Yasanacakdunya.org, yasanacak. dünya , isci sinifi, alinteri ,
X
    Categories: DÜNYA

Fransa’da 229 eyleme 3 milyon kişi

PARİS – Fransız hükümetinin ekonomik kriz karşısındaki tedbirlerini yetersiz bulan yüzbinlerce kişi bugün sokaklara çıktı. Sendikalar ülke genelinde 3 milyon kişinin eylemlere katıldığını açıkladı. Hükümetin sessizliğini  sürdürmesi halinde eylemlerin radikalleşmesinden endişe ediliyor. 231 EYLEM ORGANİZE EDİLDİ CFDT, CFTC, CFE-CGC, CGT, FO, FSU, Solidaires ve UNSA sendika organizasyonlarının çağrısı üzerine bugün ülke genelinde 200’ü aşkın eylem düzenlendi. Sendikalar 2,5 milyon kişinin katıldığı 29 Ocak’taki eylemi aşacak rekor bir katılım bekliyordu. Bu tahminlerinde yanılmadılar. CGT sendikası sözcüsü tüm Fransa’da 229 gösteri düzenlendiğini ve eylemlere katılanların sayısının 3 milyona ulaştığını açıkladı. Polis ise 1 milyon 200 bin kişinin eylemlerde yer aldığını savundu.

Ulusal grev günü çerçevesinde, hava yolları dahil tüm ulaşım ağları, kamu kurumları, özel sektör, enerji ve ulusal eğitimde greve gidildi. Ulusal Demiryolları Kurumu SNCF’de CGT sendikasına göre yüzde 41 oranında greve katılım sağlanırken, havaalanlarında yüzde 70’lere varan oranda uçuş iptali yaşandı. Ulusal eğitimde ise öğretmenlerin yüzde 30’u greve gitti.

Araştırmacı eğitimcilerin 2 Şubat’ta başlattığı süresiz grev nedeniyle onlarca üniversitede iki aydır eğitim yapılamıyor. İşçilerin eylemlerine paralel olarak eğitimci ve öğrenciler de greve gitti ve ülke genelindeki eylemlere katıldı. Üniversitelerde araştırmacı-eğitimci statüsündeki reformun kaldırılması talep ediliyor. Üniversite öğrencileri, üniversitelere otonomi tanıyan diğer bir ifadeyle “özerkleştirme” projesinin geri çekilmesini istiyor. Araştırmacı eğitimciler ve öğrenciler Ulusal Eğitim Bakanı ve Yüksek Eğitim Bakanı’nın istifasını da istiyor.

PARİS’TE 350 BİN KİŞİ SOKAKLARA ÇIKTI

Grev nedeniyle Cuma günü ulusal paralı gazeteler bayilerde olmayacak. Sendikalar ülke genelindeki 5,2 milyon memuru eylemlere katılmaya çağırdı. Tüm sendikaların çağrısı ardından Paris’teki büyük yürüyüş Republique Meydanı’ndan başladı. Nation Meydanı’na yürüyen onbinlerce kişi “Artık yeter”, “Gençler sefalet içerisinde”, “Artık böyle devam etmez” şeklinde sloganlar atarken, eyleme memurların yanı sıra özel sektörlerden çok sayıda delegasyon da katıldı. CGT sendikası Paris’teki yürüyüşe 350 bin kişinin katıldığını açıklarken, polise göre yürüyüşe 85 bin kişi katıldı.

SENDİKALAR: BAŞARILI BİR GREV

CGT sendikası yöneticilerinden Maryse Dumas sadece öğleden önceki eylemlerin 29 Ocak eylemlerinden yüzde 25 fazla olduğunu ifade etti. Buna yüzbinlerce kişinin katıldığı Marsilya’daki eylem dahil değil.

CFDT sendikası Genel Sekreteri François Chérèque Paris’te katıldığı eylemde, grev gününün başarılı geçtiğini belirterek hükümet ve patronların buna sessiz kalmaması gerektiğini kaydetti.

Fransa’nın batısından, kuzeyine güney doğusundan güney batısına ve diğer merkez bölgelerine kadar yüzbinlerce kişinin katıldığı eylemler yapıldı.

