DÜNYAİŞÇİ SINIFIManşet

Krizi fırsata çevirenlerden biri: Renault

Renault dünya genelinde 15 bin işçiyi kapı dışarı ediyor

Fransa’nın Maubeuge şehrindeki “Renault de Choisy-le-Roi” fabrikası, 29 Mayıs cuma sabahı fabrikayı kapatma kararı aldıklarını açıkladı. Bu açıklamanın ardından, işyerinde örgütlü sendika grev kararı aldı. 2 bin 100 işçinin çalıştığı fabrikada greve katılım tam oldu.

Samuel Beavois “Bugün fabrikadan hiç bir araba çıkmadı herkes greve katıldı. İşçii, büro çalışanı, mühendis hep beraber grevdeyiz” diyordu.

Öbür taraftan, fabrikanın zaten kapatılacak olması karşısında tek başına grevin ne derece etkili bir baskı unsuru olacağı tartışmalı.

İşçiler şaşkın, işçiler kaygılı, kabus gibi gelen bu karar karşısında. “Bir silgiyle siler gibi sildiler bizi” diyor Karine Six Liberation’a verdiği bir demeçte.

Fabrika yönetimi, kapatma kararının “3 yıllık tasarruf yapma” projelerinin bir sonucu olduğunu, Fransa’da 4 bin 600, toplamda ise, 15 bin işçinin işine son vermeyi hedeflediklerini belirtiyor. Ayrıca 3 yıllık plan dahilinde öngörülen, “Choisy-le-Roi”ye 70 km uzaklıktaki Flin’le (Yvelines) birleştirip elektrikli, pratik ve hafif Kangoo tipi araba üretimine geçiş yapmak olduğunu söylüyor.

Renault kısa tarihi

1898 yılında özel şirket olarak kurulan Renault, ikinci dünya savaşı sonrası 1945 yılında Fransa devletinin denetimine geçti. 1996 yılında özelleştirildi. 1999 yılında Japon markası Nissan’la yüzde 15 hisseli ortaklık oluşturdu. 1917’de yine Japon markası Mitsubishi ile birleşti.

Ortak üretilen araba markaları; Nisan, Mutsubishi, Alpine, Lada-AvtoVAZ, Dacia, Jinbei & Huang, Renault Sport, Samsung Motors.

Otomotiv tekeli Renault’un 2018 tarihli dünya genelindeki işçi sayısı ülkelere göre şöyle sıralanıyor:

Avrasya; 78 bin 271

Avrupa; 73 bin 094

Fransa; 48 bin 603

Afrika, Ortadogu, Hindistan; 14 bin 849

Amerika; 12 bin 291

Pasifik-Asya 4 bin 497

Her türlü krizden nemalanma

Bugün Renault hissesinin yüzde 15’ine sahip Fransız devleti, 2020 Nisan ayında Renault’a 5 milyar euro para yardımı yaptı. Sözde elektrikli otomobil satışları koronadan ötürü zayıflamış, Zoe ve Dacia arabaları satışlarında yüzde 20 düşüş yaşanmıştı.

Grup Renault hem devletten para koparyor hem de toplu işçi kıyımları yaparken yalan söylüyor.

Bütün dertleri daha ucuz üretim, daha çok kar. Hazır korona süreci buna muazzam bir fırsat sunmuşken bunu kaçırmamak gerek!

“Zarar ediyoruz” deyip devletten para koparan, binlerce işçi kıyımı gerçekleştiren Renault, otomobil endüstrisinde Çin, Amerika ve Japonya’dan sonra, dünyada dördüncü sırada yer aliyor. Grup, 2018 yılında yüzde 6,2 büyümeyle 4 milyon araba satışı gerçekkeştirdi.

Renault’un 2022 yılı stratejik planı, Hindistan’da kendilerine rakipsiz bir otomobil pazarı oluşturmak. Son birkaç yıldır lokal olarak üretilen Renault Kwid, Duster ve Capture markaları Hindistan pazarında muazzam bir yer edindi. KWID marka araba, otomobil pazarında stratejik bir rol oynuyor. Renault’un kısa dönem hedefi, 2015’den bu yana ikiye katlanan satışını yıllık 200 bin düzeyine çıkarmak.

Renault, 2022 yılında en son teknolojiyle Hindistan’da üretilen Triber markayı, pazara sunmaya hazırlanıyor.

Yani bütün bu işçi kıyımları, binlerin, onbinlerin, yasadığı gelecek kaygısı ve korkusu, daha çok, daha çok kar hırsının sonucu.

Etiketler
Daha fazlası

Ayrıca bak..

Close
Close