GREV HABERLERİİŞÇİ SINIFIManşet

Sınıf mücadelesinin kızıştığı Myanmar’da ‘oturma grevi’

Ezici çoğunluğunu kadın emekçilerin oluşturduğu “K-World” hazır giyim fabrikasındaki “oturma grevi” onuncu gününde

15 Haziran 2020’de Myanmar’daki “K-World” fabrikasında 1,100 hazır giyim işçisi oturma eylemine başladı. 10 gün boyunca -hemen hepsi kadın emekçi olan- “K-World” işçileri, çalışmadan tüm gün dikiş istasyonlarında oturdular.

İşçiler, fabrika yönetiminin, daha önce kabul ettiği ücretlerde artış yapma sözünün yerine getirilmesini, patron ve adamlarının işçi kadınlara työnelik sözlü taciz saldırılarına son verilmesini, işçilerin çalışma saatleri içinde gerektiğinde fabrikadan ayrılmalarına izin verilmesini (şu anda herhangi bir zamanda fabrikadan kısa süreliğine bile ayrılmaları yasaklanmıştır) ve işçi sendikasının tanınmasını talep ediyorlar.

“K-World”in taşeron fabrikaları “Ellesse” spor giyim ve “Westwood KR” giyim markası için kıyafet üretiyor. İşçiler, kazanana kadar “oturma grevi”ne devam etmeyi hedeflerken, grev fonunun olmaması direnişin sürdürülmesi açısından handikap oluşturuyor. Grev boyunca ücret alamadıkları için zorluklar büyüyor. Ki aldıkları ücretler zaten günlük 3 dolar civarında.

Kapitalizmin küresel krizi ve pandemi koşullarında yaygınlaşan işçi hakları gaspları ve işçilerin işgücü ve mücadele direncini azaltmayı amaçlayan bir dizi düzenleme, diğer bir çok ülkede olduğu gibi Myanmar’da da grev ve direnişlerin sayısını artırdı.

Myanmar “K-World” fabrikasındaki grev, 2019 sonbaharından bu yana, daha iyi çalışma koşulları ve ücretlerde artış talepleriyle, aynı zamanda, haksız işten atmalara ve sendikal örgütlenmeye dönük saldırılara karşı ülkede çok sayıda gerçekleşen protesto ve toplu eylem dalgasının parçası.

K-World” hazır giyim işçilerinin kullandığı mücadele yöntemi, 1930’larda UAW ve ABD’li otomobil işçileri tarafından geliştirilen meşhur bir taktik olan “oturma grevi” olarak biliniyor.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close