Özel efekt çalışanları yapım şirketi ile oldukça sıkıntılı süreçlerden geçiyor.
Stüdyo tarafından yeterince ödeme alamadıklarını söyleyen çalışanlar MCU’yu sinemalara getiren şirket ile çalışmak istemiyor.
Marvel Studios, çalışanları üzerinde yaptığı baskı ile gündemden düşmüyor. Marvel Entertainment, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir eğlence şirketidir. Şirket, 2 Haziran 1998 tarihinde Marvel Entertainment Group ve ToyBiz ‘in birleşmesi sonucu kurulmuş olup 2009 yılında The Walt Disney Company tarafından satın alındı. Şirketin merkezi New York’ta yer almaktadır.
Marvel Sinematik Evreni, dördüncü aşama yapımlar ile büyümeye devam ediyor. 6 film ve 7 dizi ile yaklaşık 100 saatlik ekran süresine erişen yeni aşamadalar. Disney+ bu yılın başında açıkladığı plana göre Marvel projelerine de durmaksızın devam edecek. Hatta Kevin Faige şimdiden 2023 yılının planlarının hazır olduğunu ve hayranların daha fazla yapım izleyeceğini söyledi.
Ancak hayranlar arasında, artan projeler ile kalitenin düştüğünü söyleyenler var. Özel efektlerin eski kalitesinde olmadığı ve yeterince özenin gösterilmediği iddiaları sosyal medyada kendisine yer buluyor. Black Widow filmi ile başlayan bu eleştiriler en son yayınlanan She-Hulk: Attorney at Law fragmanı ile iyice yükselmişti.
The Gamer sitesinin yaptığı habere göre Marvel’ın düşüşe geçen görsel efektlerinin arkasında çalışanları üzerinde kurduğu baskı ve uzun saatler boyunca çalıştırması yatıyor. Birçok çalışan Marvel ile daha fazla çalışmak istemediğini çünkü şirketin gerçekçi olmayan teslim tarihleri koyduğunu, stresli bir çalışma ortamı yarattığını ve son üründen hiçbir şekilde memnun kalmadıklarını ifade ediyor.
Çalışanlardan biri sosyal medya üzerinden çizgi roman devinin “en kötü yönetimlerden biri” olduğunu söylüyor ve ekliyor:
“Marvel yapımlarında çalışmaktan gerçekten sıkıldım ve yoruldum artık. Yapım anlamında en kötü metotlara ve VFX yönetimine sahip bir şirket. Yapımla ilgili herhangi bir şeyi düzeltmeleri verdikleri sürenin yarısı geçmeden yapılmıyor. Çalışanlar için biçtikleri ücret ise kesinlikle verilen emeğin karşılığı değil.”
Çalışanların çektiklerini, streslerini ve haykırışlarını stüdyonun kendi reklamı için yayınladığı videolardan da anlamak mümkün.
Kaynak: The Gamer