İŞÇİ SINIFI

İşçiler bayılana kadar

Kamboçya’da tekellerin üretim yaptırdığı fabrikalardaki kötü çalışma koşulları özellikle kadın işçilerin topluca bayılmalarına sebep oluyor.

işçiler bayılana kadar

HABER MERKEZİ- Nike, Puma, Asics ve VF Corporation‘a ayakkabı üreten 4 fabrikada çalışan 500‘ün üzerinde işçi, 5 ay içerisinde hastanelik oldu. Dünyanın en ünlü spor giyim markalarının Kamboçya’da üretim yaptırdığı fabrikalardaki kötü çalışma koşulları özellikle kadın işçilerin topluca bayılmalarına sebep oluyor. Aynı firmaların Çin‘deki şubelerindeki benzer çalışma koşullarından kaynaklı sık sık işçi eylemlerine tanık oluyor. Benzer koşullar dünyanın bir çok ülkesinde yaşanıyor. Nike’nin sadece Endonezya‘da 70 bin işçisi bulunduğu söyleniyor.

Kamboçya’da en ciddi vaka ise Kasım ayında gerçekleşti. Üç gün içerisinde 360 işçi bayıldı. Havasızlık, açlık ve yorgunluk nedeniyle bayılan kadın işçiler fabrikalarda 37 derece sıcaklıkta haftanın altı günü, günde on saat çalıştırılıyor.

The Observer’ın haberine göre, 3 günde 360 işçinin bayıldığı bildirilirken, fabrikalarda benzer bayılma vakalarının sıklıkla görüldüğü aktarıldı.

İşçiler benzer pek çok olay yaşadıklarını aktararak, hayatları için endişe ettiklerini bildirirken, Danimarkalı araştırma grubu Danwatch, konuyla ilgili işçiler, sendikalar, doktorlar, yardım kuruluşları ve hükümet görevlileriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Hava hasta ediyor

Fabrikalarda havalandırma sistemlerinin kötü olduğu kaydedilirken, fabrikanın “çok sıcak” olduğu ve havasının işçileri hasta ettiği aktarılıyor.

Puma tarafından yapılan açıklamada fabrikalardaki sıcaklığın 31 santigrad derece olduğu, ancak 35 santigrad derecenin de görülmesinin “muhtemel” olduğu kaydedildi. Fabirkalarda yapılan ölçümlerse, 37 santigrad dereceye kadar artan hava sıcaklıklarını gösterdi. Fabrikaların yalnızca belirli bölümlerinde soğutma sistemleri olduğu söyleniyor.

Üç aylık sözleşmeler de kötü koşulların artısı

Açlık sınırının altındaki ücretlere mecbur bırakılan işçilerin 3 aylık sözleşmelerle çalıştıkları kaydediliyor. Bu durumunun işçilerin stresini ve yorgunluğunu artırdığı, sözleşmelerinin sürmesini isteyen işçilerin daha çok çalışmayı kabul etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Asgari ücretin 153 dolar olduğu Kamboçya’da, açlık sınırının 393 dolar olduğu bildiriliyor.

Sorun bayılmaların azalması mı?

Kamboçya’nın çalışma bakanlığından Cheav Bunrith, gerçek anlamda arsız bir açıklama ile bayılmaların azaldığını öne sürerek, 2015’te 1800 olan bayılan işçi sayısının, geçtiğimiz yıl 1160’a düştüğünü söylüyor.

Açıklamaya tepki gösteren konuyu araştıran kuruluşlarsa, devletin konuyla ilgili adım atmadığını belirterek, “eğer işçiler bayılıyorsa ciddi bir şeyler yapmalısınız” diyorlar.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close