Yasanacakdunya.org, yasanacak. dünya , isci sinifi, alinteri ,
X

Fransa: İşgal, dayanışma, saldırı

Fransa’da öğrenci işgalleri sürerken Paris Üniversitesi Tolbiac sitesine polis saldırdı

HABER MERKEZİ– Fransa’da Macron ve hükümetinin neoliberal saldırılarına karşı işçi ve emekçi mücadeleleri, grevler devam ederken üniveristeli gençlik hem kendi talepleri için hem de işçilerle dayanışma içerisinde haftalardır işgal eylemleri yapıyor.

Eylemci öğrenci gençlik hükümetin saldırı hedefinde olduğu toplumsal kesimlerle dayanışma içerisinde olduğu kadar, örneğin Türk devletinin Afrin işgal saldırısına karşı da tutum aldı.

Paris’te polis saldırısı

Fransız polisi, bu sabah işgal üninveristelerinden birine, Paris Üniversitesi Tolbiac sitesine saldırı düzenledi. 22 katlı bina zor yoluyla tahliye edildi.

Tolbiac’a polis saldırısının yapıldığı sıralarda Paris’teki Siyasal Bilimler binası öğrenciler tarafından yeniden işgal edildi. İşgal nedeniyle dersler başka okullara taşındı.

Bir başka işgal sahası Sormonne Üniversitesi’ne yönetimin çağrısıyla 9 Nisan’da polis saldırısı gerçekleştirilmişti.

Haftalardır süren işgal ve boykot eylemleriyle 4 üniversite tamamen bloke edilirken, 10 kadar üniversitede ise eğitim aksıyor. Öğrenciler, fakültelere girişi düzenleyen reform yasası ile öğrencilerin “seçme” hakkının ellerinden alınmasını protesto ediyorlar.

Öte yandan, üniversiteli gençlik işçilerin grev ve eylemlerle güçlerini birleştirme çağrısında bulunuyor. Ülkenin en önemli işçi sendikası CGT öğrencilerin yanında yer aldıklarını duyurdu.

Dün ülkenin değişik şehirlerinde yapılan130’u aşkın gösteride bu dayanışmanın örnekleri sergilendi. Demiryolları işçileri, sağlık emekçileri, postacılar ve diğer kamu emekçileri ile öğrenciler yan yana yürüdüler.

Yaşanacak Dünya:
Related Post