DÜNYA

Rusya: Yolsuzluk dolayımlı protesto edilen ne?

Rusya, son yıllarlın en yaygın protesto gösterilerine sahne oldu.

DÜNYA– Geçtiğimiz Pazar günü ülkenin çeşitli kentlerinde yapılan yolsuzluk karşıtı eylemlerden Moskova’daki gösteriye binlerce kişi katıldı. Rus polisi Msokova’daki eyleme saldırdı, yüzlerce kişiyi gözaltına aldı.

Göstericilere yapılan polis müdahalesi hem ABD Dışişleri Bakanlığı hem de AB tarafından peş peşe kınandı, eylemcilerin serbest bırakılması istendi.

Dört yıllık bir aradan sonra Rusya’lı “muhalifler”in kitlesel bir şekilde meydanlara çıkması, “eylemlerin arka planında neler var?” sorusunu akla getiriyor.

Yolsuzluk yaptığı suçlamaları yöneltilen Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in istifasını talep eden gösterileri ve buna karşı iktidarın sert tutumunu, Batılı bir gazeteci şöyle değerlendiriyor:

“Aslında halkın sevmediği Medvedev’in makamından uzaklaştırılması gerekirdi. Ancak Vladimir Putin’in ona yol vereceği sanılmıyor. Aksi takdirde göstericilere boyun eğmiş olur ve kararı zaaf olarak algılanırdı. Putin güçlü devlet lideri imajına gölge düşürmek ister mi? Ama Pazar günü Moskova’da toplanan gençliğe yaptırdığı muamele Putin abidesinin yere sağlam basmadığını gösteriyor. Sözcüsü kanalıyla yaptığı açıklamada sadece, eylemlerin kışkırtma amacıyla düzenlendiğini söylemekle yetindi.

Bu yanıt, sorulara verilecek karşılık değil ve gelecek nesillere perspektif kazandırmaz. Rus gençliği Suriye’de savaş, Donbas’ta askeri müdahale ve Ukrayna ile anlaşmazlık istemiyor. Kendini Avrupalı hisseden gençler okumak, öğrenmek ve yurt dışına seyahat edebilmek istiyor.”

Rusya’daki son kitlesel gösterilerin (siyasal-ekonomik bir arka planı olan) toplumsal nedenlerine hiç girmeden, meseleyi ‘Batılı Küresel’ güçlerle Rusya’nın kavgalı olduğu dışsal konular temelinde açıklamaya çalışan bu yaklaşımın ‘yanlı’ ve yüzeysel olduğu kadar gerçeği yansıtmaktan uzak olduğu aşikar.

Son onyıllarda bir çeşit mafyatik-bürokratik çizgilere sahip emperyalist-kapitalist iktidarlarla yönetilen ve son dönemde “dünyanın yeniden paylaşımı” savaşlarında diğer emperyalist devletler karşısında rakip olmaya çalışan Rusya’nın bu doğrultuda hem içte hem dışta izlediği ekonomi-politikaların toplum genelinde hangi tahribatlara ve yıkımlara sebep olduğunun üzerinden atlayarak yapılacak değerlendirmeler yanlış sonuçlara ve saçma tespitlere ulaştırır.

Tıpkı, eylemlere katılan gençler için yapılan “Donbas’ta askeri müdahale ve Ukrayna ile anlaşmazlık istemiyor. Kendini Avrupalı hisseden gençler okumak, öğrenmek ve yurt dışına seyahat edebilmek istiyor” değerlendirmesinde olduğu gibi!

Bir kere, tıpkı Avrupa ülkelerinin genelinde olduğu gibi, Rusya’da da giderek büyüyen milliyetçilik dalgası var. Kapitalist emperyalizmin yapısal krizleriyle birleşik emperyalist güçler arasındaki rekabet ve çatışma konuları arttıkça Batı metropollerinde olduğu kadar Doğu metropollerinde de bu dalga yükselmeye devam ediyor.

Bu nedenle, Rus gençliğinin esas gövdesinin Ukrayna’daki çatışmadan çok da rahatsız olduğunu söyleyemeyiz.

İkincisi, Suriye ve Ortadoğu’daki savaşta olsun, Ukrayna’daki çatışmalarda olsun, başta Almanya olmak üzere Avrupalı büyük güçlerin payı ve sorumluluğu az değil!

Bu gerçekler ortadayken, “Rus gençleri kendini Avrupa’lı hissediyor” gibi tespitler baştan sona manipülatif olmaktan öteye gitmez.

Oysa, Rusya kapitalizmi örneğinde, izlenen iç ve dış ekonomi- politikaların sonucu olarak ortaya çıkan işsizlik, yoksullaşma, güvencesizlik gibi bir dizi sorunun olduğu yerde insanlar ve özelde gençler geleceksizliğe itilir.

Ve katı ve soyguncu bürokratizmle iç içe geçmiş kapitalist uygulamaların toplum genelinde yarattığı yıkımlar kimi zaman “patlamalar”a dönüşür.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz Pazar günü Rusya son yılların en büyük protesto gösterilerine sahne oldu. Rusya’nın çeşitli kentlerinde düzenlenen yolsuzluğu protesto gösterileri sırasında bine yakın gösterici gözaltına alındı. Rus insan hakları örgütü OWD sadece Moskova’da 833 göstericinin gözaltına alındığını duyurdu.

Polisin verdiği bilgiye göre başkent Moskova’daki yolsuzluğu protesto gösterisine 7 bin ila 8 bin kişi katıldı. Son yıllarda bu kadar muhalifin katıldığı izinsiz gösteri düzenlenmemişti. St Petersburg, Novosibirsk, Krasnoyarsk, Omsk, Vladivostok ve Yekaterinburg’da da binlerce kişi yolsuzluğu protesto gösterilerine katıldı.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Ayrıca bak..

Close
Close