MARSİLYA’DA 320 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

ANF’nin onlarca kentte yapılan eylemlere katılım oranlarından elde ettiği sonuçlara göre Paris dışındaki diğer bölgelerde en az 643 bin kişi yürüdü.

Batı’da en az 20 kentte yaklaşık 150 bin kişi yürüdü. En büyük katılım 30 bin ile Caen ve 20 bin ile Lorient kentlerinde gerçekleşti. Kuzey’de en az 10 kentte 40 bini aşkın kişi toplanırken güney doğuda sadece Marsilya kentinde sendikalara göre 320 bin kişi yürüdü. Güney Doğu’da Marsilya’nın dışında 30 bin kişi Agignon’da 3 bin kişi de Digne-les-Bains kentinde yürüyüş yaptı. Bu bölgede toplam 353 bin kişi sokaklara çıktı. Güney Batı’da başta 30 bin kişinin katıldığı Tarbes kenti olmak üzere 3 kentte yapılan gösterilere toplam 50 bin kişi katıldı.

Rhone-Alpes bölgesindeki en büyük eylem 60 bin kişinin katıldığı Grenoble’deki yürüyüş oldu. Bu bölgede 30 bin kişinin yürüdüğü Lyon kenti ile birlikte toplam 90 bin kişi hükümetin ekonomi politikalarını protesto etmek için sokaklara döküldü. Merkez’de Angouleme kentinde 25 bin, Limoges kentinde 25 bin kişi yürüyüş yaptı.

EYLEMLER RADİKALLEŞEBİLİR

Hükümet ve Cumhurbaşkanlığı’nın geri adım atmayacakları yönündeki açıklaması temel sorun olarak işçilerin karşısında duruyor. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Başbakan François Fillon, yeni bir ekonomik canlanma paketinin olmayacağını açıkladı. Ekonomik krizini derinleştiği, günlük yaşamı ağır bir şekilde etkilediği ve sosyal gerilimin giderek tırmandığı bir dönemde yapılacak eylemler karşısında hükümet daha ne kadar sessiz kalabilecek? Le Monde gazetesi, sendikaların hükümetten hızlı bir cevap almaması durumunda eylemlerin radikalleşebileceği yorumunda bulundu.

29 Ocak ile 19 Mart arasında ülkenin ekonomik ikliminde düzelme değil aksine giderek kötüleşme yaşandı. Ocak ayı verilerine göre 90 bini aşkın kişi daha işsiz kalarak, işsizlik oranı rekor bir düzeye ulaştı. Yılsonuna kadar 400 bin kişinin daha işsiz kalması bekleniyor.

FRANSIZLARIN YÜZDE 72’Sİ GREVLERİ DESTEKLİYOR

Bugün yapılacak eylemler karşısında hükümetin sessizliğini sürdürmesi halinde sendikalar yeni bir ulusal eylem günü için daha çağrıda bulunacak. Ocak ayındaki eylem gibi bu eylemleri de toplumun büyük bir kesimi destekliyor. BVA anket kuruluşu tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre Fransızların yüzde 74’ü grevi destekliyor. Ayrıca Fransızların yüzde 62’si hükümetin ekonomik kriz karşısındaki politikalarını “kötü” buluyor. Ankete katılanların sadece yüzde 34’ü ekonomi politikalarını “iyi” olarak değerlendiriyor.

SENDİKALAR NE İSTİYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy 18 Ocak günü sendika liderleri ile yapılan “sosyal zirve” ardından bir dizi tedbir açıklamıştı. Ancak sendikalar Sarkozy’nin işsizliğe karşı sunduğu önerileri yetersiz buldu. Sendikalar, kamu alanlarında idari kurumlar, Ulusal Eğitim ve hastanelerdeki iş alanlarının ortadan kaldırılmasına son verilmesi, postanelerin özelleştirilmesinin durdurulmasını isterken, özel sektörde ise başta Total, Renault ve Peugeot gibi büyük şirketlerde olmak üzere kısmi işsizlik ve iş daralmasına son verilmesi ile çalışma koşullarının düzeltilmesini talep ediyor. Sendikalar, ekonomik krize karşı yeterli tedbir alınmaması nedeniyle işçilerin geleceğinden endişe ediyor. Sendikalar her şeyden önce düşen alım gücüne karşı etkili tedbirler alınmasını talep ediyor.

ANF NEWS AGENCY

admin:
Related Post