DÜNYAİŞÇİ SINIFI

Peru: Patronlar grevci işçilere misilleme yapmanın peşinde

Madencilerin greve gitmesi karşısında “oturup konuşalım” diyen patronlar “sorunları çözmek” yerine greve katılmış işçilerden intikam almanın peşinde

peru-maden

HABER MERKEZİ– Peru’nun büyük madenlerinden 5.000’in üzerinde işçinin 19 Temmuz’da başlattığı grevden bir kaç gün sonra kısmen geri adım atarak “oturup konuşalım” diyen patronlar ve hükümet Ağustos’ta başlayan pazarlık görüşmelerinde yan çizmeye, bu yetmiyormuş gibi greve katılmış işçilere misilleme saldırısı yapmanın peşine düştüler.

Patronlar bunu yaparken, grev başladığında “bu yasadışı bir eylemdir” tavrını koyan hükümetin desteğini de alıyor. Çalışma Bakanlığı grev geçici bir sözel “anlaşma” ile bitirildikten sonra greve katılan maden ocaklarının sahiplerini tek tek ziyaret edip “yapılmış olan grevin illegal olduğuna açıklık getirerek” patronlara “yanınızdayız” mesajını vermekte gecikmedi.

Böylece hükümet, sırf greve katıldığı için işçilere yönelik işten çıkarma gibi saldırıların önünü “yasal” açıdan açmış oluyor.

Nitekim maden şirketleri sahipleri “yapılan grevin yasadışı olduğuna dair” noter tasdikli mektuplar yolluyorlar işçilere.

Ulusal Madencilik, Metalurji ve Çelik İşçileri Federasyonu’nun (FNTMMS), patronların bu girişimine itirazda bulundu ve “diyalog devam ettirilmez ve imzalanan anlaşmalar yerine getirilmezse, haklarımızı uygulamak için gerekli tedbirleri alırız ve greve devam ederiz” açıklaması yaptı.

Ne olmuştu?

Peru’da hükümetin iş yasasında yapmak istediği değişikliğe karşı çıkan 5 binin üzerinde maden işçisi 19 Temmuz’da greve çıkmıştı. Ülkenin önemli madenlerinde yapılan grevin ikinci ve üçüncü günlerinde -grevi yasadışı ilan eden hükümetin eylemin üzerine saldığı- polisin saldırılarıyla çatışmalar çıkmış, Lima’da yollar trafiğe kapatılmıştı.

İş güvencesini ortadan kaldıran ve işten atılmaları kolaylaştıran ve işsizlik fonunun yükünü işçinin sırtına yükleyen yasa değişikliğine karşı grevde olan işçilerin kararlılığı karşısında hükümet kısmen de olsa geri adım atmak zorunda kalmıştı. Çalışma Bakanlığı, işçi temsilcilerinin de katılacağı “görev gücü“ grubunda yasada yapılacak değişiklikler konusunda tartışma yürütülmesi ve maden işçilerinin işlerine dönmeleri konusunda anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.

Grevin ateşinde “uzlaşma” mesajları veren patronlar ve onların koruyucusu devlet bir şekilde grevin sonlandırılmasıyla verdikleri mesajı ‘unutuverdiler’ ve saldırıya geçtiler.

Perulu maden işçileri ise bu klişe burjuva manevralar karşısında boyun eğecek gibi görünmüyor…

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close