Yasanacakdunya.org, yasanacak. dünya , isci sinifi, alinteri ,
X

Singapur: ‘Ev hizmeti’ köleliğine dair bir anketten..

Göçmen kadın emekçilerin köleliğe mahkum edildikleri alanlardan biri “ev hizmeti”

HABER MERKEZİ– Göçmen emekçiler dünyanın hemen her yerinde ‘eski’ köleliğe yakın koşullarda -kimi yerlerde doğrudan zor kullanılarak- uzun iş saatleri boyunca çalıştırılıyorlar. Üstelik “göçmen olmayan” “yerli” emekçilerin “tercih etmediği” alanlarda…

Göçmen kadınlar açısından durum çok daha ağır. Cinsel baskı ve saldırıyla iç içe geçen bir kölece çalışma söz konusu.

Göçmen kadın emekçilerin ‘istihdam’ edildiği sektörlerden biri de “ev hizmeti”.

Singapur örneği

Emperyalist-kapitalist dünyanın “yükselen yıldızları”ndan biri olan, aynı zamanda, kadın-uyuşturucu ticareti gibi alanlardaki performansıyla onun çürümüşlüğünü de yansıtan ülkelerden Singapur’da “ev hizmeti”nde 150 binden fazla göçmen emekçi çalıştırılıyor.

Çoğunluğu Endonezya ve Filipinler’den gelenlerin oluşturduğu kadın emekçiler, son derece düşük ücretler karşılığında, neredeyse hiç izin kullandırılmadan ve sık sık sözlü ve fiziksel cinsel saldırıya maruz kaldıkları ortamlarda çalışmak zorunda bırakılıyorlar.

“Sınırları aşan araştırmalar” grubunun yaptığı anketin sonuçlarına göre, emekçilerin yüzde 90’ından fazlası aşırı çalışma saatlerinin söz konusu olduğunu, yarısından fazlası kötü bir yaşama mahkum edildiklerini söylüyor.

Görüşülen kişilerin yüzde 85’i günde 12 saatten fazla çalıştıklarını, yüzde 50’den fazlası ise izinli hiç bir günün olmadığını belirtiyor.

“Patron”larına masaj yapmak zorunda kaldıklarını, kameralar tarafından sürekli izlendiklerini söyleyenler de var.

Bu alandaki emekçilerin üçte biri “bu işte çalışmak zorunda”, zira ailesinin -sefalet düzeyindeki- geçimi buna bağlı.

Sektörde resmi ya da yasal olarak belirlenmiş ‘asgari ücret’ yok.

Söz konusu anket çalışmasında sadece 800 emekçiyle görüşülmüş. Emekçilerin “patrona bağımlı” oluşlarından dolayı sorulara rahatça cevap veremediklerini de düşünecek olursak, bu sonuçların gerçeği çok sınırlı ölçülerde yansıttığını söylemek doğru olur!

Yaşanacak Dünya:
Related Post