarı grevi için fabrikayı boşaltmaya başladılar. Sabah vardiyasında çalışan yaklaşık 6 bin işçinin hemen hepsi alana gelerek üretimi dört saat boyunca durdurdu, yolu trafiğe kapattı.
Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaletinde IG-Metall’in örgütlü olduğu metal ve elektronik fabrikalarından NKT, Magna TS, Siemens, Hoch Werke, FST’den işçiler de katıldı mitinge. Sendikanın talebi önümüzdeki bir yıl için ücretlere yüzde 8 zam yapılması.
Miting sırasında Ford’taki üretim-montaj bölümlerinden sorumlu işçi temsilcileri kürsüye çağrıldı, herbiri kısa konuşmalar yaptı. Konuşmalarda genel olarak artan enflasyon karşısında patronların vaadi olan üç bin euronun yetersiz olduğu vurgulandı, yüzde 8’lik ücret artışı sağlanıncaya kadar grevse grev, direnişse direniş yapacakları dile getirildi. Ayrıca bütün bölümlerden işçilerin coşkuyla greve katılmalarının sevindirici olduğunun altı çizildi.
Daha sonra IG-Metall NRW Başkanı Knut Giesler kürsüye çıktı. Giesler özetle şunları söyledi: ”Biz bugün burada hakkımız olan 12 ay için yüzde 8 ücret artışı talebiyle toplandık. NRW’de birçok fabrikadan işçiler aramızda bulunuyor, onlara da hoş geldiniz diyorum. Enflasyonu ve enerji fiyatlarındaki artışları biliyoruz, bu kaosun karşılığı 30 ay için 3 bin euro değildir. Biz sonuna kadar hakkımız olan yüzde 8’lik zam artışını istiyor ve alacağız. Aksi taktirde grevlerimiz devam edecektir.”
Eylem canlı müzikle devam etti.
Bu arada Alınteri ve Yaşanacak Dünya imzalı ”Yeter! Faturayı Tekeller Ödesin” kampanyamızın Almanca ve Türkçe bildirileri dağıtıldı.
Bugün (17 Kasım) Kuzey Ren-Vestfalya’da (NRW) 133 şirketten yaklaşık 15 bin çalışan uyarı grevlerine katıldı. Ekim ayı sonunda sözleşme süresinin bitmesinden bu yana, Kuzey Ren-Vestfalya’daki 900’den fazla şirketten yaklaşık 106 bin çalışanın uyarı grevlerine katıldığı belirtildi. Kuzey Ren-Vestfalya’da metal sektöründe yaklaşık 700 bin kişi çalışıyor.
Grevciler, sendikalarla patron örgütleri arasında Baden-Württemberg’de yürütülen görüşmelerin başarısız olması halinde grevleri önümüzdeki hafta uzatmayı planladıklarını açıkça belirttiler. Ülke çapında bölgesel olarak yürütülen müzakerelerde patronların herbiri 30 aylık bir süre için bir defaya mahsus olmak üzere 3 bin avroluk ödeme ve ücret tablolarında belirsiz bir artış teklif etmişti. IG-Metall, ülke çapındaki yaklaşık 3 milyon 900 bin işçi için 12 aylık bir süre için yüzde 8 zam talep ediyor.
İşçilerle konuştuk…
Yaşanacak Dünya: Seni tanıyabilir miyiz?
Ben Samet Can Çabuk. Ford’da meslek eğitimi yaptım, şimdi de Ford işçisiyim. Aynı zamanda meslek eğitimi yapan gençliğin IG-Metall gençlik temsilcisiyim.
Yaşanacak Dünya: Burada kaç kişi meslek eğitimi yapıyor?
Samet Can Çabuk: Ford’da sadece 520 kişi meslek eğitimi (Ausbildung) yapıyor. Fakat burada toplam 2 bin meslek eğitimi yapan genç var. Meslek yapanlar 800 euro maaş alıyorlar. Bu da yetmiyor. Ausbildung yapanların hepsi 17-18 yaşlarında ve aileleriyle yaşamıyorlar. Çoğu geçimini 800 euroyla sağlamaya çalışıyor, üstelik bazıları evli ve çocukları olan işçiler. Tek başlarına yaşayanlar da var. Aileleri farklı şehirlerde ve onlar burada ev tutmuşlar, burada yaşıyorlar. Gummersbach’tan, Euskirschen’den gelenler var. Bunlar her gün gidiş geliş yapamıyor, mecburen burada ev tutmuş. Bunların işe gidiş gelişlerinde kullandıkları arabalarının benzin parasına ve geçimlerine tabii ki aldıkları para yetmiyor. Yüzde 8’lik zam artışı bizim de maaşlarımızı artıracaktır.
Yaşanacak Dünya: Sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Mustafa Çözmez: IG-Metall Ford temsilcisiyim.
