DÜNYAİŞÇİ SINIFI

Metal sektörüde başarısız TİS

metal sektörü basarisizBazı gazeteciler geçmişten deney çıkarmayı bilmiyor. Süddeutsche Zeitung, internet sayfasında IG Metall’in TİS sonucunu çok başarılı olarak değerlendirerek, ‘Sendikanın taleplerine oldukça yakın bir sonuç elde ettiğini’ yazdı.  IG Metall, sektörde çalışan 3.8 milyon işçi için yüzde 5 ücret artışı talep etmişti ve TİS sonucuna göre yüzde 4.8 elde edilmişti. Gözden kaçırılan sendikanın 12 ay için yüzde 5 talep ettiği ama 21 ay için yüzde 4.8 elde ettiğiydi. Ayrıca taleplerin yarısından çoğu da gerçekleştirilememişti.

Bu sonuçla, Avrupa’nın en büyük endüstri sendikası, hizmet sendikası Ver.di’nin TİS sonuçlarının üstünde olan bir sözleşmeye imza atmış oluyordu ama bu üstünlük çok azdı.  IG Metall yöneticileri açısından Ver.di’ninkinden başarılı bir TİS imzalamak oldukça önemliydi. IG Metall gibi kol emeğiyle çalışanların/üretimde yer alanların organize olduğu, disiplinli bir sendikanın, çoğunluğu hizmet sektöründe çalışanların örgütlendiği, disiplinsiz bir sendikanın başarısını gölgede bırakması mecburiydi.  Ancak Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde imzalanan pilot TİS’in koşulları dikkate alındığında bunun gerçekleşmediği ortaya çıkar.

Almanya’da metal ve elektronik dalında patronların ciro ve kârının giderek arttığı bilinen bir şey. Bu nedenle ücret artışı talebi yüksek olmak zorundaydı. Ayrıca Ver.di Sendikası TİS talepleri arasına işyeri emekliliği ve  yeni bir ücretlendirme sistemini sokarken, IG Metall saf bir ücretle TİS’i gündeme getirmişti. Bunun dışında Ver.di sendikasının posta işletmeleri ve anaokullarındaki uzun süreli grevi grev kasalarını eritirken IG Metall sendikası sadece zorunlu durumlarda grev yaparak grev fonunda milyonlarca avronun birikmesini sağlamıştı yani mali açıdan da başarılı olma şartları vardı.

TİS sonucunun başarısızlığının faturası, sendikanın işçileri harekete geçirememesi, işçilerin eylemlere katılmamasına da bağlanamaz. Tam da tersi kısa süre içinde 750 bin işçi iş bıraktı, sendikanın Pfingsten tatilinden sonra daha güçlü günlük eylemler yapılacağını açıklaması doğal olarak patronları ürküttü. Günde birkaç saatlik grevler yerine 24 saat süren grevlerle patronlara ekonomik baskı yapılacağı açıktı. Üretimin durdurulması ve malın siparişçilere teslim edilmemesine yol açan iş bırakmalar da işçinin üretimden kaynaklı gücünü göstermesi açısından önemli etkilere neden olurdu.

Eee öyleyse IG Metall güçlü olmasına rağmen böylesi kötü bir sonuçla neden yetindi ve bunu iyi bir sonuçmuş gibi gösteriyor? Bu sorunun cevabı TİS görüşmelerinde IG Metall heyetinin başkanlığını yapan Knut Gieser’in sözlerinde gizli: Gieser, işverenlerle işçiler arasındaki ekonomik sağduyuya uygun TİS politikası çizgisinin hayata geçirildiğinden söz ediyor. Sendika yöneticilerinin bu ılımlı/patron yanlısı  çizgisi Alman sanayinin uluslararası rekabet gücünü arttırmayı hedefliyor. Bunun felaketvari sonuçlarını ise Avrupa’nın her yerinde  görmek mümkün.

Daniel BEHRUZİ (Junge Welt GAzetesi)

Daha fazlası

İlgili

Close