DÜNYAİŞÇİ SINIFI
Pikadili işçilerinin direnişi sürüyor
Bulgaristan’da Pikadili Marketler Zinciri’nde çalışan işçiler, ödenmeyen maaşlar ve gasp edilen hakları için direnişteler.
HABER MERKEZİ- Bu yılın Mart ayından beri ödenmeyen maaşları ve gasp edilen hakları için bir dizi eylemle tepkilerini dile getiren Pikadili Marketler Zincirinde çalışan işçiler, 11 Temmuz günü Varna ve Sofya da düzenledikleri protesto yürüyüşleri ile seslerini bir kez daha geniş kitlelere duyurmaya çalıştılar. Sürecin başından beri işçilere destek veren Bağımsız İşçi Sendikası üyeleri de Salı günü yapılan eylemlerde yer aldılar.
Eylemler nasıl başladı?
Pikadili Marketler Zincirinin sahibi olan Selekt Treid patronları işçilerin haklarını ödemeyi reddetmesinden sonra, market çalışanları maaşlarının ödemesi ve gasp edilen haklarını talep etmek için ülkenin değişik kentlerinde bir dizi grev ve eylem düzenledi. Firma patronları işçileri muhatap almazken, Bulgaristan devleti de patronlara sahip çıkarak bir kez daha işçi düşmanı olduğunu gösterdi. Bunun üzerine işçiler bir yandan eylemlerini sürdürürken bir yandan da hukuki yollardan haklarını aramaya karar verdiler. Pikadili çalışanları Bulgaristan makamlarına ve çeşitli uluslararası kurumlara seslerini duyurmak amacı ile dilekçeler yazıp gönderdi. Bunun yanı sıra işçilerden bazıları açık mektuplar yazarak sorunlarını kamuoyu ile paylaştı. Toplumda büyük bir yankı uyandıran bu mektuplara basının bir kısmı da ilgi gösterdi ve işçilerin sesinin duyulmasında etkili oldu.
Bulgaristan devleti işçileri kandırmaya çalıştı
Mart ve Nisan aylarında ilk eylemlerini gerçekleştiren işçilere sürecin başından beri Bağımsız İşçi Sendikası üyeleri destek vermekte ve sorunların çözülmesi için yardımcı olmakta. Başkent Sofya ve Karadeniz sahilindeki Varna kentinde düzenlenen eylemlere halkın ilgisi yoğun oldu. İşçilerin kitlesel bir biçimde tepkilerini dile getirmesinden ve taleplerinin kamuoyunda büyük bir yankı bulmasından sonra Bulgaristan devletinin sözcüleri “sorunla ilgileniyoruz”, “çözüm bulmak için çabalıyoruz” gibi ifadeler kullanarak Pikadili işçilerinin gözünü boyamak amaçlı bir dizi görüşme yaptı. Ancak bir süre sonra bu görüşmelerin her hangi bir olumlu sonuç vermediğini gören işçiler tepkilerini yine eylemlerle dile getireceklerini söylediler.
Eylemlere destek büyüyor
11 Temmuz günü yapılan eylemlere Pikadili işçileri ve Bağımsız İşçi Sendikası üyelerinin yanı sıra birçok işçi ve emekçinin de destek verdiği mücadeleye halktan insanların katılımı da artmaya başladı. Başkent Sofya da Cumhurbaşkanlığı binası önünde toplanan kitle, Pikadili Marketler Zincirinin sahibi Selekt Treid patronlarının isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşıdı. İşçilerin haklarını gasp eden patronlardan Nikolay Lazarov, Popov kardeşler ve firmanın finans ve muhasebe sorumluları Tanya Koseva-Boşova ve Simona Staneva‘ya olan tepkilerini yine taşıdıkları döviz ve ifade ettiler. Cumhurbaşkanlığı önündeki eylemden sonra, işçiler parlamento binasına yürüdüler. Yürüyüşten sonra Bağımsız İşçi Sendikası temsilcileri parlamentonun “Basın ve Halka İlişkiler Başkanlığı”na “devlet, bir kaç milyonerin işçilerden gasp ettiği parayı ödemeleri için önlem alamıyorsa o zaman emekçilerin gasp edilen maaş ve tazminatlarını parlamento kendi protokol bütçesinden ödesin“ yazılı dilekçeleri verdi.
