İŞÇİ SINIFIManşet
İtalya, İspanya, İngiltere, Hırvatistan’da grevler
Dünya çapında hız kesmeyen grevler yeni bir eşiğe dayanmış durumda.
Her gün dünya çapında şu ya da bu sektörde grevler oluyor. İş güvenliği, işten atmalar, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında ücret artışı taleplerde ortak paydalar. Kazanımla sonuçlananlar da oluyor fakat kapitalizmin vahşi dişlileri arasında bir süre sonra anlamsızlaşıyor. Yeni hoşnutsuzluklar yeni grev direniş istemi başlıyor. Bu anlamda sendikal bürokrasisiyi de aşacak yeni bir eşikte dünya işçi ve emekçileri.
İspanya’da grevler
İspanya’da sağlık ve adalet hizmetlerinde başlayan grevler ülkenin özerk yönetimlerinden Endülüs ve Katalonya’ya da yayıldı.
Başkent Madrid’de ilk müdahale ve aile doktorlarının 7. haftasına giren grevi, ülkenin diğer özerk yönetimlerinden Endülüs ve Katalonya’da da ses getirdi. Endülüs özerk yönetimindeki doktorlar süresiz greve başladı. Katalonya’da başlayan grevlerin 25, 26 Ocak ile 1, 2, 3 Şubat’ta yapılacağı duyuruldu.
Doktorlar, şu anda hastanelerdeki yoğunluk ve personel azlığı nedeniyle hasta başına 3 dakikaya kadar düşen muayene süresinin en az 10 dakikaya çıkarılacak şekilde düzenlenmesini, personel alımı yapılmasını, kamu hastanelerinin çalışma koşullarının güçlendirilmesini ve maaş artışı yapılarak genç doktorların İspanya dışındaki başka ülkelere gitmesinin önlenmesini talep ediyor.
Gelecek haftalarda Valensiya ve Aragon bölgelerinde de doktorlar greve gidecek.
Mahkeme katipleri de süresiz grev dedi
Diğer yandan ülke genelinde sayıları 4 bin 300’ü bulan mahkeme katipleri de maaş artışı talebiyle süresiz greve başladı. Mahkeme katiplerinin bağlı olduğu üç sendika, geçen yıl farklı aralıklarla yaptığı kısa süreli iş bırakma eylemini, “profesyonel taleplerinin hükümet tarafından karşılanmadığı ve maaş artışının gerçekleşmediği” gerekçesiyle süresiz greve dönüştürdü.
Taksicilerden eylem
Madrid’de özerk yönetimin Uber, Cabify gibi dijital ulaşım platformlarının (VTC) haklarını genişleten yeni bir yönetmeliği kabul etme girişimine karşı çıkan taksi şoförleri, şehir içinde trafiği yavaşlatma eylemi gerçekleştirdi. Yüzlerce taksici araçlarıyla kent merkezinde yavaş şekilde turlayarak trafiği aksattı. Benzer bir eylem geçen haftalarda Barselona’da da yapılmıştı.
İtalya’da akaryakıt istasyonlarında grev
İtalya’da akaryakıt dağıtım şirketlerinde çalışan işçilerin örgütlü olduğu üç büyük sendika, hükümeti protesto etmek amacıyla greve gitti.
İtalya’da akaryakıt dağıtım şirketlerinde çalışan işçilerin örgütlü olduğu FAIB, FEGICA ve FIGISC sendikaları, Giorgia Meloni faşist hükümetinin, akaryakıt fiyatlarında uygulanan indirimi yılbaşından itibaren kaldırması ve “Fiyatlardaki spekülasyonların önüne geçmek için şeffaflık sağlama hedefiyle” gündeme getirdiği kararnameyi protesto için grev başladı.
Sendikalar, düzenlemeye, akaryakıt istasyonlarını tüketicilerle karşı karşıya getirdiği gerekçesiyle itiraz ediyordu.
Sendikaların geçen hafta 25-26 Ocak için ilan ettiği 48 saatlik grev öncesinde hükümetle FAIB-FEGICA-FIGISC yöneticileri arasında görüşme gerçekleşmiş,grev 24 saate indirilmişti. FEGICA-FIGISC yetkilileri ise basına yaptıkları açıklamada, hükümetten gerekli somut adım olmadığı, bu nedenle de grevin daha önce ilan edildiği gibi 48 saat süreceğini söylediler.
İngiltere’de Amazon’un Coventry deposundaki işçiler de greve çıktı
Amazon’un Coventry’deki deposunda çalışan işçiler, resmi olarak greve çıkan ilk Amazon çalışanları oldu.
İşçilerin “hakaret” olarak gördüklerini söyledikleri saatlik 50 penilik ücret artışı teklifi sonrasında geçen yıl ağustos ayında Amazon’un İngiltere’deki depolarında irili ufaklı fiili grevler başlamıştı. Devamında, genel hizmetlerde çalışan işçilerin sendikası olan GMB’ye üye Amazon işçileri, yaptıkları oylamada yüzde 98 ile greve “evet” demişti.
Sendikalaşma çalışmaları uzun süre engellenen Amazon işçilerinin grevi, İngiltere’de örgütlü olarak ilk kez greve çıkmalarını sağladı.
Hırvatistan’da temizlik işçileri grevde
Hırvatistan’da, temizlik işçileri üç meslektaşlarının işten çıkarılması ve düşük maaş nedeniyle greve gitti.
Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’deki temizlik işçileri, üç meslektaşlarının “işlerini ihmal ettikleri” gerekçesiyle işten çıkarılması ve düşük maaşlar sebepleriyle grev başlattı. Şehrin sokaklarının çöp yığınlarıyla doldu olduğu basına yansıyan kareler arasında.
“Cistoca” isimli temizlik şirketinin greve katılan yaklaşık 1000 çalışanı, işten çıkarılan meslektaşlarının geri alınmaması ve maaşlarında artış olmaması durumunda işe geri dönmeyeceklerini ifade etti.