Yasanacakdunya.org, yasanacak. dünya , isci sinifi, alinteri ,
X
    Categories: DÜNYA

Kürt Kültür Festivali

Avrupa’daki Kürdistanlıların kültürel etkinliği olan Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nin 25’incisi Köln kentinde yapıldı.

Festival Alman devletinin yasaklamaları ve engellerine rağmen Köln kentinde on binlerin katılımıyla gerçekleşti. “Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Statü ve Ortadoğu’ya Barış” adıyla gerçekleşen festival Kürt ulusal marşı olan Ey Raqîp ile başladı. Festivalin açılış konuşması ise NAV-DEM eş başkanları Tahir Koçer ve Ayten Kaplan yaptı.

Festivalin devam ettiği saatlerde Abdullah Öcalan’ın posterinin olduğu “Öcalan’a Özgürlük” pankartıyla helikopterin uçuş yaptığı görüldü.

DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, Avukat Mahmut Şakar, KNK adına Tahir Kemalizade, TJK-E adına Dilşah Osman birer konuşma yaptılar.

MLPD adına yapılan konuşmada “PKK yasağının kalkması gerektiği” vurgulanarak, Kürt Halkı’nın özgürlük mücadelesinin yanında oldukları vurgusu öne çıktı. Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko ise Alman devletinin festivale ilişkin sınırlandırmalarını eleştirerek, “Erdoğan’ın yasakları Almanya’ya gelmiş. Bunu şiddet ile eleştiriyoruz” dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık Festivale gönderdiği mesajda, başta Türk devleti olmak üzere sömürgeci güçlerin, Kürtlük ve Kürdistan adına ne varsa ortadan kaldırmak istediğini söyledi. “Faşizmin yenileceğini” vurgulayan Bayık, bunun için mücadelenin yükseltilmesi çağrısı yaptı. 

Sanatçıların sahne aldığı festivalde, TEV-ÇAND folklor ekibi de onlarca kişilik bir ekip ile bir dans gösterisi sundu. Yapılan konuşmaların ardından festivalde Tehsin Xidir Orkestra MA, Jala, Koma Berxwedan, Koma Denge Mezopotamya sahne aldı.

Bir çok parti ve örgütün standları ile yer aldığı festivalde TİKB ve Halkların Birleşik Devrim Hareketi bayraklarının dalgalandığı stand da yerini almıştı. Ayrıca Alınteri’de bir kitap standı ile festivale katıldı. Standa ilginin yoğun olduğu görüldü.

 

Yasanacak Dünya:
Related Post