DÜNYA
Metal sektöründe geri anlaşma
Almanya’da Nisan ayından bu yana metal işçileri tarafından başlatılan uyarı grevleri toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine temposu yükselerek ilerledi. IG Metall sendikasının Bavyera, Baden-Württemberg, Orta
Almanya, Aşağı Saksonya, Kuzey Almanya, Berlin-Brandenburg ve NRW bölgelerinde işverenler sendikası ile yürüttüğü görüşmelerden sonuç alınamayınca içinde Mercedes, Porche, 18 bin’den fazla işçinin çalıştığı Ford gibi dev tekellerinde bulunduğu 570 işletmede 86 bin işçi uyarı grevlerine katıldı. 12 Mayıs’da yapılan 4. tur görüşmeler esnasında ise uyarı grevleri sokakta gösterilerle birleştirildi
Sendika 24 ay için yüzde beş zam isterken, işverenler sendikası 24 ay için yüzde 2,1 zamda diretiyordu. İşçilerin ve sınıftan yana tavır koyan az sayıda sendikacı, işyeri temsilcisinin öfkesi, işbirlikçilikte kökleşmiş IG Metall Sendikası’nı dahi süresiz grev açıklamaları yapmak zorunda bıraktı. İşçilerin ücret artışı dışında taşeron işçilerin kadrolu olması, yaşlılıkta emeklilik yaşını beklemeden “Kısmi emeklilik” sözleşmesinden yararlanılması ve bu hakkını kullanması, işyeri temsilcilerinin insiyatiflerinin geliştirilmesi gibi talepleri de bulunuyor. Konuya ilişkin Düsseldorf-Neuss IG Metal Şube Başkanı Nihat Öztürk:
“İşverenin önerdiği zam oranını duyduğumuzda işverenler ya bize şaka yapıyor, ya da alay ediyor diye düşündük. Ama belkide iyi oldu bu gülünç provakasyon gibi zam oranı teklifi. 29 Nisan’dan beri her gün uyarı grevi yapıyoruz. İşçiler olarak öfkeli olduğumuz kadar da kararlı ve coşkuluyuz. İşverenlerin bu küstahlığına verilecek en güzel yanıt tam vardiya 24 saat makinaları kapatmaktır. 12 Mayıs’daki görüşmelerden de bir sonuç çıkmadı. Şimdi arka arkaya üç vardiya greve gidiyoruz. Bundan da sonuç alınmazsa süresiz grev var. Sadece ücret için süresiz grev IG Metall tarihinde de Almanya tarihinde de bir ilk olacak” demişti.
İşyeri İşçi Temsilcisi, IG Metall Baden Württemberg Büyük TİS Komisyonu üyesi Hüseyin Öncü ise;
“IG Metall Baden-Württemberg, bu TİS döneminde yüzde 5,5 ücret zammı, Yaşlılıkta Kısmi Emeklilik sözleşmesinin geliştirilmesini ve Kısmi Eğitim uygulamasına geçiş için bir sözleşme talep ediyor. Emeklilik yasaları değiştirildiği için TİS’ler de elde edilmiş Kısmi Emeklilik Sözleşmesi de yeniden düzenlenmeli. Neredeyse her iki işçiden birinin ‘emekliliğime kadar çalışamayacağım’ korkusu taşıdığı bir dönem IG Metall olarak işçilerin çalışma yaşamından daha erken ayrılabilme olanaklarını sözleşmeyle güvenceye almak istiyoruz.
Ayrıca alt ücret gruplarındaki maaş düzeyi yükseltilmeli ki bu arkadaşlarımız da hiç çekinmeden kısmi emekliliğe ayrılabilsinler. Ağır ve zor işlerde çalışanlara –ki bunlar sadece vardiyalı çalışanlar değildir- kısmi emeklilikte öncelik tanınmasını da talep ediyoruz. Kısmi emekliliğin koşullarının yerine getirilmediği yerlerde biriken para, farklı bir şekilde emekçiler için harcanmalı, mesela eğitimleri için. Bu nedenle de bu konuda işyeri temsilcilerinin ortak karar verme hakları geliştirilmeli“ diye taleplerini sıraladı.
IG Metal ile işveren sendikası arasındaka süren görüşmeler işçilerin diğer taleplerini gözarda eden ücret artışında da bir yıl için yüzde beş yerine yüzde 2,8, ikinci yıl ise yüzde 2 artırılacak zam gibi geri adım atılarak sonuçlandı. Böylece metal tekelleri 2,1 yerine, 2,8′e sendikayı razı etti. Fakat sendika ve İşveren tarafı anlaşmadan gayet memnun olduğunu açıkladı. Anlaşmadan 3,8 milyon metal ve elektro sanayisi emekçisi yararlanacak. Bir defaya mahsus olmak üzere de 150 Euro ödenecek.
Taleplerle sendikanın yaptığı anlaşma arasındaki fark düşünüldüğünde metal işçileri bununla susturulacakmı?! Bunu zamanla hep beraber göreceğiz.