DÜNYAİŞÇİ SINIFI
Grev tehdidi patronları ürküttü
Pakistan’da ‘gemi söküm’ işçileri, patronların “tüm taleplerini kabul ettiklerini“ açıklamasıyla dün başlatacakları grevi ertelediklerini duyurdular.
HABER MERKEZİ– Pakistan’da 100 bin kişinin yaşadığı kıyı şehri Gadani, gemi söküm tesislerinde çalışan binlerce işçinin geçtiğimiz yıl yaşanan işçi katliamından sonra protestolarına sahne oldu.
İşçilerin örgütlü olduğu sendika, taleplerinin patronlar tarafından yerine getirilmemesi üzerine, Temmuz sonunda, iş güvencesinin olmadığı kötü çalışma koşullarının derhal düzeltilmesi için yaptıkları eylemleri ileriye taşımak için grev kararı alındığını duyurdu. İşçilerdeki kararlılığı gören patronlar geçtiğimiz Cuma günü sendikayla görüşüp “taleplerinizi kabul ediyoruz“ demek zorunda kaldılar. Bu gelişme üzerine sendika “grevi ertelediklerini“ açıkladı.
Tankerde çıkan yangınla gelen katliam işçileri isyan ettirdi
Gemi İnşa Eden İşçiler Sendikası (SBWUG) geçen yılki Kasım ayında yaşanan işçi katliamı sonrasında patronlar tarafından verilen “çalışma koşullarının düzeltilmesi ve iş güvenliğinin sağlanması“ konularındaki sözlerin yerine getirilmemesi nedeniyle dün greve başlayacaklarını ilan etmişti.
1 Kasım 2016’da, ıskartaya çıkarılmış bir yakıt tankerinin sökümü sırasında tankerin patlamasıyla çıkan yangında 26 işçinin hayatını kaybetmiş, onlarcası yaralanmıştı. İşçiler günler süren öfkeli protestolar yapmıştı.
Grevi engellemek için patronlar Cuma günü Sendika ile bir görüşme gerçekleştirdiler. Ardından bir açıklama yapan SBWUG Başkanı Beşir Mehmoodani “patronların, işçilerin tüm taleplerini kabul ettiğini ve ücretlerin de yüzde 10 artırıldığını“ söyledi.
İşçiler ‘güvenli çalışma’ ve ‘sosyal güvence’ istiyorlar
İşiler ücret artışı talebinin ötesinde, bütün işçilerin emeklilik haklarının garantiye alınması, sosyal sigorta haklarının verilmesi, işyerinde güvenli çalışma loşullarının sağlanması, işçi sağlığının korunması için gerekli koşulların hazırlanması gibi taleplerde bulunuyorlar. Sendika ayrıca gemi söküm sektöründeki koşullara uygun bir iş kanunu çalışmalarının derhal başlarılmasını istiyor.
Sendika daha önce, işçilerin bu taleplerinin yerine getirilmemesi halinde bir dizi protesto eylemi yapacaklarını ve Ağustos ayı ortasında greve çıkacaklarını duyurmuştu.
Her gün 2-3 işçi yaralanıyor
İçilerin günler süren öfkeli protestolarının basıncıyla, Kasım ayında tanker patlamasıyla çıkan yangında ölen ve yaralanan işçilere yönelik “tazminat sürecini denetlemek ve gemi söküm sektörü için gerekli kuralları ve düzenlemeleri önermek üzere” kurulan üçlü bir komiteye dahil edilen Sendika başkanı Mehmoodani “bu konularda hemen hiçbir şey yapılmadı. Aylardır, Gadani’de bir hastane yapımı için bir yerel yönetim tarafından iki dönüm arazi verildi ancak sağlık tesisini kurma sözü veren işverenler herhangi bir adım atmadılar ve bize de yanıt vermediler. Çalışma sırasında her gün iki ila üç işçi yaralanıyor, ancak ne yazık ki kimsenin umurunda değil.” şeklinde açıklamalar yapmıştı.
Gadani gemi söküm tesisleri, ülkenin demir ihtiyacının yaklaşık yüzde 33’ünü karşılamakta ve geri dönüşüm fabrikalarının çoğuna hammadde tedarik etmekte. Şu anda tesislerde yaklaşık 4.000 işçi çalışıyor.