DÜNYA
“İtaat etmeyin, direnin!”
Kurtarma planı, yüksek işsizlik ve sosyal yapının istikrarsız hale gelişine yol açıyor

Yunanistan’ın özellikle üç büyük kentinde hayatı durduran 24 saatlik genel grev, geniş bir katılımla yapıldı. Hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı Atina, Selanik ve Pire’de binlerce kişi hem greve katıldı hem de gösteriler yaparak grevi destekledi. Ulaşım kelimenin gerçek anlamıyla durdu, trenler, feribotlar ve halk taşımacılığı ülke çapında felç oldu. Atina Uluslararası Havalanı’nda 100 uçuş iptal edildi. Grev nedeniyle Akropol ve turistik merkezler de kapalı kaldı.
Devlet hastanesi doktorları, ambulans sürücüleri, eczacılar, avukatlar ve vergi memurları öğretmenlere katıldı; gazeteciler ve binlerce küçük üretici geçmişte olduğundan daha yoğun bir biçimde eylemde yer aldı. Birçok esnaf kepenk kapattığı için Atina´nın alışveriş bölgesi neredeyse boşaldı. Basın çalışanlarının de greve katılması yüzünden televizyon ve radyo kanallarından haber yayını yapılamadı.
İşçi sınıfı ve emekçi kitlelerin örgütlü olduğu ADEDY (Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu), GSEE (İşçi Sendikaları Federasyonu) ve PAME (Mücadeleci İşçi Kolları Birliği) kitlelerin sokaklara dökülüp gösteri yapmalarına da öncülük etti.
Atina´daki yürüyüşe 40 bin kişi katıldı. Yürüyüş çatışma öncesi sakindi; protestocular, “Zenginlere itaat etmeyin -Direnin!” sloganları eşliğinde polis kordonu altındaki parlamentoya doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüşe traktörlere ve bisikletlilere eşlik eden bir bando da katılmıştı.
Yunanistan’ın en büyük sendikası GSEE Genel Başkan Yardımcısı Stathis Anestis, “Ekonomik durgunluğun 3. yılında işçilerden daha fazla fedakarlık yapmaları istenmemeliydi” dedi. Anestis Stathis, AP’ye, “Kurtarma adıyla uygulanan önlemler çok sert ve adaletsiz… Uzun süredir maruz bırakıldığımız kurtarma planı, yüksek işsizlik ve sosyal yapının istikrarsız hale gelişine yol açıyor” şeklinde açıklamada bulundu: “Öfkenin ve umutsuzluğun düzeyini artıran bu… Bu vahşi ve sert politikalar devam ederse, bunları daha çok yaşayacağız!.. ” dedi.
Selanik‘te 15 bin kişi yürüdü ve Yunanistan’ın ikinci büyük kentinde 60 gösteri düzenlendi. Ülke çapında birçok kent ve kasabada yürüyüşler yanında çatışmalar da yaşandı. Başta başkent Atina olmak üzere, polis vahşice saldırdı. Yoğun ve şiddetli çatışmalar yaşandı. Polis gazla saldırırken göstericiler de yüzlerce molotof kokteyli attılar, üstelik bunlardan bazıları hedefine ulaştı. Gaz bombalarıyla yaralanan göstericiler yanında, tutuştuğu için panik içinde kaçışmaya çalışan polisler de vardı.