Varna’da market işçileri ve Bağımsız İşçi Sendikası üyeleri Pikadili`nin en büyük marketi olan“Pikadili Merkez” önünde toplanarak belediye binasına doğru yürüyüşe geçti. Kent merkezinden geçen yürüyüşe halkın ilgisi yoğun oldu. Yürüyüş boyunca emekçiler çeşitli sloganlar atarak tepkilerini dile getirdi. Ayrıca emekçiler taşıdıkları döviz ve pankartlarla diğer işçilere de seslenerek haklarını aramalarını ve örgütlenmeleri yönünde çağırıda bulundu.
Yürüyüşün son durağı olan belediye binası önünde gelindiğinde işçiler bir forumda toplanarak ilerleyen süreçlerde yapacakları eylemler ve atılacak adımlar üzerine konuştular. İşçiler forumda, işçilerin sosyal ve çalışma hakları ile ilgilenen uluslararası kuruluşlara yeni dilekçeler yazılmasına karar verdiler. Bu kararın yanı sıra protestolarını ülke çapında hak gasplarına karşı bir kampanyaya dönüştüreceklerini açıklayarak, son süreçte hak gasplarına uğrayan ve tepkilerini yine çeşitli eylemlerle dile getiren Maks Telekom, Bobov Dol, maden işçileri ve Dupnitsa ve Vetren kentlerindeki tekstil işçileriyle de iletişime geçerek kampanyaya aktif katılımların sağlanması yönünde çalışmalar başlatılması kararını aldılar.
Pikadili işçileri aynı zamanda önümüzde ki aylarda hak gasplarına karşı kampanyalar düzenleyeceklerini ve Eylül ayında başkent Sofya’da tüm ülkeden işçilerin katılacağı ortak bir eylem için çalışmalar yürüteceklerini bildirdiler. Yapılan forumun ve alınan kararların açıklanmasından sonra işçiler sloganlar atarak dağıldılar.
Firma patronundan tehditler: “Siz bana iftira atıyorsunuz, sizinle mahkemede görüşeceğiz!”
Eylemlerin kamuoyunda ki bulduğu destekten ciddi bir şekilde rahatsız olduğu anlaşılan Pikadili patronları, eylemlerle ilgili basına gönderdiği yazılı açıklamada direnen işçilere tehditler savurdu. Pikadili patronları, işçilerin marketler zincirinin kasıtlı olarak iflas ettirildiği yönündeki açıklamalarına tepki göstererek, bu sözlerin iftira olduğunu ve firmanın işçilerin “yavaş ve kalitesiz bir şekilde çalıştıklarından” dolayı iflas ettiğini öne sürdü. Patronlardan Kotsev yaptığı açıklamasında “Pikadili zincirine kendi cebinden 8 milyon leva (yaklaşık 16 milyon TL) yatırdığını, aynı zamanda da marketler zincirinin diğer ortakları tarafından dolandırıldığını ve firmanın 24 leva (yaklaşık 45 milyon TL) ya ulaşan kredi borçlarını karşıladığını” ifade etti. Açıklamada işçilerin işten ayrılmasından ve protestolardan dolayı Selekt Treid firmasının mali durumunun gün geçtikçe daha da kötüleştiğini ileri sürdü. Kotsev, işçileri yalancılıkla suçlayarak aylara varan maaş gecikmelerini “bir iki gün gibi kısa bir süre” ve “sadece bazı çalışanların maaşları bir ay gibi gecikti” diyerek kamuoyunu yanıltmaya çalıştı. En sonunda ise haklarını arayan işçilere “kendisine iftira attıkları“ için dava açacağını belirterek “medyayı da kendisine karşı bir saldırı dalgası başlatmakla” suçladı.
Ertesi gün bir açıklamaya yayınlayan Bağımsız İşçi Sendikası “patron Kotsev‘in suçlamalarının asılsız olduğunu, iddiaların gerçekle hiç bir alakası olmadığını ve işçilerle diyalog kurmayarak onları aşağıladığını” belirtti.
Alınteri