DÜNYAGREV HABERLERİİŞÇİ SINIFIKADINManşet
Hindistan’da kadın işçilerin isyanının ardından Foxconn “özür” diledi
Apple’in “ortağı” ve tedarikçisi Foxconn, “kötü çalışma ve yaşam koşullarından dolayı özür” dileyerek “işçilerin taleplerini kabul ettiğini” duyurdu
Apple’in “ortağı” ve tedarikçisi Foxconn şirketi, Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletindeki kendisine ait iPhone montaj fabrikasında çalışan binlerce genç kadın işçinin grev ve kitlesel protestolarının ardından kötü çalışma ve yaşam koşullarından dolayı “özür” dileyerek “işçilerin taleplerini kabul ettiğini” açıkladı.
Kölece yaşam ve çalışma koşullarını protesto eden işçilerin isyanını Aralık ayının üçüncü haftasında kadın işçilerin kaldığı “yurt”larda yaşanan (159 kadın işçinin etkilendiği) gıda zehirlenmesi tetiklemişti. Binlerce kadın işçi, otoyolu kapatarak kitlesel protesto eylemleri gerçekleştirmişti. 17 Aralık’taki kitlesel oturma eyleminin ardından, 18 Aralık’ta işçilerin greve çıkmasından dolayı (yaklaşık 17 bin işçinin çalıştığı) fabrika kapanmak zorunda kalmıştı.
“Ortakları” ve taşeronları aracılığıyla tedarik zincirlerini kısmen de olsa Çin dışına kaydırmaya çalışan ve emekçilere kölelik koşullarını dayatmasıyla ünlü Apple ise, tüm dünyada yankılanan işçi eylemlerinin ardından Hindistan’daki iPhone montaj tesisindeki durumun “standartlara uymadığını” belirterek fabrikayı araştırmak için “bağımsız denetçiler” gönderdiğini duyurmuştu.
Tüm bu gelişmelerin ardından, kadın işçilerin kararlı isyanı karşısında çaresiz duruma düşen ve ”kötü çalışma koşulları için özür“ dileyen Foxconn, ”tesislerini modernize etmeyi“ kabul etti, yaşam alanları ekleme, banyoları iyileştirme ve içme suyu sağlama sözü verdi. Şirket, yakında fabrikada çalışmaya devam edeceğini duyurdu.
Bu olay, aynı zamanda, Apple’ın cihazlarının üretimini Çin dışına taşımada karşılaşacağı zorlukları gösteriyor. Son yıllarda, iPhone üreticisinin Foxconn gibi Tayvan merkezli tedarikçileri üretimi Hindistan ve Vietnam gibi diğer ülkelere kaydırmaya çağırdığı biliniyor.
Apple, yoğun bir emek sömürüsü üzerinden edindiği yüksek karların arka planındaki kölece çalışma koşullarından, Foxconn fabrikaları ise yine kölece çalışma koşulları ve işçi intiharları nedeniyle defalarca gündeme gelmişti.