DÜNYAİŞÇİ SINIFI
Sendikasızlaştırma saldırısına karşı lastik işçileri grevde
Hindistan’da, bir çok tekelci firmaya üretim yapan JK Lastik işçileri, patronların sendikasızlaştırma saldırısına karşı grevdeler.
HABER MERKEZİ– Hindistan’ın Kanchipuram Bölgesinde Manimangalam yakınlarındaki JK Lastik Fabrikası’ndaki CITU sendikasında örgütlü işçiler, patronların sendikasızlaştırma saldırısına karşı 24 Temmuz’dan beri grevdeler.
İşçileri 600’den fazla kişinin üye olduğu sendikanın işyerinde temsil edilmesini istiyorlar. CITU sendikası, çoğunluğu kalıcı, bir kısmının stajyer olduğu sendikalı işçiler üzerinde baskılar olduğunu ve işyeri yönetiminin sendikal örgütlülüğün karşısında işyerinin içinde sözümona “işçi birliği“ oluşturmaya çalıştığını söylüyor. Bu şekilde patronlar CITU’nun işçileri temsil gücünün olmadığını iddia edip işçileri sendikasızlaştırmanın peşinde. Oysa kalıcı işçilerin çoğunluğunun üye olduğu CITU’dan başka bir işçi örgütlülüğü söz konusu değil.
Grevdeki JK Lastik işçileri, bu yılın Nisan ayında grev yapmış olan Oragadam’daki önde gelen lastik üreticisi Apollo Lastik işçileriyle benzer sorunlar yaşadıklarını söylüyorlar ve işçi sınıfının birleşik mücadelesinin oluşturulmasındaki sıkıntılara, sınıf içi dayanışmanın eksikline vurgu yapıyorlar.
JK Lstik fabrikasında yaklaşık 1500 işçi var. CITU’nun tespit ettiğine göre, 420’si sürekli işçi olmak üzere 800-900 arası işçi -greve katılmayıp- çalışıyorlar. Bunlar arasında, fabrikada istihdam edilmelerine rağmen “sözleşmeli“ yani kiralık ya da geçici işçiler hakkında doğru dürüst bilgi olmadığı için kesin sayılar belirlenemiyor. Sendika greve katılmayanlar içinde -ne yazık ki- göçmen işçilerin de olduğunu belirtiyor.
Grevin fitilini ateşleyen patronların işçilerin sendikal örgütlülüğünü dağıtma girişimi olmakla birlikte işçilerin sorunları bundan ibaret değil.
Düşük ücretlerden tutalım yoğun çalışma mesailerine kadar bir çok sorun yaşıyorlar. 6 yıllık tecrübeye sahip bir işçi ayda sadece 16000 Rs civarında ücret alıypr. Bu düşük ücretten dahi şirket yol-servis masrafları ve yemekler için kesintiler yapıyor. Patronlar, fazla mesai ücreti ödememekle birlikte, örneğin 1. vardiyada çalışanların saat 15:30 da paydos etmeleri gerekirken, saat 16: 00’a kadar mesaiyi uzatmalarını dayatıyorlar.
CITU 2017 Mayıs ayında fabrikada örgütlenmeye başlamış. Patron ise sendikaya üye olan işçilere sürekli göz dağı veriyor tehdit ediyor. Ayrıca, sendikanın aktif çalışanı öncü işçilerin sözleşmelerini askıya alma ve fabrika içinde sürekli yerlerini değiştirerek yıldırma politikasını uyguluyorlar.
600’den fazla işçinin grevde olduğu fabrikada günlük üretim bundan etkileniyor ve fabrika yönetimi bu sorunu “sözleşmeli“ işçiler ve stajyer çalışanlarla aşmaya çalışıyor.
İşçiler yaptıkları bir toplantıda, greve devam etmek istediklerini, ancak fabrikadan mal çıkışını da engellemek gerektiği yönündeki görüşlerini ortaya koydular. Buna karşılık, CITU bu aşamada, bitmiş malların taşınmasını durdurmayacağını, ancak kısmen tamamlanmış malların fabrikadan taşınmasına izin vermeyeceğini belirtti.
Son olarak, sendika, patronlar işçilerin sendikalaşma hakkını tanımazsa ve devletin işçi haklarını korumadığı takdirde protestoların yoğunluğunu artıracağını söylüyor.
JK Lastik, Mysuru (Karnataka), Banmore (Madhya Pradesh), Laksar (Uttarkand) ve Chennai’de 6 üretim tesisi bulunan ana lastik üreticisidir. Ayrıca Meksika’da 3 üretim tesisi bulunmaktadır. 1977’de West Bengal’den bir Hint şirketi olarak kuruldu ve dünya çapında üretim ve müşteri tabanına sahip çok uluslu bir şirket haline geldi. JK lastiklerinin müşterileri arasında Hyundai, Renault Nissan, Mahindra, Maruti, GM, Ashok Leyland, Daimler, TN Devlet Taşımacılık gibi firmalar var.