DÜNYA
Nato Münih Güvenlik Konferansı
Almanya güvenlik sorunlarının Davos’u olarak bilinen Münih Güvenlik Konferansı’na evsahipliği yapıyor. Gündemde Arap dünyasındaki gelişmeler, siber savaş senaryoları ve Afganistan var.
47’nci Münih Güvenlik Konferansı’nın konuk listesi bir hayli uzun. Kabinesinin yarısıyla konferansa evsahipliği yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman van Rompuy, Avrupa Birliği Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İngiltere Başbakanı David Cameron’un da aralarında yer aldığı çok sayıda siyasiyi ağırlayacak.
Özgürce tartışma ortamı
Güvenlik ve dış politika alanındaki siyasi, askeri ve uzman elitler üç gün boyunca özgürce tartışabilecek. Konferansın organizatörü Wolfgang Ischinger konferansın bu özelliğinin önem taşıdığına vurgu yaptı:
“Bu konferansın güzel yanı herhangi bir karar almak zorunda olmaksızın zamanımızı çözümler ve doğru yönelimler bulmak için harcayabilecek olmamız. Konuları ayrıntılı olarak görüşebilir ve gece saat üçe kadar kavga bile edebiliriz…”
Afganistan’da yeni dönem arzusu
Uluslararası gündemin en önemli konuları konferansta ele alınacak. Siber savaşlar ve altyapı güvenliği, transatlantik ve NATO ile Rusya arasındaki ilişkiler toplantıda ele alınacak. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin de katılacağı toplantıda Afganistan’da istikrarın sağlanması yönündeki çabalar gözden geçirilecek.
Almanya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Christian Schmidt, bu yıl itibariyle askerlerini Afganistan’dan çekmeye başlayacak olan Batı ittifakının Afganistan’da artık belirli bir dönemin kapanmasını umut ettiğini söylüyor.
START yürürlüğe girecek
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton için işte bu konu önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Öte yandan ABD ve Rusya’nın nükleer cephaneliklerini azaltmasını öngören START anlaşması da Clinton ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov onay belgelerinin birbirlerine vermeleri ile yürürlüğe girecek. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov’un gündeminde yer alan bir diğer konu da NATO’nun füze kalkanı projesi.
Berlin’deki Rus Büyükelçisi Vladimir Grinin batı ittifakının bu konuda tek taraflı hareket etmemesi gerektiğini şu sözlerle ifade etti: “Bunu önlemek istiyoruz bu neden bu konferans tüm bu sorunların karşılıklı gözlerimize bakarak ayrıntılı olarak tartışılması açısından önem taşıyor.”
Ortadoğu kaynıyor
Ancak belki de konferansın en hararetli tartışmaların odağında yer alacak gelişmeler Tunus, Mısır ve Yemen’de yaşanıyor. Özellikle Mısır’daki gelişmeler İsrail – Filistin arasında Netenyahu hükümetinin yerleşim politikaları nedeniyle sekteye uğrayan doğrudan barış görüşmeleri açısından kritik öneme sahip. Münih Konferansı’na katılacak olan Ortadoğu Dörtlüsü üyeleri bu vesileyle bir araya gelecek. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Avrupa Birliği Dış ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Clinton Ortadoğu’daki gelişmeleri masaya yatıracak.
© Deutsche Welle Türkçe