DÜNYAManşet

Dünyada korona (23 Haziran 2020)

Et üretim tesislerindeki çalışma ortamı ve salgın; Güney Kore’de ikinci dalga; DSÖ’den „asıl tehlike virüs değil, küresel birlik ve liderlik eksikliği” açıklaması

Hindistan: Hastane kapasiteleri yetmeyince..

Hindistan’da koronavirüs vakalarındaki hızlı artış, zaten yetersiz olan hastane kapasitelerini zorladığı için Delhi’deki 25 lüks otel virüsü hafif ve orta şiddetten geçiren hastalar için tedavi merkezlerine dönüştürülecek.

Sağlık personelinin yetersiz kalma olasılığına karşı, 50 yaşın altındaki otel personeline sağlık eğitimi veriliyor. Kalan personel, yatakların dezenfeksiyonundan ve biomedikal atıkların atılması gibi hizmetlerden sorumlu olacak. Otellerin klima sistemleri değiştirilerek, salonlardan halılar kaldırılacak.

Başkent Delhi’de, hastanelerin, yeterli yatak olmamasından kaynaklı, hastaları geri çevirdiği daha önce basına yansımıştı. Kentteki mevcut yatak kapasitesi 9 binken, Temmuz sonuna kadar ilave 15 bin yatağa ihtiyaç duyulduğu bildirilmiş ve Delhi bölgesi eyalet başkanı bölge dışından hasta kabul edilmesini yasakladığını duyurmuştu.

Otel personelini müşteri hizmetleri ile ilgili eğitmekle glrevli olan Kannu Sharma adlı bir otel çalışanı, geçen hafta başladıkları eğitimde „yüz maskelerinin üzerinde, sıra sıra endişeli gözler gördüğünü” söyledi.

John Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre yaklaşık 1 milyar 400 milyon nüfuslu Hindistan’da 426 bin 916 Covid-19’dan hayatını kaybedenlerin sayısı 13 bin 703.

Güney Kore: Salgında ikinci dalga

Pandemiyle mücadelede başarılı bulunan Güney Kore’den ikinci dalganın ortasında oldukları açıklaması geldi.

Mayıs ayındaki bir haftalık tatilden kaynaklı özellikle başkent Seul’de yeni vakalar tespit edildi. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (KCDC) başkanı Jeong “Başkentte ilk dalganın Mart-Nisan ile Şubat-Mart arasında yaşandığına inanıyoruz. Sonra Mayıs tatilinin tetiklediği ikinci dalganın devam ettiğini görüyoruz. Başlangıçta ikinci dalganın sonbaharda veya kış aylarında ortaya çıkacağını tahmin ettik. Tahminimizin yanlış olduğu ortaya çıktı. İnsalar başkalarıyla temas kurmaya devam ettikçe enfeksiyonların da süreceğine inanıyoruz.” diye konuştu.

Güney Kore’de sıkı tedbirleri ardından yeni vaka tespit edilmemiş ve önlemler gevşetilmişti. Gece kulüpleri ve barların tekrar açılmasıyla özellikle gençlerde yeni vakaların tespit edildiği açıklandı.

DSÖ: Asıl tehlike virüs değil, “küresel birlik ve liderlik eksikliği”

Dubaili yetkililer tarafından düzenlenen bir sanal sağlık forumunda konuşan DSÖ Genel Sekreteri Ghebreyesus, dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük tehlikenin virüs değil “küresel birlik ve liderlik eksikliği” olduğunu ifade etti.

Salgının hızlanmaya devam ettiğini ve etkisinin on yıllarca hissedileceğini belirten Ghebreyesus “Pandeminin politikleştirilmesi sorunu büyüttü. Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz güvende değiliz. Bunun bir sağlık krizinden fazlası olduğunu biliyoruz. Bu bir ekonomik kriz, bir sosyal kriz ve birçok ülkede siyasi kriz. Etkileri on yıllarca hissedilecek.” dedi.

Dünya genelinde 9 milyondan fazla vaka görüldü, resmi rakamlara göre 472 bin 387 insan hayatını kaybetti.

Et üretim alanlarındaki salgın ve çalışma koşulları

Özellikle Almanya’da mezbahalardaki Covid vakalarının topluca ortaya çıkması, salgın sürecinde tam kapasite çalışan sektördeki çalışma koşullarını da sorgulatmaya başladı.

ABD ve Avustralya’da sektördeki vaka sayıları yükselmiş bunun üzerine mezbahalar kapanmış ve çalışanlar karantinaya alınmıştı. Özellikle domuz çiftlikleri, et tüketimindeki değerini kaybeden binlerce hayvanı telef etmiş, ticaret zincirinde yaşanan krizle et fiyatları daha da yükselmişti.

Salgının neden mezbahalar ve et işleme tesislerinde kolayca yayılabildiğini araştıran uzmanlar, işçilerin çalışma ve yaşam ortamlarında fiziki mesafenin sağlanamaması, hijyen kurallarına tam uygunluk olmaması ve işyerinin çevresel ortamının özelliklerinin etkili olabileceği üzerinde duruyorlar.

Almanya’da mezbahalarda tespit edilen yüzlerce virüs vakası ve sosyal ilişki içerisindeki binlerce insan karantinaya alındı.

Brezilya: Vaka sayısı 1 değil 10 milyon iddiası

Guardian’nın haberine göre, Brezilya enfeksiyon hastalıkları uzmanı Roberto Madronho ülkedeki gerçek koronavirüs vakasının yaklaşık 10 milyon olduğunu öne sürdü. Ülkede şu ana kadar 2,5 milyon testin yapıldığını belirten uzman doktor, test sayısının artmasıyla doğru orantılı gerçek sayının ortaya çıkacağını belirtti.

Bolsonaro’nun daha önce testlerin “zorunluluk dışında yapılmasına gerek olmadığı” talimatı verdiği basına sızmış ve ölümlü vakaların resmi kayıtlara raporların çarpıtılarak düşük gösterildiği ifade edilmişti.

Brezilya’da 1 milyon 100 bini aşan vaka ve 50 binden fazla hayatını kaybeden insan var.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close