Yasanacakdunya.org, yasanacak. dünya , isci sinifi, alinteri ,
X

Güney Afrika’nın Doğu Kap şehrinde öğrencilerin eylemleri sürüyor

Güney Afrika’da öğrenci hareketi köklü direniş geleneğine sahip bir direniş damarı.

Güney Afrika’da “Parasız eğitim“ talebi başta olmak üzere üniversite öğrencileri genellikle toplumsal desteği de arkasına almayı başaran olumluluklara sahip. İşçi hareketi tarafından da desteklenen öğrenci direnişlerin kendini öğrenci talepleriye sınırlamaması da başka bir olumlu damarı. Güney Afrika’da devasa boyutlara ulaşan gelir eşitsizliği, toplumsal adaletsizlik, üniversitelerin özgün talepleriye harmanlanarak dillendiriliyor.

Direniş bu kez Güney Afrika’nın Doğu Kap şehrindeydi. Walter Sisulu Üniversitesi’nde öğrencilerin; borçlarının silinmesi ve ücretsiz barınma hakkı sağlanması gibi taleplerle Cuma günü başlattıları eylemeler devam ediyor.

Gerçekleşen binlerce kişinin katıldığı eylemlere dönük polis saldırısı sonrasında öğrencilerin direnişi sonucu polis kaçmak zorunda kalmıştı. 19 Nisan’daki eylemlerde öğrenciler üniversitenin Mthatha’daki Nelson Mandela Drive kampüsünün yakınında bulunan N2 yolunda polisle uzun süre çatışırken, zırhlı bir polis aracı eylemciler tarafından ateşe verilmişti.

Eylemler sonrasında ünivesite tatil edildi.

Yasanacak Dünya:
Related Post