DÜNYAİŞÇİ SINIFI
Irkçılığa karşı büyüyen protestolar ve DACA’nın karakteri
Irkçı Trump’ın DACA’yı iptal etmesine karşı büyüyen protestolar ortamında onun karakteri de konuşulmalı
YAŞANACAK DÜNYA– ABD’de kısaca DACA olarak tanımlanan “Çocuk Göçmenlere İstisnai Muamele” düzenlemesinin ırkçı Trump yönetimi tarafından kaldırılmasına karşı New York, Washington ve daha pek çok şehirde protesto gösterileri yapıldı, yapılıyor.
DACA programından yararlanan 42 bin dolayında göçmenin yaşadığı New York’taki gösterilerden ilki Trump Tower’ın karşı sokağında gerçekleştirildi.
New York polisi, caddeye oturarak trafiği kapatıp “toplum düzenini bozan” 34 protestocuyu “sivil itaatsizlik eylemi”nde bulunduğu gerekçesiyle gözaltına aldı.
Ülke genelinde yapılan eylemlerde ırkçılık protesto edildi.
Öğrenciler yürüyüş yaptı
Denver’de değişik okullardan öğrenciler sınıflardan çıkarak yürüyüş yaptılar. Öğrenciler Auraria kampüsündeki Tavoli Merkezi’ne yürümeden önce West Sixth Avenue ve Federal Bulvar’da Barnum Park’ta toplandılar.
Batı Lisesi öğrencileri Sunken Gardens Parkı’nda toplandılar ve Lincoln Park’a doğru yürüdüler.
Five Points semtinde büyük bir grup daha yürüdü.
North High School’daki öğrenciler derslerden çıkıp ve Viking Park’ın karşısında toplandılar. Grup daha sonra Speer Bulvarında Auraria kampüsüne doğru yürüdü.
Öğrenciler daha sonra Tivoli Merkezi’nin dışında birleştiler. Yürüyüşe binlerce öğrenci katıldı ve pek çok okul yöneticisi de destek verdi.
Yüzbinlerce göçmen sınır dışı edilme tehdidiyle karşı karşıya
Bu “istisnai” düzenlemenin yürürlükten kaldırılmasıyla yaklaşık 800,000 “belgesiz” genç göçmenin sınır dışı edilmesi gündeme gelecek.
Obama döneminde çıkarılan DACA ile “süresiz oturum izni” verilmeyen ve ama “sınır dışı edilmeyip hem eğitim alma, hem de çalışma hakkı tanınan” genç göçmenlerin büyük bir bölümü düşük ücretlerle çalışıyorlar diğer bir kısmı ise ülke çapında okullarda ve üniversitelerde okuyorlar.
2018’e kadar her gün yaklaşık 1000 “DACA göçmeni”nin işini kaybedebileceği belirtiliyor.
ABD’nin 11 farklı eyaletinde eğitim alan 10 bin üniversite öğrencisinin de, DACA’nın iptaliyle birlikte öğretmenlerini kaybedeceği söyleniyor.
DACA’nın sınırları ve ‘rehineci’ karakteri
5 yıl önce yürürlüğe konan DACA programının ırkçı bir kafayla iptal edilmesine karşı çıkmak meşru ve haklı olmakla birlikte, onun sınırlarının, geçici (ve rehineci) karakterinin, bu nedenle ‘gerçek bir kazanım’ olmadığının farkında olunmalı.
“İllegal” yollardan ABD’ye giriş yapmış yüzbinlerce göçmenin bu akınının durdurulması fiiliyatta zaten mümkün olmadığı gerçeğinden hareketle Amerikalı egemen sınıfların, süreci “kontrol edilebilir ve sürdürülebilir” ve kara dönüştürülebilir kılınması amacıyla DACA programını başlattıkları açıktır. Programa dahil edilecek göçmenlerde aranan belli başlı özellikler bile bunu göstermeye yeter.
Göçmenlerin, 2012 yılında yürürlüğe konan DACA programına dahil olabilmeleri için, 30 yaş altında olmaları ve İç Güvenlik Bakanlığı’na başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Başvuruyu yapan kişilerin geçmişi FBI tarafından inceleniyor ve “sabıkalarının temiz olması” şartı aranıyor.
Programa kabul edilen göçmenler hakkında, ABD hükümeti “iki yıl boyunca herhangi bir sınır dışı etme işlemi başlatmama taahhüdü” veriyor. DACA’ya başvuranların büyük kısmı Meksikalı ya da diğer Latin Amerika ülkelerinden.
DACA’ya dahil edilerek adeta ‘rehin’ alınan genç göçmenler bu şekilde hem ucuz işgücü havuzu oluşturuyorlar hem de üniversitelerde okuma olanağı bulanlar nitelikli ve yarı-nitelikli genç işgücü açığını kapatmanın potansiyeline dönüştürülüyorlar. Üstelik ne “vatandaşlık” hakkını kazanabiliyorlar ne “süresiz oturum izni” alabiliyorlar ne de çalıştıkları ortamlarda “iş kanunları”na tabii oluyorlar!
Bu nedenle Trumpgillerin attığı adımın hemen uygulamaya sokulması, ucuz göçmen emeğini istihdam eden burjuvaların hiç işine gelmiyor.
Nitekim, Trump ekibinin hazırladığı plan kapsamında çalışma izni bulunan “DACA göçmenleri” iki yıl daha ABD’de kalabilecek. Ancak iki yılın sonunda şirketlerin bu göçmenlerin çalışma izinlerini yenilemesi yasaklanacak. Patronların canına minnet!
Zira, Trump yönetiminin yeni sistemin yürürlüğe girişini altı ay geciktirebileceği ifade ediliyor. Patronlar/şirketler, bu süre zarfında Kongre’nin DACA’nın yerine yeni bir plan hazırlanmasını bekliyorlar. Çünkü, iki yıl içinde toplu işçi kıyımı gerçekleştirme olanağını fırsatlarıyla birlikte “değer”lendirmek istiyorlar!