Yaşanacak Dünya: Grevin amacı nedir?
Mustafa Çözmez: Tabii ki para. IG-Metal yüzde 8’lik zam istiyor. Biz de bütün gücümüzle bu talebi destekliyoruz. Bu ikinci grevimiz ve 4 saat sürecek. Şu anda -gördüğünüz gibi- yaklaşık 6 bin civarında işçi burada toplandı. Hep bir ağızdan talebimizi burada tekrarlayacağız ve sendikamızı destekliyoruz bu konuda.
Yaşanacak Dünya: Üretim şu anda durdu mu?
Mustafa Çözmez: Evet, şu an üretim durdu. Sabah vardiyasının bütün işçileri iş bıraktı ve hallelerde (üretim birimleri) kimse kalmadı. Fabrika şu anda boş.
Yaşanacak Dünya: Enflasyon karşısında yüzde 8 yeterli mi?
Mustafa Çözmez: Yapılan araştırmalara göre yüzde 8 bizim talebimiz. Günlük ve aylık fiyat artışlarını baz aldığımızda yüzde 8 yeterli değil tabii ki. Fakat yıllık enflasyonu baz aldığımızda yüzde 8’i alabilirsek iyidir diyebiliriz.
Ben Erkan Tanrıverdi. 8 yıldır Ford da çalışıyorum.
Yaşanacak Dünya: Bugün greve çıktınız ne bekliyorsunuz?
Erkan Tanrıverdi: Bugünkü grevde yüzde 8’lik zam talebimiz var, işverenler de bunu vermek istemiyorlar. Eğer istediğimiz verilmezse önümüzdeki hafta bir grev daha yapacağız. Biz bugün saat 09:30’a kadar çalıştık, sonra işi bırakarak grev alanımıza geldik.
Yasanacak Dünya: Patronların yüzde 8’lik zam vereceğini inanıyor musunuz?
Erkan Tanrıverdi: Aslında işverenler biraz direniyorlar. Bu zammı vermek istemiyorlar. Bundan önceki dönemde yaptığımız grevlerde haklarımızı daha kolay aldığımızı düşünüyorum. Daha önceki ücret artışlarında bir iki grevden sonra hemen anlaşma sağlanıyordu. Tabii o zamanki ücret artışları genelde yüzde 2, yüzde 3 artıştı. Bu defa yüzde 8 isteyince çok geldi patronlara. Galiba biraz onları zorladığı için vermek istemiyorlar.
Yaşanacak Dünya: Şu enflasyon karşısında talebiniz yeterli mi?
Erkan Tanrıverdi: Yeterli değil aslında. Özellikle son bir buçuk yıldır her şeyin fiyatının artmasıyla ciddi anlamda bir yoksullaşma var. Gerçekten yüzde 8’lik zam bile şu an enflasyon karşısında bizi ekonomik olarak iyileştirmez. Bunu söylemek doğru olur Almanya’da aslında yüzde 25, yüzde 30’lara varan bir enflasyon var. Yüzde 8’i aldığımızda bile “çok rahatlayacağız” diyemeyiz. “İyi geçinir ve iyi yaşarız” diyemiyoruz. Yüzde 8’lik artış aslında bizim burrutomuzu (brüt ücret) etkileyecek. Yani cebimize girecek parayı etkilemeyecek şu pahalılık karşısında.
Almanya’da gittikçe hayat paylaşıyor. Alım gücü çok çok düştü. Bizi de gerçekten çok etkiliyor ve zorluyor. Bizi sadece patronlar değil aynı zamanda devlet de düşünmeli. Devlet en azından vergi konusunda indirime gidebilir. Mesela benim maaşım brüt olarak 3 bin 700. Elime geçen ise en fazla 2 bin 600 eurodur. Bu maaşın yüzde 30’dan fazlası vergiye gidiyor. Biz işçiler için vergi indirimine gidebilirler.
Tamam, son yıllarda özellikle enerji, yakıt ücretlerinin artması gıdada gerçekten ciddi bir artış var gerçekten bizi rahatlatacak bir zam artışı değil aslında. Bir örnek verecek olursam, bir buçuk yıl öncesine kadar Türkiye’deki akrabalarımızla konuştuğumuzda Almanya’da enflasyon olmadığını söylerdik. O dönemde 10 euroya aldığımız bir şeyin fiyatında beş yıl sonra olsa olsa en fazla 50 centlik bir artış olurdu. Şimdi her şeyin fiyatı öyle artmış ki, önceden iki haftalık alışverişe 120 euro verirken şimdi 180 eurodan aşağı tutmuyor. Her şey ateş pahası. Bunu patronların düşünmesi gerekiyor. Yoksa haftaya yine grevdeyiz. Umarım alırız yüzde 8’lik artışı.